Annonce
Aarhus

Bor i 250 år gammel fredet hovedbygning: - Det er sjovt at være med til at bevare

I Lyngby vest for Aarhus ligger Lyngbygård Gods. Hovedbygningen som står der i dag er fra midten af 1700-tallet, men den første hovedbygning blev opført allerede i 1579. Foto: Jens Thaysen

Bindingsværk, sprossede vinduer og skæve døre vidner om, at Lyngbygård Gods er en ældre dame. Indvendig er den fredede hovedbygning dog renoveret med omtanke for både nutidens behov og den oprindelige stand.

BRABRAND: Godt 13 kilometer vest for Aarhus i den lille by Lyngby ligger Lyngbygård Gods, der blandt andet består af en stor, rød hovedbygning i bindingsværk og med hvide, sprossede vinduer.

I hver ende befinder sig en trappe af kampesten, og tidens tand kombineret med de tunge sten har trukket huset en smule ned i hver ende.

Indenfor i hovedbygningen bor Poul Jakob Bønløkke med sin hustru Anne, parrets tre børn og hunden Frida. Her har de boet siden 2009, men godset har været i familiens eje siden 1945, hvor det blev købt af Poul Jakob Bønløkkes oldemor. På grunden, i et andet hus, bor også Poul Jakob Bønløkkes mor og far.

Annonce

Fredede bygninger

I Aarhus Kommune er registreret 60 fredede ejendomme.

I disse dage kan du sammen med avisen kigge indenfor i nogle af dem.

Vi besøger Harlev Præstegård, Lyngbygård Gods, Thoralds Hus og Ole Rømer Observatoriet.

De tunge kampesten, som trappen er bygget af, har i årene der er gået langsomt trukket huset længere og længere sammen på midten. Foto: Jens Thaysen

Hovedbygningen har været fredet siden 1918 og noget af det, som Fredningsstyrelsen lagde vægt på, var det egnskarakteristiske bindingsværk og den hvælvede kælder fra 1500-tallet. Indenfor har Fredningsstyrelsen lagt vægt på den tydelige opdeling i rummene mellem herskabets afdeling og tjenestefolkenes afdeling.

Eller sagt med andre ord, så er et bindingsværkshus i den størrelse og så velholdt en sjælden størrelse, og derfor værd at bevare.

- Det er et unikt hus, som står nogenlunde, som det er bygget, siger Poul Jakob Bønløkke.

De tunge kampesten, som trappen er bygget af, har i årene der er gået langsomt trukket huset længere og længere sammen på midten. Foto: Jens Thaysen
Poul Jakob Bønløkke er fjerde generation på gården. Her bor han sammen med sin kone og parrets tre børn. Foto: Jens Thaysen

Nyt blandet med gammelt

Udenfor står hovedbygningen næsten, som den blev bygget dengang i 1755, men indenfor kan man godt se, at vi ikke længere befinder os i det 18. århundrede.

Både køkken og badeværelse er renoveret i 2009, og i spisestuens vitrineskab står gamle krystalglas og Bing og Grøndahls 'Empire'-stel side om side med Royal Copenhagens populære 'Mega Mussel' produceret i 2013.

Men selvom rammerne er smukke, så er det ikke altid ligetil at bo i en fredet bygning.

- Vi skal spørge om lov hos Fredningsmyndighederne, hver gang vi vil lave noget i huset, siger Poul Jakob Bønløkke.

Poul Jakob Bønløkke er fjerde generation på gården. Her bor han sammen med sin kone og parrets tre børn. Foto: Jens Thaysen
Når man træder ind i familiens dagligstue er det svært at forestille sig, at man står i en godt 250 år gammel bygning. Et kæmpestor flyder af en sofa, moderne brugskunst og et fladskærms-tv pryder rummet. Foto: Jens Thaysen

Dertil kommer udgifterne, som der også er en del af.

- Vi kan få et fradrag, som vi kan bruge til at ordne nogle ting, men det dækker langt fra det hele. Og det kræver også, at man har en indtægt at trække det fra, siger Poul Jakob Bønløkke.

Men på trods af det, er han slet ikke i tvivl om, at det er en stor ære, at drive den fredede gård:

- Der følger mange herligheder med, selvom det er dyrt.

I det gamle køkken har familien i dag indrettet en spisestue. Her er også plads til familiens hund, Frida. Foto: Jens Thaysen
Den kæmpestore rødbøg, som står i husets have, har formentligt stået der lige så længe som bygnignen selv. Foto: Jens Thaysen

Landbrug siden 1579

Lyngbygårds nuværende hovedbygning blev opført af to omgange i 1700-tallet. Første etape, den nuværende køkkenfløj, blev bygget i årene 1745-55 på en sokkel af kampesten. Efter en pause på 10 år fortsatte gårdens enke med opførelsen af den egentlige hovedfløj, der delvist er bygget på en eksisterende hvælvet kælder, der hørte til den oprindelige hovedbygning fra omkring 1570.

