Annonce
Debat

Borgerne har krav på de økonomiske fakta om kulturhovedstaden

Åbning, Kulturhovedstad Aarhus 2017. Foto: Kim Haugaard

Hvad skal kulturpingerne nu finde på at smide i hovedet på borgerne i Aarhus af kulturfantasterier, nu da Aarhus ikke længere er europæisk kulturhovedstad 2017?

Lige fra Aarhus Byråd og byens kultur-elite i 2011 fik den idé at søge om, at Aarhus måtte blive en af de to kulturhovedstæder, der er udpeget hvert år siden 1985, har man bombarderet borgerne med udelukkende superlativer om dette at blive kulturhovedstad. På intet tidspunkt har de sat spørgsmålstegn ved, om det nu også var så god en forretning.

Mig bekendt har ikke en eneste tidligere værtsby kunnet melde om succes.

Pinligt var det, da en af forkæmperne for, at Aarhus skulle blive værtsby i 2017, daværende borgmester Nicolai Wammen (S) i 2011 for åben skærm, efter at have fortalt, hvor stor betydning det ville få for Aarhus, hvis EU valgte Aarhus som kulturhovedstad i 2017, blev spurgt af TV-værten, om han kunne nævne de to byer, der aktuelt var kulturhovedstæder, (det var Turku i Finland og Tallinn i Estland). Det kunne han ikke svare på, og han blev rasende over spørgsmålet. En anden kulturbyfantast var daværende kulturrådmand Marc Perera Christensen (K), han kunne trods alt nævne den ene af byerne.

Men "rethink" lige. Vidste du overhovedet, kære læser, at de to byer var kulturhovedstæder i 2011? Hvorfor pokker skulle Aarhus så lige pludselig komme på verdenskortet, som byens borgmestre pralede af ville ske?

Aarhus blev udnævnt til kulturhovedstad i 2012 og vandt over Sønderborg, hvis tidligere borgmester Jan Prokopek (S) i Jyllands-Posten 31.12.2011 stillede spørgsmål ved, om man med voldsomme nedskæringer i Sønderborg Kommune med lukning af skoler og plejehjem havde råd til at bruge planlagte 70 mio. kroner på en kampagne til Sønderborgs profilering i kapløbet med Aarhus om kulturby-værdigheden.

Men i Aarhus, som er den tredjehøjeste kulturbidrager pr. indbygger i Danmark, og hvor de ældre og andre svage grupper lider under besparelser og nedskæringer, her er der ingen smalhals, når det handler om at smide i hundredvis af millioner i kulturens hullede lommer.

Festen sluttede med mange artikler med roser om kulturbyåret - men på intet tidspunkt berøres, hvad alt det kunst og kulturhalløj, som Aarhus Kommune og skatteborgerne betalte og lagde huse, gader, parker og mandskab til for hundredvis af millioner kroner, har kostet.

Spørgsmålet om økonomien har alle kulturpingerne lige fra starten i 2012 skøjtet udenom. Der var sagen om mulig fondssvindel i Fonden Kultur Aarhus, der har borgmester Jacob Bundsgaard (S) som formand. Den uddelte fondsmidler til byens egne kunst- og kulturforetagender for 24,7 mio. kr., desuagtet det klart står i fondsloven, at fonden IKKE måtte bruge midlerne på EGNE foretagender. Erhvervsstyrelsen tillod dog efterfølgende Fonden Kultur Aarhus anvendelse af midlerne, hvilket er uforståeligt for menigmand. Mangen en borger sagde ovenikøbet senere tak til borgmesteren ved at give ham deres kryds ved kommunalvalget i november 2017. Kom ikke og fortæl mig, at århushistorierne kommer ud af den bare luft.

Er de mange millioner kroner, skatteborgerne i Aarhus har betalt, for at Aarhus kunne blive kulturby 2017, kommet ind igen, og har vi tjent de hundredvis af millioner og skabt flere tusind arbejdspladser, som det ville give, hvis Aarhus blev kulturhovedstad, sådan som ingeniørfirmaet COWI fandt frem til i en undersøgelse i 2011, bestilt af daværende kulturrådmand Marc Perera Christensen (K).

F.eks. Røde Orm, som havde fået 14 mio. kr. i tilskud fra kulturhovedstaden. Nu hedder det sig, at de fik et overskud på fem mio. kroner, fordi man kun brugte ni af de 14 millioner. Jamen, det kan man da ikke kalde et overskud? Man har så i øvrigt af uransagelige årsager delt "overskuddet" med Det Kongelige Teater - hvorfor? Det var da skatteborgernes penge i Aarhus?

Og hvad med overnatningerne? Her tæller man alle dem med, der camperer og bor på vandrehjem og får det til at lyde, som om det er hotelovernatninger. Fup og fidus.

Butiksindehaverne i Aarhus har mig bekendt IKKE kunnet mærke nogen synderlig omsætningsfremgang, desuagtet de mange besøgende, som Visit Aarhus praler af. Borgmesteren har pralet af, at mange udefrakommende journalister har besøgt Aarhus i 2017 og skrevet om byen i deres lands aviser. Fakta er, at for skatteborgernes penge, ca. 10 mio kr., inviterede Visit Aarhus og Visit Denmark i 2016 udenlandske journalister på et gratis todages besøg til Aarhus med ALT betalt. Så er der vel ikke noget at sige til, at de skriver pænt om byen i deres avis?

Borgerne har krav på FAKTA, og ikke alt det her udokumenterede pral, og her må jeg appellere til pressen, der som bekendt burde være "borgernes vagthund", også når det handler om kunst- og kultur-sandheden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Socialdemokraterne hader idræt

Indrømmet, overskriften er måske nok strammet en anelse, men når man ser på, hvordan borgmesterpartiet optræder i spørgsmålet om at sikre ordentlige og tilstrækkelige idrætsfaciliteter til de århusianske borgere, så kan man ikke helt undgå at sidde tilbage med fornemmelsen af, at partiet egentlig ikke tager den del særlig seriøst. Sammenligner man Aarhus med alle andre byer i Danmark, er det nemlig kun indbyggerne i hovedstaden, der er dårligere stillet end århusianerne. En rapport fastslog for nylig, at hvis udviklingen fortsætter, vil Aarhus i 2030 mangle hele 32 fodboldbaner og 22 idrætshaller, hvis byen bare skal opretholde den nuværende fordeling af borgere per facilitet - og det er endda uden at medregne, at byen vokser med over 5000 indbyggere om året. Det er naturligvis ikke alene Socialdemokratiets ansvar, men lige nu er det i hvert fald fair at fastslå, at det er byrådets største parti, der står i vejen for, at idrætsområdet kan få det tiltrængte løft. Både Venstre og Radikale har gentagne gange forsøgt at råbe de øvrige partier op, men specielt den røde del af byrådssalen virker til helt at have mistet hørelsen, når det handler om idrætsfaciliteter. Ufatteligt, når man ved, hvor meget et velfungerende forenings- og idrætsliv betyder for alt lige fra integration til sund livsstil og mindre kriminalitet.

Annonce