Annonce
Østjylland

Borgerlisten Syddjurs stiller ikke op ved byrådsvalget

Stemmetællerne skal ikke registrere krydser ved Borgerlisten Syddjurs under byrådsvalget i november i år. Listen har for første gang siden 1970 droppet at stille op. Arkivfoto

Siden 1970 har borgerlister deltaget i byrådsvalg på Syddjursland, men nu er det slut. Ifølge borgmester kan det blandt andet skyldes, at en af borgerlistens mærkesager er forsvundet.

SYDDJURS: For første gang siden 1970 bliver der ingen borgerliste på stemmesedlerne ved et byrådsvalg på Syddjursland.

Borgerlisten Syddjurs har besluttet ikke at stille op ved byrådsvalget tirsdag 21. november i år, og situationen kan ende med en opløsning af listen. Det afgøres i kølvandet på byrådsvalget.

- Det er nedslående og ærgerligt. Borgerlisten tilbyder noget andet end de etablerede partier, som arbejder på baggrund af partiforeninger med et begrænset antal medlemmer. Men vi kan ikke finde de profiler, som er nødvendige for at opnå valg ved valget i november. Derfor kaster vi endegyldigt håndklædet i ringen, siger formand Ole Brus Sørensen fra koordinationsudvalget i Borgerlisten Syddjurs.

Ved det seneste byrådsvalg i 2013 fik borgerlisten valgt tidligere Ebeltoft-borgmester Jørgen Brøgger til byrådet. Men han måtte trække sig på grund af helbredsproblemer, og afløseren, Peter Andersen, vil ikke genopstille.

Tidligere Ebeltoft-borgmester Jørgen Brøgger har været den markante profil for Borgerlisten Syddjurs. Men han genopstiller ikke, og det samme gælder det nuværende byrådsmedlem. Arkivfoto

Afgørende møde

Derfor har Borgerlisten Syddjurs arbejdet ihærdigt på at finde et nyt slagkraftigt hold til byrådsvalget i november.

Men det er mislykkedes, og på et møde tirsdag aften besluttede borgerlisten at tage konsekvensen.

- Vi har været i kontakt med mange mulige kandidater med stor sympati for listens holdninger. Desværre er byrådsarbejde blevet enormt tidskrævende efter kommunalreformen i 2007, og det får de mulige kandidater til at takke nej. Det gælder også for mit eget vedkommende. Jeg driver en tømrerforretning, og den kan ikke tåle, at jeg bruger den nødvendige tid på byrådsarbejde, understreger Ole Brus Sørensen.

Borgerlisten Syddjurs

I slutningen af 1960'erne opstod der borgerlister på Syddjursland. Det skete i forbindelse med en kommunalreform, der i 1970 reducerede antallet af kommuner fra 1098 til 277.

Fra 1970 til 2007 sad borgerlisterne på nøglepositioner i byrådene i Ebeltoft, Rønde, Rosenholm og Midtdjurs kommuner. Den største dominans havde borgerlisten i Ebeltoft, der i alle årene siden 1970 var den stemmemæssigt største gruppe i byrådet. Det gav borgerlisten i Ebeltoft borgmesterposter til Jens Aage Rasmussen, Jørgen Nielsen, Christian Rose og Jørgen Brøgger.

1. januar 2007 smeltede de fire kommuner sammen til Syddjurs Kommune. I den forbindelse samlede borgerlisterne kræfterne i Borgerlisten Syddjurs, der ved det første valg til byrådet i den ny storkommune fik det tredjestørste stemmetal. Siden er det gået ned ad bakke for Borgerlisten Syddjurs, der i den igangværende byrådsperiode kun er repræsenteret med en enkelt politiker.

Annonce

Tæt på borgerne

I den aktuelle byrådsperiode har Borgerlisten Syddjurs været en del af konstitueringsaftalen omkring borgmester Claus Wistoft (V).

Den har betydet, at borgerlisten fik en plads i det centrale økonomiudvalg.

Borgmesteren vurderer, at borgerlistens exit ved det kommende byrådsvalg er del af en udvikling i politik og samfundet som helhed.

- Måske er det et udtryk for at lokallisterne har det svært i en større sammenhæng, og ofte er mere personafhængige end de etablerede partier, der naturligt eksponeres mere. Lokallisternes ofte brugte argument om, at de er tættere på borgerne holder ikke. Jeg er faktisk af den opfattelse, at byrådet aldrig har være tættere på borgerne end vi er i dag - via medier, digitale platforme med mere, forklarer Claus Wistoft.

I Borgerlisten Syddjurs er der aftalt et internt møde i juni. Det følges op af et møde, som afholdes efter byrådsvalget i november.

- Til den tid skal der samles op på situationen og laves en vurdering af fremtidsmulighederne for Borgerlisten Syddjurs. Det kan ende med, at listen nedlægges. Men det er endnu uafklaret. Listen rummer rigtigt meget hjerteblod, så beslutningen er ikke let at træffe, understreger Ole Brus Sørensen.

Annonce
Aarhus

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Aarhus For abonnenter

Giftig sag rammer byrådet: Vil Aarhus Kommune tilbyde at undersøge kræftramt brandmand for PFOS-skader?

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Gammel kending vender tilbage til Aarhus: Her er Aros' nye direktør

Aarhus For abonnenter

Fortætning i midtbyen: Beboere og politikere i infight om nyt byggeprojekt

Alarm 112

50 brandfolk efterslukker stadig storbrand på kranfabrik: Kan give trafikale udfordringer

AGF

Slut med lejeaftale: AGF køber tysk profil

Alarm 112

Over 100 beredskabsfolk kæmper stadig med 'usædvanlig' storbrand: - Det her er en ekstremt sjælden hændelse

Aarhus For abonnenter

Lise mistede to ægtefæller og sit syn: - Men jeg er nok typen, der får det bedste ud af alting

Kultur

Stil træskoene under trækronerne: Udbud og efterspørgsel baner vej for ny skovkirkegård i Horsens

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Stiften på plakatpatrulje: Partierne bryder både regler og interne aftaler

Danmark

Vild forvirring om MitID: Køber nye pas og telefoner for at få det til at virke - det er helt misforstået

Sport

Han kan samle en professorterning hurtigere end du kan tage dine sko på: Bakken-anfører med cirka ti mesterskaber sætter rekord

AGF For abonnenter

AGF var et hold uden plan og retning søndag eftermiddag i det kronjyske

Østjylland

DN holdt valgmøde og afslørede resultatet af en rundspørge: Det mener flertallet af kandidaterne om Kattegatforbindelsen

Annonce