Annonce
Aarhus

Borgmester: Flere penge end ventet til bedre service i 2020

Borgmester Jacob Bundsgaard indledte onsdagens budgetdebat med en glædelig nyhed. Foto: Axel Schütt
Ved budgetfremlæggelsen i Aarhus Byråd torsdag eftermiddag afslørede borgmesteren, at der er flere penge til rådighed end først antaget.

AARHUS: Der er godt nyt til borgerne og de ansatte i Aarhus Kommune forud for næste uges afsluttende budgetforhandlinger.

Ved budgetfremlæggelsen i Aarhus Byråd torsdag eftermiddag afslørede borgmester Jacob Bundsgaard (S), at rådighedsbeløbet er noget større end de 60 mio. kr., der først var varslet. Faktisk en hel del større.

Det nye tal kommer efter, at regeringen og Kommunernes Landsforening (KL) i sidste uge blev enige om en budgetaftale for næste år. Så der nu er en økonomiaftale, der sætter rammerne for alle kommuner.

- Vi står i den glædelige situation, at råderummet er større end først beregnet. Vi får nu et råderum årligt på gennemsnitligt 120 millioner kroner. Dertil kommer et éngangsbeløb på 61 mio. kroner. Det skulle gerne være grundlag for, at vi kan lave et godt budget, sagde borgmesteren.

Det er vel at mærke et ekstra beløb ud over de 1,2 milliarder kroner som budgettet samlet set løftes med over fire år efter de såkaldte budgetmodeller, der afsætter ekstra penge i takt med, at vi bliver flere borgere.

Annonce

Største råderum i mange år

Jacob Bundsgaard tilføjede, at der er tale om det største politiske råderum i mange år, som han har været med til at lægge på bordet.

- Så der skulle være et godt grundlag for at få landet en budgetaftale, der er robust, og som kan forbedre århusianernes hverdag, sagde Jacob Bundsgaard.

Han gentog, at de helt store udfordringer for ham at se er klima, socialområdet og den kollektive trafik.

- Men andre store velfærdsområder kalder også på forbedringer. Der er mange forslag fra partierne og der er ikke råd til det hele, for at sige det lidt på jysk. For træerne vokser ikke ind i himlen. Men vi skal huske, at vi leverer en god service i dag. Det gælder lige fra dagtilbuddene over skolerne, til socialområdet og på ældreområdet. Og vi kan vel godt tillade os at mene, at man i mange lande ville være begejstrede, hvis de havde den velfærd, vi har her i Aarhus.

Budgetfremlæggelsen fortsatte med indlæg fra alle partier.

De afsluttende budgetforhandlinger starter mandag 16. september og ventes afsluttet fredag 20. september.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Tak for at alle magistrater og borgmesterens afdeling tager medansvar på det sociale område

Det sociale område i Aarhus Kommune skulle spare 90 millioner kroner i 2020. Det ville blandt andet gå ud over mennesker, som bor på bosteder, psykisk syge, unge hjemløse. 18. februar var der møde mellem budgetforligspartierne fra 2019, hvor partierne skulle indgå aftale om, hvorledes man skulle forholde sig til de 90 millioner kroners besparelser på det sociale område. Besparelserne blev i politisk sprog kaldt ”Balanceplan”. Inden da var der kommet ikke færre end 102 høringssvar fra privat personer, foreninger mv. Og 18. februar var der indkaldt til demonstration med sloganet ”En værdig balance ja tak! Balanceplan/besparelser nej tak”. Flere handicaporganisationer og fagforeninger var enten medarrangør eller støttede op om demonstrationen, og selvom det blæste og regnede, dukkede cirka 250 deltagere op. De 102 høringssvar og demonstrationen imod besparelserne må have gjort indtryk på forligspartierne, som dækker Enhedslisten, SF, Socialdemokratiet, Alternativet, Radikale Venstre, Konservative og Venstre, for i løbet af aftenen blev de enige om at lette på besparelserne på cirka 45 millioner kroner. Der skal altså ”kun” spares det halve af de 90 millioner kroner, som ellers var udgangspunktet. Det, som jeg er mest glad for, er, at alle Aarhus Kommunes magistrater samt borgmesterens afdeling hjælper til. Hvorfor skriver jeg det? Fordi der er tradition for, at magistraterne ikke hjælper hinanden, men har nok i deres egen magistrat. Nu har jeg boet i Aarhus Kommune siden 1993 og fulgt med i byrådsarbejdet siden 2000. For mig er det første gang, at alle magistrater og borgmesterens afdeling medfinansierer på et bestemt område – i dette tilfælde det sociale område. Desværre kan alle, som er under det sociale område, ikke friholdes for besparelser, og nogle vil nok også mene, at det kunne være gjort bedre. Men når jeg ser, at alle syv partier i forligskredsen har skrevet under, og der dermed ”kun” skal spares cirka 45 millioner kroner i stedet for de oprindelige 90, så gør det mig glad – også selvom jeg ikke har sat mig 100 procent ind i, hvor man på det sociale område skal spare de 45 millioner. Tusind tak, for at alle Aarhus Kommunes magistrater og borgmesterens afdeling tager medansvar og medfinansierer for at undgå for store huller på det sociale område.

Danmark

Podcast: Politik med Funding og Løvkvist - Mette F flygter fra venstreorienteret helvede i Fælledparken

Annonce