Annonce
Debat

Borgere føler sig skåret af: Politikerne boykotter alle de stemmer, der gerne vil høres

"Politikerne er dårlige værter for samskabelse af politik; det er nærmest umuligt at gennemskue de administrative arbejdsgange for deltagelse og dermed rent faktisk indflydelse. Det drejer sig for eksempel om, hvornår og hvordan man søger foretræde, indsender en meningstilkendegivelse eller et høringssvar", skriver Janne Winther på vegne af Den Grønne Studenterbevægelse. Arkivfoto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix

DEBAT: Efter et længere forløb med høringer og udvalgsprocesser for at tilpasse Aarhus Kommunes klimaplan blev klimaplanen hastet tilbage på dagsordenen på byrådsmødet onsdag 12. maj. Det skete med så kort varsel, at den meningstilkendegivelse, vi i Den Grønne Studenterbevægelse skrev på, ikke nåede at komme med. Samtidig har det stækket det politiske arbejde, som en lang række folkelige klimagrupper i Aarhus har planlagt frem mod 26. maj, hvor vi havde fået melding om, at afgørelsen skulle stå.

Klimaplanen har sat en helt ny tone for kommunalpolitik i Aarhus, fordi befolkningen har vist et enormt engagement i forbindelse med høringer og i det hele taget den politiske proces omkring klimaplanens tilblivelse. Meget af deres engagement har været helt på deres eget initiativ.

Det har været meget begrænset, hvad politikere og forvaltning har gjort for at arbejde med borgerne og understøtte den bevægelse og bevidsthed, som græsrodsbevægelserne utrætteligt arbejder for at sprede i befolkningen. Det betyder, at politikerne og forvaltningen laver politik for borgerne og ikke med borgerne.

Annonce


Vi håber, at det er borgersamlingerne og samskabelsen, der bliver karakteriserende for Aarhus Kommunes politikere og forvaltning fra nu af, fordi vi drømmer om reel borgerinddragelse og bedre demokrati.


Det er grupper som Mellemfolkeligt Samvirke, Extinction Rebellion, Den Grønne Studenterbevægelse, Danmarks Naturfredningsforening, Det Fælles Bedste, Aarhus Vindmøllelaug, Dansk Cyklistforbund, Gladere Gader og mange flere, der igen og igen forsøger at byde ind med ideer og forslag til den grønne dagsorden.

Samtidig er politikerne dårlige værter for samskabelse af politik; det er nærmest umuligt at gennemskue de administrative arbejdsgange for deltagelse og dermed rent faktisk indflydelse. Det drejer sig for eksempel om, hvornår og hvordan man søger foretræde, indsender en meningstilkendegivelse eller et høringssvar. Det handler også om, hvornår noget bliver behandlet i udvalg, hvor længe et udvalg arbejder på sagen, og hvordan man i øvrigt kan deltage i at skabe politik i Aarhus.

Det opleves udefra som en boykot af alle de stemmer, der gerne vil høres, som gerne vil skabe en bedre fremtid i Aarhus.

Der er ikke nogle gode undskyldninger for disse mangler, tværtimod har Aarhus hele verden at lære af, når det kommer til samskabelse af politik; i USA brugte Bidens administration seks uger på at inddrage borgerne online i løbet af coronaepidemien, før de lagde sig fast på en klimastrategi. Her blev civilsamfundet inviteret, og alle borgere havde samme mulighed for at deltage. Andre steder i verden bruges det redskab, som hedder "borgersamling" med henblik på at samskabe politik og løse politiske hårknuder.

Der har netop kørt en mini-borgersamling i Aarhus om emnet transport. Denne borgersamling har dog været en prototype og dermed desværre ikke forpligtende for byrådet. Her er der ellers kommet progressive anbefalinger ud om en bilfri bymidte og en mere miljø- og klimavenlig infrastruktur i Aarhus.

Borgersamlingerne er et fantastisk og direkte redskab for politikerne til at forlade deres formynderiske vaner og rent faktisk se sig selv på lige fod med andre borgere og sammen udarbejde de bedste løsninger for en bæredygtig fremtid.

Vi håber, at det er borgersamlingerne og samskabelsen, der bliver karakteriserende for Aarhus Kommunes politikere og forvaltning fra nu af, fordi vi drømmer om reel borgerinddragelse og bedre demokrati. Fordi vi ved og kan se, at Aarhus godt kan.

Annonce
AGF For abonnenter

Stiften finder historiens bedste AGF-spillere: Se nummer 31 til 40

Danmark

Ny smitterekord: Onsdagens coronatal er det højeste på et døgn under hele epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Bankmanden fra Nørre Aaby: Han lavede det ulovlige skifte til AGF og kunne være blevet en del af dynamitlandsholdet

Aarhus For abonnenter

Få overblikket: Her er det nye byråd og alle udvalgsposterne

Aarhus

Royal løbefest vender tilbage til Aarhus i 2022

Aarhus

Falck åbner sit sjette kviktest-center i Aarhus

Hjulmand hylder afdøde Høgh: En inspiration og et forbillede

AGF For abonnenter

Afsløring: Bjarke Ingels og adskillige verdensberømte arkitekter står i kø for at tegne det nye stadion i Aarhus

Debat

Vores bymidter skal leve: På den måde tiltrækker vi nye familier til de mindre byer

Debat

Aarhus handler naivt og uforsvarligt: Nu sætter vi os foran rådhuset i protest

Fire personer er anholdt for lækage fra efterretningstjenester

Erhverv

Aarhus-selskab investerer 10 milliarder i ensomme ældre: - Det kan stikke helt af for os

Aarhus For abonnenter

Trukket ud af klasseværelset og trampet i hovedet: Volden er stigende og voldsom på Aarhus' folkeskoler

Aarhus

Pressemøde afledte frustration hos eventarrangør: Hvem skal betale for aflysninger?

Annonce