Annonce
Aarhus

Borger: Politiet leverer falsk tryghed

Når man ikke får at vide, at der er indbrud i kvarteret, går man jo og tror, at man bor i Danmarks mindst kriminelle by, siger Niels Højgaard. Foto: Lars Rasborg

ØSTJYLLAND: Niels Højgaard er forarget over, at Østjyllands Politi redigerer i virkeligheden og censurerer indbrud bort fra døgnrapporten, der sendes til medierne og er offentligt tilgængelig på politiets hjemmeside.

- Jeg gik her og troede, at jeg boede i Danmarks mindst kriminelle by. Der er nærmest aldrig omtale af indbrud på politiets døgnrapport eller i avisen mere. Og det var der ellers ofte førhen. Men her fornylig fandt jeg helt tilfældigt ud af, at der havde været tre indbrud i Spentrup. Uden at det havde stået noget sted, siger Niels Højgaard, 66 år.

Han kontaktede avisen for at få bekræftet, at der ikke havde stået noget om indbrud i hans kvarter.

Og den var god nok. Det har der ikke.

Forklaringen fra pressekoordinator Marianne Morgen, Østjyllands Politi, lyder:

- Ledelsen har truffet den beslutning, at der ikke længere generelt oplyses om indbrud på døgnrapporten. Det er besluttet, fordi politiet ikke mener, at den slags informationer er tryghedsskabende for borgerne. Kun i de tilfælde, hvor der er oplysninger i sagen, som politiet vil kunne bruge i efterforskningen, eller som er til gavn for borgerne, så fortæller vi om indbrud. Sådan har det været det seneste års tid, siger hun.

Niels Højgaard mener, at det er det direkte modsatte af at være tryghedsskabende, at politiet holder tæt med, hvor der har været indbrud. Det er falsk tryghed, når man ikke får det at vide, siger han. Foto: Lars Rasborg

Det modsatte

Den beslutning er Niels Højgaard, der er pensioneret lærer, lodret uenig i.

- Det er da det modsatte af tryghedsskabende over for borgerne, synes jeg. Når man ikke ved, at der er indbrud, så bliver man lullet ind i en falsk tryghed og tror, at alt ånder fred og ro. Og så kan man ikke selv gøre noget for at forhindre indbrud, siger Niels Højgaard, der selv tidligere har været udsat for indbrud i sit parcelhus på Frejasvej i Spentrup.

Faktisk to gange.

- Den ene gang kunne vi ligefrem se et mønster i det, fordi tyvene begyndte i den ene ende af gaden og arbejdede sig opad mod os, siger Niels Højgaard, der har garderet sig med tyverialarmer og overvågningskameraer siden det seneste indbrud.

Men vigtigst af alt:

- Vi er nogle naboer, der taler sammen og holder øje med hinandens huse og med kvarteret, når der har været indbrud i nærheden. Men det har vi jo ingen mulighed for, når vi ikke længere må få at vide, at der har været indbrud, siger han.

Der er nærmest aldrig omtale af indbrud på politiets døgnrapport eller i avisen mere

Niels Højgaard, borger i Spentrup
To gange har Niels Højgaard selv haft indbrud, og han følger derfor nøje med i, hvor der er indbrud i omegnen. Men det kan han ikke længere, da Østjyllands Politi ikke ønsker at oplyse, hvor tyvene har været på spil. Foto: Lars Rasborg
Annonce

Forskel på byer

Han har en ven, der bor i Valsgaard i Mariagerfjord Kommune, og ham plejer han at drille:

- Ja, for der står hele tiden i avisen om indbrud i den lille by. Og jeg forstår ærlig talt ikke, at der kan være så stor forskel på, hvad man må få at vide i den ene politikreds frem for den anden. Jeg læste en gang også om et indbrud i Søften, hvor min søn bor. Hvorfor der var skrevet om det, når nu ikke politiet vil have det frem, ved jeg ikke lige. Men i hvert fald så havde en beboer hørt puslen uden for huset og var gået ud for at se, hvad der foregik. Og han blev slået ned. Så jeg ringede straks til min søn for at sige, at hvis der foregik noget mærkeligt uden for hans hus, skulle han ikke selv gå ud, men ringe efter politiet, siger Niels Højgaard.

Højgaard er en borger, der er ret opmærksom på sine omgivelser. Måske netop fordi han selv har haft tyve på besøg.

- Jeg kan ikke lade være med at bemærke, hvis der er folk i Brugsen, som ikke plejer at være der, og som måske ikke lige passer ind i det almindelige bybillede. Eller hvis der kører biler på vores vej, som opfører sig mistænkeligt. Så jeg er nok lidt ekstra på dupperne. Men det er altså svært, når man tror, at alt ånder fred og idyl. Så vi vil gerne have kriminaliteten tilbage på døgnrapporten igen. Så vi får det rigtige billede af, hvad der sker. Det må da også være i politiets interesse at være åbne om det. De skal vel også have bevillinger en gang imellem, og som det ser ud nu, så ser det ikke ud til, at de har meget at lave her omkring, siger den 66-årige.

Hvis man ved, hvor der har været indbrud, kan man tage sine forholdsregler, mener Niels Højgaard. Foto: Lars Rasborg
Annonce
Aarhus For abonnenter

Analyse: Armlægningen om næste års milliardbudget er knap begyndt og borgmesteren har allerede kastreret hele byrådet

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: Nu er 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Annonce
Annonce
Annonce
AGF For abonnenter

Bagkanten: Drop nu det skuespil, Thorsteinsson. Der er andre og langt bedre måder at hjælpe AGF til succes på

Aarhus For abonnenter

Har brandskole forgiftet omgivelserne? Kød fra kvæg på mark i Aarhus skal undersøges for ekstremt giftigt stof

Debat

Radikalt byrådsmedlem skælder ud på sine kolleger: Hvorfor tager I ikke århusborgerne alvorligt?

Sport

Aarhus United rystede posen mod landets bedste, men kunne til syvende og sidste ikke følge med

Debat

Godt forslag til Simsek: Sænk hastigheden i Aarhus - så sænker du også støjen

AGF For abonnenter

Følg mig, drenge - spillet halter, men AGF er endelig stemplet ind i denne sæson

Navne

60 år: Han har spillet en hovedrolle i overenskomstforhandlingerne

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Kridthøj Torvet er komplet: Familie-imperium åbner slagterbutik

Danmark

Hele familien gik ned med corona – fem-årige Nellie blev ramt af sjælden efterve

Aarhus

Er du klar til at flashe fodboldtrøjen for kræftramte børn? Superligaspillere tyvstartede på sygehuset

Byudvikling For abonnenter

Flertal presser borgmesteren: Vil finde flere millioner til haller og boldbaner

Erhverv

Salg i sex-legetøj: Aarhus-virksomhed modtager international pris

Annonce