Annonce
Udland

Bolivias valgkommission nægter Morales at stille op til valg

Agustin Marcarian/Reuters
Ekspræsident Evo Morales får ikke lov til at stille op til valg som senator, har valgkommission besluttet.

Tidligere præsident i Bolivia Evo Morales får ikke lov til at stille op til valg som senator ved valget den 3. maj. Det oplyser Bolivias valgkommission sent torsdag aften.

Annonce

På et pressemøde fortæller medlemmer af valgkommissionen, at Morales, der i øjeblikket lever i eksil i Argentina, ikke opfylder kravene til et kandidatur.

Evo Morales kalder beslutningen et "slag mod demokratiet".

- Afgørelsen truffet af den øverste valgkommission er et slag mod demokratiet, skriver Morales på Twitter.

- Valgkommissionens medlemmer ved, at jeg opfylder alle kravene for at være en kandidat.

Samtidig beskylder Morales valgkommissionen for at forsøge at udelukke hans venstreorienterede parti MAS (Bevægelsen for Socialisme) fra valget.

Bolivia skal den 3. maj vælge ny præsident og nyt parlament.

Et nyt valg ses som afgørende for at genoprette den politiske stabilitet i landet.

Det sydamerikanske land har befundet sig i en politisk krise efter et omstridt præsidentvalg i oktober, som udløste store folkelige protester og sammenstød mellem tilhængere og modstandere af daværende præsident Evo Morales.

Da Morales erklærede sig som vinder af valget, eskalerede urolighederne med gadekampe og påstande fra oppositionen om valgfusk.

Den 10. november varslede Morales først et nyt valg, men senere samme dag meddelte han sin afgang.

Morales, der i næsten 14 år var præsident i Bolivia, befinder sig ikke længere i landet. I første omgang flygtede han til Mexico og siden til Argentina, hvor han sammen med flere tidligere medlemmer af sin regering har fået asyl.

Siden han fratrådte, har Jeanine Añez været fungerende præsident i Bolivia, hvor hun har dannet en midlertidig, borgerlig regering.

I januar meddelte Evo Morales, at partifællen Luis Arce Catacora er MAS' kandidat til præsidentvalget.

/ritzau/dpa

Annonce
Annonce
Danmark

Her er de nyeste corona-tal:

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Leder af daginstitution har travlt: Børnene er velkomne - forældrene skal nødigt indenfor

Læserbrev

Læserbrev: Det handler om at være kreativ i en svær tid

Danmark står i en helt ekstraordinær situation på grund af coronavirussen og al dens uvæsen. Det er der efterhånden ingen tvivl om. Mens virussen hærger, dukker der heldigvis massevis af solstrålehistorier op om fællesskab og sammenhold. Dem er det værd at rette fokus mod. Landet over er danskere begyndt at flage om søndagen. Flage for fællesskabet. I Aarhus bakker vi på tværs af partiskel op om det fantastiske initiativ. Ved at hejse flaget om søndagen markerer vi sammen, at Aarhus og hele Danmark står sammen – hver for sig. For hvad kalder mere på sammenhold og fællesskab end gode gamle Dannebrog? Og det er ikke kun hjemme i det private, sammenholdet viser sig fra sin bedste side. Da Aarhus Kommune efterlyste værnemidler til brug i kampen mod virussen, meldte flere private virksomheder sig hurtigt på banen med værnemidler, som de godt kunne undvære. Flere produktionsvirksomheder har endda indstillet deres normale produktion af alt fra juice til reklameskilte for at producere værnemidler. I en krig dur det ikke, at soldaterne helt ude i fronten løber tør for ammunition. Så er slaget tabt. Det samme gør sig gældende på sygehusene, på plejehjem og alle de andre steder, hvor der bliver kæmpet en brav kamp for at holde virussen væk. Det er også vigtigt med nogle gode oplevelser, i en tid, som på trods af det gode vejr, kan virke lidt grå og trist. De fleste plejehjemsbeboere sidder afskærmet fra familie og venner, og kommunens oplevelsesmedarbejdere og frivillige kommer ikke længere på plejehjemmene. Hverdagen kan derfor godt virke lidt tom, selvom de dygtige medarbejdere på plejehjemmene gør deres, for at beboerne får en aktiv og god hverdag. Musikalske kræfter i Aarhus er derfor gået sammen om at give plejehjemsbeboere en god oplevelse. Aarhus Musikskole, Aarhus Jazz Orchestra og mange andre tager nemlig rundt og spiller vindueskoncerter uden for plejehjemmene til stor fornøjelse for mange plejehjemsbeboere. I denne uge er der også påskegodter på vej til beboerne på plejehjemmene i Aarhus Kommune, som ildsjæle pakker og udbringer. Listen af kreative tiltag er meget længere, og det viser, at vi på trods af krisetider sagtens kan finde sammen i fællesskab – selvom det sker på afstand – og hjælpe hinanden og hele samfundet. Og den slags skaber også håb for fremtiden.

Aarhus

Her er planen: Dagtilbud og folkeskoler i Aarhus åbner gradvist over flere dage

Aarhus

Børn og ungerådmand: Skoler og daginstitutioner bliver klar til åbning efter påske

Aarhus

Bundsgaard om gradvis åbning af skoler og institutioner: Det bliver godt for både voksne og børn

AGF

Fra 10-15 millioner til uvished om AGFs regnskab: - Vi kan simpelthen ikke regne ud, hvilket resultatet vi ender med

Annonce