Annonce
Odder

Borgernes bibliotek: Liv, lyd og fællesskab

I fremtiden skal biblioteket ikke kun være et sted, hvor man låner bøger. Det skal også være et sted, hvor man kan mødes og lave aktiviteter. Foto: Mathias Mundbjerg
Man kan komme på biblioteket i Odder 17 timer om dagen i hverdagene. De bredt favnende åbningstider ændrer lidt på bibliotekets rolle, men ikke på dets relevans.

Odder: Det er nu et halvt år siden, at Odder Bibliotek fra 1. april tredoblede sin åbningstid og begyndte at have åbent for selvbetjening lige fra 5:00 om morgenen til 22:00 om aftenen.

Bibliotekets personale havde store forventninger forud for udvidelsen, som skulle gøre biblioteket til borgernes bibliotek og give det tilbage til befolkningen.

- Selvom vi havde store forventninger, har vi alligevel overgået dem alle. Vi har fået 20 procent flere månedlige besøgende, og når vi kommer herind og kigger tirsdag aften, er der også aktivitet, siger biblioteksleder Allan Malver.

Om aftenen er personalet ikke på arbejde. Medarbejderne går hjem klokken 17, hvorefter biblioteksgængerne må klare sig selv. Men det er ikke noget problem.

- Folk har lært at klare sig selv. De kan både komme ind, låne og printe, så det skal personalet ikke længere hjælpe med. Til gengæld bliver vi brugt mere fagligt, og der er øget efterspørgsel efter råd og anbefalinger, siger Allan Malver.

Annonce

Hvornår kan du komme ind på biblioteket?

Biblioteket har åbent for selvbetjening alle ugens dage fra klokken 5 til 22.

I hverdagene er der personale fra klokken 10 til 17, lørdag fra 10 til 13, mens der ikke er personale om søndagen.

Hvis du er oprettet som låner på biblioteket, kan du komme ind med dit sundhedskort og din personlige pinkode i de tidsrum, hvor der er åbent for selvbetjening, men intet personale. Pinkoden skal indtastes på den sorte boks, der hænger ved hoveddøren. Børn under 13 år skal være ifølge med en voksen.

Mødested med liv og lyd

På forhånd var nogen bekymrede for, at biblioteket ville blive misbrugt, når det var åbent uden opsyn i ti timer hver eneste dag. Men når det er blevet borgernes bibliotek, er det også dem, der skal passe på det.

- Der var en del, der spurgte til det. Men vi konsulterede andre biblioteker med deres erfaringer, og der var ikke mange negative oplevelser. Og udover at nogen af og til snakker lidt højt, har vi ikke oplevet et eneste problem, siger bibliotekslederen, som tilføjer, at de til gengæld er blevet besøgt af målgrupper, som aldrig ville være kommet forbi med de gamle åbningstider.

Måske må biblioteksgængere i fremtiden også bare vænne sig til, at der ikke længere vil være musestille. I fremtiden vil Odder Bibliotek nemlig arbejde på i højere grad at blive et mødested, som kan danne ramme om aktiviteter, forsamlinger og fællesskaber.

- Vi skal stadig lykkes med vores kerneopgave. Men selvom der skal være plads til fordybelse, vil vi faktisk hellere have lidt liv og lyd end absolut stilhed, lyder det fra Allan Malver.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Stop fodboldbaners plastsvineri

Vidste du, at det måske smadrer havmiljøet, når dit barn går til fodbold? Hvis dit barn spiller på en gammel kunstgræsbane, er det desværre tilfældet. Kunstgræsbaner er ofte lavet af gamle bildæk, der bliver sprættet op og raspet. Det gør banen blød og rar at falde på. På den måde minder det om rigtige græsbaner. Men det raspede bildæk, bliver ikke på banerne, det hentes med hjem og alle mulige andre steder, hvor fodboldspillerne færdes. Derfor kommer det også i grundvandet, og det ryger i havene, derved ødelægges havmiljøet. Og vi risikerer selv at komme til at spise mikroplasten, når de fisk, vi spiser, har indtaget plasten enten som direkte føde, eller fordi de spiser andre dyr, der har det i sig. Nåh, ja de fisk spises også af andre dyr, der spises af større dyr, og så har vi det overalt i naturen. Enhedslisten kræver derfor et stop for anlæg af kunstgræsbaner med det forurenende granulat i, og at vi får de gamle baner skiftet ud med nyt, miljøvenligt kunstgræs. Der findes i dag alternativer lavet af f.eks. kokosfibre, sukkerroer eller olivenkerner – så der er ingen undskyldning for ikke at komme i gang! Sverige overvejer et forbud, og EU-Kommissionen skal til foråret diskutere, hvilke tiltag der skal til. Lad den grønne bølge gå på vores boldbaner – så vi og vores børn kan spille fodbold med god samvittighed!

Aarhus For abonnenter

Bevaringsværdigt byggeri til salg: Prisen starter ved 14 millioner

Aarhus

Bruno har uddannet 400 til at spille jagthorn: - Jeg bliver ved med at spille, så længe jeg kan tygge smør

Danmark

Fund af væsentligt bevismateriale: Ledende nynazist og 27-årig varetægtsfængslet for hærværk på jødisk gravplads

Annonce