Annonce
Aarhus

Borgere vil med på råd om indhegninger og dyr i Mols Bjerge

Større og større dele af Mols Bjerge hegnes ind til kvæg og heste, en underskriftindsamling stiller spørgsmål ved den måde, det foregår på. Foto: Jens Thaysen
En underskriftindsamling på Mols sætter spørgsmål ved den måde, vi bruger naturen på. Skal naturen være så vild og naturlig, at den ligefrem skal hegnes ind? Eller skal der også være plads til mennesker?

KNEBEL: I løbet af et par uger har næsten 400 mennesker skrevet under på, at de forlanger at blive hørt og taget med på råd, når den natur, de bor ved og i på Mols, forvandles.

- Beslutningerne bliver taget ovenfra, for eksempel af Den Danske Naturfond, Molslaboratoriet, Nationalpark Mols Bjerge og Naturstyrelsen. Der findes skitser, der viser, hvordan hele det centrale Mols Bjerge kan gøres til én stor indhegning, hvor køer og heste skal gå ude året rundt. Selv de offentlige gennemgående grusveje vil indgå̊ i indhegningen. Der er ikke noget Molslaboratoriet hellere vil end, at lade dyrene gå på et areal, der er 10-100 gange større end det nuværende, skriver Louise Voigt, der er en af initiativtagerne til underskriftindsamlingen.

Der bor knap 4000 mennesker på Mols, så det er godt 10 procent af befolkningen, der er utilfredse. Det læser man tydeligt i kommentarsporet til underskriftindsamlingen.

”Jeg er opvokset her ude og har altid brugt Mols Bjerge, og man kan snart ikke være her på grund indhegning og veje der forsvinder”, skriver Jarl Kilde fra Grønfeld.

”Nej til storfold omkring Mols Bjerge. Vores børnebørn skal også opleve at kunne færdes sikkert i Mols Bjerge”, skriver Karin Rasmussen, fra Knebel.

”Vores rekreative område er blevet legeplads for nogle få personers og organisationers ideer fuldstændig uden tanke for os, der bor her. Jeg kan næsten ikke holde ud at komme i bjergene mere - græmmes, ærgrer mig og græder indvendig. Jeg husker tydeligt dengang området var spændende, ikke trimmet og “plaget” af bestemte menneskers ideer”, ærgrer Suzanne Petersen fra Knebel sig over udviklingen.

Og sådan forsætter det. Man kan selv læse flere kommentarer på Skrivundernet.dk.

Jeg er opvokset herude og har altid brugt Mols Bjerge, og man kan snart ikke være her på grund indhegning og veje, der forsvinder.

Jarl Kilde, Grønfeld

Heller ingen dialog i Aarhus

I Aarhus, føler en række idrætsfolk sig i fare for at blive presset ud af Aarhus-skovene, efter at byrådet i 2020 budgettet har afsat flere millioner kroner til en 600 hektar stor Moesgaard Vildskov. I et åbent brev til kommunen klager de over det samme, som underskriftskriverne på Mols.

- Virkeligheden er, at vi i fremtiden slet ikke får adgang til naturområderne længere. Vi er på intet tidspunkt i processen blevet hørt, siger Hans Jørgen Hvidtved, der er formand for den store idrætsorganisation Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger i Østjylland.

På Mols var det også øget dialog, Borgergruppen Tilgængelig Natur efterlyste tilbage i oktober 2019.

Har I fået det?

- Vi har været i dialog med Naturstyrelsen om, hvor der skal være nogle hegn og låger. Og der er et mindre område, der som forsøg, skal være dyrefrit hen over sommeren. Og så er der også planer om en ny sti på en lille kilometer. Men det er også alt, hvad der har været af dialog i løbet af de sidste to år, fortæller Jane Toubro fra Borgergruppen Tilgængelig Natur.

Er der ikke plads til både dyr og mennesker i naturen?

- Der har altid været masser af kvæg på Mols, men der må være en grænse. Folk skal have mulighed for at færdes i naturen, uden at være tvunget til at gå ind i indhegninger med store dyr, siger hun.

Annonce

Bange for de store dyr

I oktober sidste år, skrev vi her i avisen om hvordan en skovbørnehave på Mols følte sig fortrængt fra naturen, og om at flere lokale beboere – deriblandt Syddjurs Kommunes borgmester Ole Bollesen – følte sig usikre ved at færdes sammen med de store græssende heste og køer, der er en central del at ”rewilding”, hvor naturen – populært sagt – overlades til sig selv og ”passe” af de græssende dyr.

Dengang spurgte vi Anni Kjeldsen, der er daglig leder af Molslaboratoriet, som er en del af Naturhistorisk Museum i Aarhus, om man kunne tage børn med ind til de store dyr.

- Det handler meget om, hvad det er for nogle dyr. Vores dyr bliver ikke fodret, så de kan ikke "bruge" mennesker til noget som helst. Derfor er de ikke opsøgende. Men du vil kunne gå ind på et overdrev et andet sted, hvor heste eller kvier er vant til at blive fodret. De vil være nysgerrige efter, om man har noget foder med, svarede Anni Kjeldsen.

Det var ikke et svar, der beroligede Louise Voigt.

- Syddjurs Kommune, Nationalpark Mols Bjerge, Den Danske Naturfond, Molslaboratoriet og Naturstyrelsen skal udarbejde tydelig, lettilgængelig og konkret information om planerne for at ændre den natur, mange af os færdes i dagligt. Forsøger man at undgå̊ gennemsigtighed og debat? Spørger underskriftindsamlerne.

Kortet viser hvor store dele af de offentlige arealer i Mols Bjerge, der er indhegnet (det mørkegrønne), mens de lysegrønne, skraverede er offentlige arealer uden hegn om. Illustration: Borgergruppen Tilgængelig Natur.
Tør man gå ind, hvis man har sine børn med - eller hunden i snor? Foto: Jens Thaysen
Annonce
Aarhus For abonnenter

Campingplads til foræringspris bygger nyt: - Det kan være de samme kunder, der lejer en campinghytte den ene weekend og tager på storbyferie den næste

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Vild udvikling: Smittetallet fortsætter himmelflugten

Byudvikling For abonnenter

Stor udvidelse af Den Permanente på vej: Kan blive et aktiv for hele Aarhus

Aarhus

Politiet søger vidner til helt umotiveret overfald i Gellerup: Højtråbende og aggressiv mand angreb kvinde

Aarhus

Faxe Kondi-kviktest: Sådan prøver de unge at fuppe sig til en corona-pjækkedag

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

AGF For abonnenter

Stiften mener: Derfor er det en god ide at et nyt stadion 'kun' får plads til 20.000

Sport

Nordmand erstatter nordmand i Aarhus United: Forstærker med forsvarende dansk mester

Aarhus

Serverede guldstøv, candyfloss og glimmer: Populær gourmet-restaurant drejer nøglen om

Fængslet spionchef bruger ikke mulighed for appel til landsret

AGF

Dyrere end forventet: Aarhus Kommune smider 150 millioner kroner ekstra i nyt stadion

Navne For abonnenter

Farvel til en elsket overlæge: Man kan ikke sige noget skidt om Ole Helmig

Erhverv

Kaspers Aarhus-startup går i kødet på betalingsgiganterne: Nu vil en af verdens største virksomheder med på rejsen

Annonce