Godt 100 år senere, i 1876, blev tårnet i to stokværk med spir på bygningens haveside bygget.

I dag drives der landbrug på Lyngbygård. Og faktisk har der været landbrug på stedet, lige siden den allerførste bygning blev opført i 1579.

- Jeg plejer at sige, at virksomheden er over 400 år gammel, fortæller Poul Jakob Bønløkkes far, Niels Jørgen, med et smil.

Sideløbende bruges en del af gårdens arealer også til udlejning. Blandt andet ligger der ved siden af godset en stor golfbane.

- I gamle dage var det i sandhed et håndværk at være maler, og derfor satte man sin signatur et sted bagefter, fortæller Poul Jakob Bønløkke, der her står i husets kælder. Foto: Jens Thaysen

Stort forbrug af bigballer

Selve hovedbygningen er 350 kvadratmeter stor i grundplan og har så mange værelser, at Poul Jakob Bønløkke ærlig talt har svært ved at holde styr på præcis hvor mange. Men et bud er 11 store værelser udover de store stuer.

Det er dog langt fra alle rum, der er i brug. Hele pigefløjen er lukket af, ligesom den ene store stue, der primært er i brug til jul, kun varmes op, når den er i brug.

- Vi må ikke isolere for Fredningsstyrelsen, og derfor har vi et halmfyr, der står og pumper på livet løs for at varme huset op, siger Poul Jakob Bønløkke og fortæller, at de bruger godt 100 bigballer til fyret om året.

Når man træder ind i familiens dagligstue er det svært at forestille sig, at man står i en godt 250 år gammel bygning. Et kæmpestor flyder af en sofa, moderne brugskunst og et fladskærms-tv pryder rummet. Foto: Jens Thaysen
Ved siden af den lille spisestue har familien et kammer, hvor der er plads til opbevaring af alle mulige ting og sager. - Det kræver sit at holde orden herude, siger Poul Jakob Bønlykke med et smil. Foto: Jens Thaysen

Det er dog noget billigere end at skulle varme ejendommen op med olie, for bigballerne har de allerede i kraft af landbruget.

En ting, der ærgrer Poul Jakob Bønløkke er, at meget af inventaret er gået tabt i tidens løb. Faktisk var huset helt tomt, da hans oldemor flyttede ind i 1945.

- Det bliver sværere og sværere at finde noget, der passer til huset, siger han og peger på et stort billede i en gigantisk guldramme, der pryder den ene væg i spisestuen.

- Billeder i den størrelse kan man næsten ikke finde længere. Og vi skal tænke lidt over det, så vi ikke bare giver møblerne væk, siger han.

Kun til låns

I 2005 gennemgik de ydre rammer en større renovering. Blandt andet blev der lagt nyt tag på, og 30 meter af det gamle bindingsværk blev udskiftet. Derudover blev vinduerne renoveret og malet.

En proces, som Fredningsstyrelsen også var inde over for at godkende. Og det var en dyr omgang. Det specielle tag kostede i omegnen af 3,5 millioner kroner, og selvom de fik hjælp af Fredningsstyrelsen, kunne Poul Jakob Bønløkke godt tænke sig, at der af og til var lidt mere hjælp at hente.

- Pengene til vedligeholdelse skal findes i budgettet, og derfor er der også færre penge til landbrug. På en måde er det en hård post at skulle slæbe de gamle bygninger med igennem, siger Poul Jakob Bønløkke.

Der er dog ingen tvivl om, at familien nyder at bo på Lyngbygård.

- Det er sjovt at være med til at bevare, siger Poul Jakob Bønløkke og understreger, at der dermed også ligger en vis forpligtelse i at holde stedet attraktivt.

- Et familielandbrug har man kun til låns. Det skal gives videre igen og helst i samme stand, som man selv modtog det, hvis ikke bedre. De værdier forsøger vi at efterleve, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Dommer lukker dørene i sag om skud mod knivbevæbnet mand

112

Unge drenge øjenvidner til skuddrama: Vi så de skød, og så løb vi sgu'

Aarhus

Mand sigtes for drabsforsøg ved Paludan-demo - politiet anholder mistænkt medgerningsmand

Aarhus For abonnenter

Seks østjyske borgmestre: Tre nyttige ting, vi har lært af corona-krisen

112

Østjyllands Politi: - Han trængte ind bag afskærmning og ville ikke lægge kniven

Annonce