Annonce
Aarhus

Borgere ikke hørt: Tæt på politisk flertal mod højhus ved Nørreport

Nordeas planlagte byggeri - som det er aftalt mellem kommunen og banken og dens rådgivere uden at borgerne er blevet hørt, er ved at løbe ind i problemer. Det er nu tæt på et flertal i byrådet, der vil have området med ind i en samlet plan for dele af Aarhus Ø, inde de vil være med til at sætte grunden i udbud. Illustration: SHL

Borgerne er ikke blevet hørt om planerne om et 12-14 etager højt erhvervsbyggeri ved Nørreport. Derfor mener foreløbig 15 af de 31 byrådsmedlemmer, at et udbud af grunden skal afvente en samlet plan for hele området. Socialdemokratiet, radikale og Nye Borgerlige er uafklarede.

AARHUS: En lang række af byrådets partier afviser nu, at kommunen skal sælge en byggegrund ud mod Nørreport i et udbud, samtidig med at den sender en udviklingsplan for resten af området til offentlig debat.

Grunden mod Nørreport har blandt andre stadsarkitekten og rådmanden for Teknik og Miljø, Kristian Würtz (S), gennem et par år været i dialog med Nordea om. Drøftelserne har været meget konkrete og er endt med, at der tættest mod Nørreport - og overfor Bestseller - på et område kaldet "Hængslet" kan opføres et erhvervsbyggeri i 12-14 etager og derudover et lavere boligbyggeri langs Kystvejen.

Planerne er blevet mødt med massive protester fra borgere i området, der ikke er blevet hørt gennem den meget lange proces mellem kommunen og Nordea og bankens arkitekter og rådgivere.

Annonce

Det er en omgang usmageligt fedtspilleri, og så endda her midt i valgkampen. Jeg synes, at borgerne, og dermed vælgerne, har krav på at vide, hvad politikerne mener

Peter Hegner Bonfils, byrådsmedlem (El)
Nordeas planlagte byggeri - som det er aftalt mellem kommunen og banken og dens rådgivere uden at borgerne er blevet hørt, er ved at løbe ind i problemer. Det er nu tæt på et flertal i byrådet, der vil have området med ind i en samlet plan for dele af Aarhus Ø, inde de vil være med til at sætte grunden i udbus.Illustration: SHL

Frygt for en "Berlin-mur"

Processen møder kritik fra Venstre, Enhedslisten, konservative Dansk Folkeparti og SF i byrådet. Dermed er det helt tæt på - 15 af 31 byrådsmedlemmer - at der er et flertal for at udskyde udbuddet, til hele udviklingsplanen har været i høring blandt borgerne og er vedtaget i byrådet.

- Vi har Aarhusmodellen for borgerinddragelse, som skal give borgerne reel mulighed for at blive hørt og få indflydelse. Og mange borgere er nervøse for, at der opføres en "Berlin-mur" mellem byen og havnen. Det skal tages alvorligt, siger Peter Hegner Bonfils (El).

Venstres Gert Bjerregaard er utilfreds med, at byrådet og borgerne først på et meget sent tidspunkt er blevet informeret om planerne og inddraget i processen.

- Det er udtryk for mangel på borgerinddragelse. Og det er ikke ordentligt, siger Gert Bjerregaard, der støtter, at Nordea-grunden skal med ind i udviklingsplanen, inden den kommer i udbud.

Hvorfor så højt?

Han undrer sig derudover over, hvorfor huset absolut skal være 12-14 etager højt.

- Som jeg hører det, skal det huse omkring 300 af Nordeas medarbejdere. De vil formentlig kunne være på fire-fem etager, siger Gert Bjerregaard.

SF, Dansk Folkeparti og konservative er gennem de seneste uger kommet med samme meldinger som Venstre og Enhedslisten.

Socialdemokraterne afventer

Sagen har allerede været på dagsordenen i byrådets tekniske udvalg to gange - uden at der er truffet en beslutning, så sagen kan komme tilbage til byrådet. Senest var det nye spørgsmål fra socialdemokraterne i udvalget, der bremsede, at sagen kom videre inden byrådsvalget.

- Det er en omgang usmageligt fedtspilleri, og så endda her midt i valgkampen. Jeg synes, at borgerne, og dermed vælgerne, har krav på at vide, hvad politikerne mener, siger Peter Bonfils.

Camilla Fabricius (S), formand for byrådets tekniske udvalg, mener, at partiet har stillet relevante spørgsmål, som det skal have svar på, før det kan tage stillet til, om grunden skal i udbud nu eller senere.

- Der er en række ting, vi skal have set på i processen. Når en række borgere og et fællesråd stiller spørgsmål, skal vi da se på det - og se om der er noget, vi kan gøre bedre, siger Camilla Fabricius og fortsætter:

- Vi tager stilling, når vi har fået svar på vores spørgsmål, og når sagen er genbehandlet i byrådet.

Nye Borgerlige i tvivl

Nye Borgerliges Lars Boje Mathiesen har heller ikke lagt sig fast endnu.

- Jeg er enig i, at man er gået alt for langt med de konkrete planer, inden man udbyder grunden til salg. Omvendt mener jeg også, at der er kommet alt for lidt erhvervsbyggeri på Aarhus Ø i forhold til planerne om en bydel med en blanding af boliger og erhverv, siger han og fortsætter:

- Jeg vejer fordele og ulemper op mod hinanden og har ikke taget endelig stilling endnu.

Det har ikke fredag været muligt at få en kommentar fra de radikale.

Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Minut for minut: Gyserafslutning - Silkeborg henter sejren hjem i kampens sidste minutter 

Annonce