Annonce
Debat

Borgerdrevne forslag - også i Aarhus?

borgerdrevne forslag: Alternativets mærkesag om borgerdrevne forslag er nu blevet vedtaget af et flertal i Folketinget. I fremtiden kan 50.000 borgere sammen stille et beslutningsforslag til behandling- direkte i Folketinget. Det er et nybrud for demokratiet, som forhåbentlig vil mindske politikerleden og skabe en mere borgernær politisk kultur i Danmark.

I fremtiden kan alle derfor være med til direkte at præge dansk politik - også uden for folketingsvalgene.

Borgerdrevne forslag har været én af Alternativets mærkesager fra dag ét. Vi ser det som en del af den nye politiske kultur, som for os ikke kun handler om at tale pænt til og om hinanden, men også handler om at give borgerne bedre mulighed for at præge den politiske dagsorden. Med denne vedtagelse kan hele befolkningen være med til at sætte dagsordenen i Folketingssalen.

Annonce

I Alternativet tror vi på, at flere ved mere, og det betyder, at vi skal have involveret så mange borgere som overhovedet muligt. Borgerdrevne beslutningsforslag er et skridt på vejen mod det mere inkluderende demokrati og starten på en mere inddragende og borgernær politisk kultur i Danmark.

At borgere nu kan stille et forslag direkte i Folketingssalen, er med til at skabe den bro, der forbinder politikere og befolkningen. En bro, som kan være vejen til udviklingen af nye, entreprenante løsninger på de problemer, der optager danskerne. Men det kan også være en bro, der samtidig kan være med til at mindske politikerleden.

Jeg ser ikke borgerdrevne forslag som en modpol til det repræsentative demokrati. Tværtimod er det en styrkelse og udvidelse af det politisk system i Danmark, hvor vi inviterer endnu flere mennesker inden for til de politiske processer.

Også på det lokalpolitiske plan har idéen om borgerdrevne beslutningsforslag vundet opbakning -Rødovre Kommune har netop vedtaget en lignende ordning. Måske er det et tiltag, der vil brede sig til resten af Danmark? Kunne man forestille sig, at borgerdrevne beslutningsforslag blev indført i Aarhus Kommune?

Jeg håber selvfølgelig, at borgerdrevne forslag vil generere endnu flere nye tanker. For dem har vi brug for. Jeg glæder mig til at se de forslag, der kommer til at blive stillet i Folketingssalen.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Afgørelse: Der kommer ikke hegn og kreaturer i Marselisskoven - men de kommer til gengæld andre steder

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 370 nye coronatilfælde - antal indlagte falder med en

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Kæmpe læk af personnumre i Aarhus: Lange lister med fortrolige cpr-numre lå på kommunal hjemmeside

Aarhus For abonnenter

Bekymret familiefar kæmper for at få vished: Har mine børn leget i giftigt brandskum og taget skade af det?

Østjylland

Tilhængere af Kattegat-forbindelsen får mere modstand: Politikere fra Odder, Samsø og Kalundborg stifter en ny Kattegatkomite for at stoppe bro

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Det her er Aarhus’ bedst bevarede hemmelighed

Kultur

Badehotellet-stjerne smed ti kilo: Det har ændret mit liv

Kultur For abonnenter

Århusianske Iomfro er Spot-debutant og efterspurgt af kronprinsparret: - Det er virkelig dejligt, at folk ser en kvalitet i det, jeg laver

Debat

Kristendemokraterne er tilfredse, men der er stadig noget at kæmpe for: Det, der ikke er svært, skal være nært

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Værtspar sælger hjertebarn: Restaurant- og festperle ved Brabrandsøens bredder til salg

Erhverv

Droppede drømmejobbet og levede for 1800 kroner om måneden: Bo trak stikket og begyndte at brygge

AARHUS

Den store forvandling: Grønt lys til kæmpebyggerier på villavej i Risskov

Debat For abonnenter

Skal børnene betale prisen for ligestilling?

Sport

Efter dramatisk afslutning i Italien: Bears' Champions League-sæson er allerede slut

Annonce