Annonce
Østjylland

En af verdens største borerigge forlader havn tirsdag: Her får du det bedste kig

Tirsdag formiddag bliver boreriggen Maersk Interceptor slæbt ud af Grenaa Havn. Hvis man gerne vil se det fra tæt hold, er det bedste sted molen ved Stena Lina. Foto; Anders Tilsted
Tirsdag den 29. marts siger boreriggen Maersk Interceptor farvel til Grenaa Havn, og den skal ud i Nordsøen.

Grenaa: Hvis alt går efter planen, så bliver en af verdens største borerigge, Maersk Interceptor, tirsdag formiddag slæbt ud af Grenaa Havn. Den skal til oliefeltet Valdemar i den danske del af Nordsøen, hvor den i første omgang ikke skal bore efter olie, men være beboelsesrig for håndværkere og borebisser.

Der har været skiftende borerigge i Grenaa Havn siden 2016. Når en borerig kommer til havnen eller forlader den igen, plejer der at være en del borerig-entusiaster, som kigger på. Arbejdet med at gøre boreriggen og slæbebådene helt klar går i gang tirsdag morgen.

Herefter begynder man at slæbe den 27.000 tons store borerig med de mere end 200 meter høje ben ud af havnen. Maersk Interceptor er formentlig ude af havnen i løbet af formiddagen, men der kan opstå forsinkelser.

Annonce

Molen ved Stena Line

Hvis du gerne vil ned og se boreriggen forlade havnen, er det bedste sted færgemolen ved Stena Lina. Her vil boreriggen blive slæbt tæt forbi, men det kan dog blive en blæsende fornøjelse. Hvis man vil stå lidt mere i læ, skal man stå på Nordre Kajgade ved den gamle færge Holger Danske, hvor der også er god udsigt.

I nogle dage har de to store slæbebåde, Manta og Princess, ligget ved siden af Interceptor. Når boreriggen tirsdag formiddag skal afsted, kommer det til at foregå på den måde, at en af de to slæbebåde får Interceptor ud af havnen sammen med to mindre slæbebåde, som er med til at styre retningen.

De to slæbebåde Manta og Princess er klar. Foto: Anders Tilsted

Når boreriggen er godt ude af havnen, sørger Manta og Princess for at få den til Nordsøen.

Annonce

Der skal nok komme flere borerigge

For en måned siden forlod en anden borerig, Maersk Innovator, Grenaa Havn, og når Interceptor tirsdag siger farvel, vil der komme en periode uden borerigge. Interceptor har ligget i havnen i små to år, hvor den har ventet på at få en kontrakt og er blevet klargjort.

- Sammen med Esbjerg er vi jo udnævnt som basehavn for Maersk Drillings borerigge, og der skal nok komme borerigge til Grenaa igen. Men vi ved ikke hvornår. Det kan være i slutningen af året, men det kan også blive før, siger direktør i Grenaa Havn, Henrik Carstensen.

Når der er borerigge i havnen, betyder det ofte indtægter for millioner af kroner til lokale virksomheder. Det kan for eksempel være til håndværkere, restauranter, hoteller og taxavognmænd.

Nogle tænker måske, at boreriggene skal på job igen, fordi man mangler olie på grund af boykotten af russisk olie. Men kontrakterne for Maersk Innovator og Maersk Interceptor blev lavet lang tid inden, krigen i Ukraine brød ud, og det har derfor ikke noget med hinanden at gøre.

Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Få det fulde overblik over Viby-sagen: Derfor endte drabsmand med 12 års fængsel for at stikke sin eks-hustru ihjel

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

50 år som dronning: Jubilæum fejres med to ture i karet, hyldest på Rådhusets balkon og folkefest i Mindeparken

Byudvikling For abonnenter

Kommunen takker nej til milliongave fra bygherre: Tvivl om juraen nulstiller aftale

Debat

David Nielsen betalte prisen: Og nu er løsningen på AGF's krise åbenbart et seminar

Aarhus For abonnenter

Aarhus var i akut mangel på stemmetællere: Så fandt kommunen en løsning

Formand for landdistrikter om penge til sportshaller i bytte for flere vindmøller og solceller: - Det er slet ikke nok

Alarm 112

Så faldt dommen i Viby-knivstikkeri: Der var tale om drab - og straffen kunne have været højere

Aarhus For abonnenter

Bag om myten: Er Botanisk Have en voldtægtsmagnet som kvinder bør undgå om natten?

Erhverv For abonnenter

Busselskab kører millioner hjem, rengøringsfirma mister ansatte og vindues-sælger har millionunderskud: Her er 11 lokale regnskaber

Alarm 112

Fireårig datter ville gerne se sin mor: - Storebror måtte forklare, at far havde stukket hende ned, og at de ikke ville se mor igen

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Byudvikling

Aarhus Havn er årsag til 17.000 job: Sådan er havnen kommet frem til tallet

AGF For abonnenter

David Nielsen fyldte mere på gangene i AGF, end de fleste lige aner - og derfor bliver hverdagen med en ny cheftræner også en helt anden nu for klubben, spillerne og fansene

AGF

AGF-duo klar til U21-landsholdet - men Hausner er forbigået

Annonce