Grenaa: Hvis alt går efter planen, så bliver en af verdens største borerigge, Maersk Interceptor, tirsdag formiddag slæbt ud af Grenaa Havn. Den skal til oliefeltet Valdemar i den danske del af Nordsøen, hvor den i første omgang ikke skal bore efter olie, men være beboelsesrig for håndværkere og borebisser.
Der har været skiftende borerigge i Grenaa Havn siden 2016. Når en borerig kommer til havnen eller forlader den igen, plejer der at være en del borerig-entusiaster, som kigger på. Arbejdet med at gøre boreriggen og slæbebådene helt klar går i gang tirsdag morgen.
Herefter begynder man at slæbe den 27.000 tons store borerig med de mere end 200 meter høje ben ud af havnen. Maersk Interceptor er formentlig ude af havnen i løbet af formiddagen, men der kan opstå forsinkelser.
Molen ved Stena Line
Hvis du gerne vil ned og se boreriggen forlade havnen, er det bedste sted færgemolen ved Stena Lina. Her vil boreriggen blive slæbt tæt forbi, men det kan dog blive en blæsende fornøjelse. Hvis man vil stå lidt mere i læ, skal man stå på Nordre Kajgade ved den gamle færge Holger Danske, hvor der også er god udsigt.
I nogle dage har de to store slæbebåde, Manta og Princess, ligget ved siden af Interceptor. Når boreriggen tirsdag formiddag skal afsted, kommer det til at foregå på den måde, at en af de to slæbebåde får Interceptor ud af havnen sammen med to mindre slæbebåde, som er med til at styre retningen.
Når boreriggen er godt ude af havnen, sørger Manta og Princess for at få den til Nordsøen.
Der skal nok komme flere borerigge
For en måned siden forlod en anden borerig, Maersk Innovator, Grenaa Havn, og når Interceptor tirsdag siger farvel, vil der komme en periode uden borerigge. Interceptor har ligget i havnen i små to år, hvor den har ventet på at få en kontrakt og er blevet klargjort.
- Sammen med Esbjerg er vi jo udnævnt som basehavn for Maersk Drillings borerigge, og der skal nok komme borerigge til Grenaa igen. Men vi ved ikke hvornår. Det kan være i slutningen af året, men det kan også blive før, siger direktør i Grenaa Havn, Henrik Carstensen.
Når der er borerigge i havnen, betyder det ofte indtægter for millioner af kroner til lokale virksomheder. Det kan for eksempel være til håndværkere, restauranter, hoteller og taxavognmænd.
Nogle tænker måske, at boreriggene skal på job igen, fordi man mangler olie på grund af boykotten af russisk olie. Men kontrakterne for Maersk Innovator og Maersk Interceptor blev lavet lang tid inden, krigen i Ukraine brød ud, og det har derfor ikke noget med hinanden at gøre.