Annonce
Aarhus

Borgere havde inviteret politikere på byvandring: Her er grønne midtby-muligheder

Formanden for Midtbyens Fællesråd, Thomas Kruse, varmer på Østbanetorvet de mange byrådspolitikere op til den grønne inspirationstur rundt i dele af midtbyen. Foto: Jens Thaysen

Byrådspolitikere- og kandidater på byvandring med Midtbyens Fællesråd fik konkret inspiration til, hvor de kan gøre midtbyen grønnere og mere børne- og familievenlig.

AARHUS: Det handler som bekendt om at smede, mens jernet er varmt. Og når det gælder byrådsmedlemmer- og kandidater, er jernet gloende varmt her i dagene op til byrådsvalget 21. november.

Så der var omtrent fuldt hus af politikere, da Midtbyens Fællesråd og en række gadelaug tirsdag eftermiddag havde inviteret politikere fra de forskellige partier med på en byvandring for at se på mulighederne for flere grønne byrum på Nørre Stenbro, i Latinerkvarteret og i Øgadekvarteret.

Hele tre rådmænd - Kristian Würtz (S), Thomas Medom (SF) og Rabih Azad-Ahmad (R) - foruden byrådsmedlemmerne, Gert Bjerregaard (V) og Peter Bonfils (El) og byrådskandidaterne Daniel Pedersson (DF) og Lissi Bagge (Alt) havde snøret skoene og taget imod invitationen.

Peter Sabroes legeplads

Turen startede på Østbanetorvet, hvor fællesrådets Andreas Østergaard Poulsen fra soklen til Peter Sabroe-statuen fortalte om målet med det hele: Nemlig midt i byens vækst og fortætningen af midtbyen at skabe en midtby, der også er for børn og familier. Med grønne fællesrum, træer, sikre skoleveje, legepladser og torve at mødes på.

- Her står vi på Østbanetorvet, der aldrig bliver brugt, og hvor bilerne kører forbi på tre sider. Hvordan kunne her være, hvis der blev lukket for trafikken til den ene side? Så kunne der være en legeplads her for eksempel, sagde han og appellerede til, at politikerne inviterer borgerne med til at planlægge en bedre midtby.

Fra torvet gik turen videre til den store gård bag det gamle folkeregister i Knudrisgade, der langt hen er en parkeringsplads - og hvor det er planen, at der fortsat skal være parkering over jorden, når dele af karreen på et tidspunkt bliver revet ned og erstattet af nybyggeri.

- Kræv da parkering under jorden, selv om det er dyrere. Så kan gårdrummet omdannes til et grønt område med legeplads og fællesarealer for alle de mennesker, der bor her, sagde formanden for Midtbyens Fællesråd, Thomas Kruse.

Annonce

Skoleveje og baggårde

Da vi krydser Knudrisgade med kurs mod parkeringspladsen bag Arkitektskolen, peger formanden for skolebestyrelsen på Samsøgades Skole, Janus Boye ned på asfalten.

- Her er ingen fodgængerovergang. Sikre skoleveje er virkelig noget, vi mangler i midtbyen. Det er da klart, at folk vælger at køre deres børn i skole, når der ikke er sikre veje, de kan cykle eller gå på, siger han.

På p-pladsen bag Arkitektskolen lyder forslaget, at man omdanner bare en del af den til grønt område med en nær-legeplads. På den anden side af Nørreport blev politikerne præsenteret for lignende idéer i først et gårdrum og siden i gården ved Paradisgade Skole, hvor fællesrådet gerne ser et kultur- og beboerhus, når Arkitektskolen rykker ud om nogle år.

Det lille torv, hvor Nørregade slår et knæk mellem Borggade og Studsgade, var næste stop. Med lidt fredeliggørelse af trafikken kunne der her laves en pladsdannelse, der trækker lidt ned ad både Paradisgade og Borggade, og som med lidt begrønning og nogle bymøbler kunne blive lidt Jægergårdsgade-agtig.

Hvordan tingene kan gøres, fik politikerne også at se på en tur gennem det aflukkede, grønne fællesområde i karreen bag Anholtsgade og videre til Børnenes Jord.

Kunne en bid af parkeringspladsen bag Arkitektskolen blive grønt område med en nærlegeplads? Idéen blev puttet på de mange byrådspolitikere, der var med Midtbyens Fællesråd på tur rundt i midtbyen for at hente inspiration til, hvordan den kan blive grønnere og mere børnevenlig. Foto: Jens Thaysen
Annonce

Grib chancen

Og politikerne. Lovede de noget? Nej. Men de fik inspiration med sig hjem.

- Det er fedt at mærke jeres begejstring for mulighederne. Vi skal gribe chancen, når den er der. Det var den i Jægergårdsgade, fordi kloakledningerne alligevel skulle lægges om. Den mulighed har vi ikke i Nørregade og Nørre Allé. Men med den mobilitetsplan, byrådet snart vedtager, vil det blive meget bedre, fordi vi begrænser den gennemkørende trafik. Men busserne vil der stadig være masser af, sagde teknisk rådmand Kristian Würtz og fortsatte:

- Nogle steder i baggårdene behøver man måske ikke at tænke i store legepladser. Mange steder vil det kunne lade sig gøre at plante et par træer og sætte en gynge op, som man gør det i mange andre europæiske byer.

Annonce

Plads til vildskab, ungdom og flaskeøl

Generelt tog politikerne godt imod de input, de fik på turen.

- Det er spændende at møde lokale kræfter, der har øje for mulighederne, sagde for eksempel Daniel Pedersson (DF), der særligt så muligheder bag det gamle folkeregister og ved Paradisgade Skole.

Kristian Würtz kunne ikke helt skjule sin frygt for, at midtbyen kan blive for pæn og velfriseret:

- Kommer der til at mangle vildskab, ungdom og flaskeøl i midtbyen, hvis vi gør alt det her?, spurgte han lidt provokerende og fortsatte:

- Kunne der være caféer op ad Sjællandsgade?

Det kom der ingen helt klare svar på. Men spørgsmålene understreger, at midtbyen ikke er midtby, hvis ikke der er en balance mellem familieliv og natteliv - og mellem grønne oaser og grønne Tuborg.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Analyse: Armlægningen om næste års milliardbudget er knap begyndt og borgmesteren har allerede kastreret hele byrådet

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: Nu er 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Ude af drift: Pornoautomat er en fed forretning for Den Gamle By

AGF For abonnenter

Bagkanten: Drop nu det skuespil, Thorsteinsson. Der er andre og langt bedre måder at hjælpe AGF til succes på

Debat

Radikalt byrådsmedlem skælder ud på sine kolleger: Hvorfor tager I ikke århusborgerne alvorligt?

Sport

Aarhus United rystede posen mod landets bedste, men kunne til syvende og sidste ikke følge med

Debat

Godt forslag til Simsek: Sænk hastigheden i Aarhus - så sænker du også støjen

AGF For abonnenter

Følg mig, drenge - spillet halter, men AGF er endelig stemplet ind i denne sæson

Navne

60 år: Han har spillet en hovedrolle i overenskomstforhandlingerne

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Kridthøj Torvet er komplet: Familie-imperium åbner slagterbutik

Danmark

Hele familien gik ned med corona – fem-årige Nellie blev ramt af sjælden efterve

Aarhus

Er du klar til at flashe fodboldtrøjen for kræftramte børn? Superligaspillere tyvstartede på sygehuset

Aarhus For abonnenter

Har brandskole forgiftet omgivelserne? Kød fra kvæg på mark i Aarhus skal undersøges for ekstremt giftigt stof

Erhverv

Salg i sex-legetøj: Aarhus-virksomhed modtager international pris

Annonce