Annonce
Aarhus

Borgmester: Flere penge end ventet til bedre service i 2020

Borgmester Jacob Bundsgaard indledte onsdagens budgetdebat med en glædelig nyhed. Foto: Axel Schütt
Ved budgetfremlæggelsen i Aarhus Byråd torsdag eftermiddag afslørede borgmesteren, at der er flere penge til rådighed end først antaget.

AARHUS: Der er godt nyt til borgerne og de ansatte i Aarhus Kommune forud for næste uges afsluttende budgetforhandlinger.

Ved budgetfremlæggelsen i Aarhus Byråd torsdag eftermiddag afslørede borgmester Jacob Bundsgaard (S), at rådighedsbeløbet er noget større end de 60 mio. kr., der først var varslet. Faktisk en hel del større.

Det nye tal kommer efter, at regeringen og Kommunernes Landsforening (KL) i sidste uge blev enige om en budgetaftale for næste år. Så der nu er en økonomiaftale, der sætter rammerne for alle kommuner.

- Vi står i den glædelige situation, at råderummet er større end først beregnet. Vi får nu et råderum årligt på gennemsnitligt 120 millioner kroner. Dertil kommer et éngangsbeløb på 61 mio. kroner. Det skulle gerne være grundlag for, at vi kan lave et godt budget, sagde borgmesteren.

Det er vel at mærke et ekstra beløb ud over de 1,2 milliarder kroner som budgettet samlet set løftes med over fire år efter de såkaldte budgetmodeller, der afsætter ekstra penge i takt med, at vi bliver flere borgere.

Annonce

Største råderum i mange år

Jacob Bundsgaard tilføjede, at der er tale om det største politiske råderum i mange år, som han har været med til at lægge på bordet.

- Så der skulle være et godt grundlag for at få landet en budgetaftale, der er robust, og som kan forbedre århusianernes hverdag, sagde Jacob Bundsgaard.

Han gentog, at de helt store udfordringer for ham at se er klima, socialområdet og den kollektive trafik.

- Men andre store velfærdsområder kalder også på forbedringer. Der er mange forslag fra partierne og der er ikke råd til det hele, for at sige det lidt på jysk. For træerne vokser ikke ind i himlen. Men vi skal huske, at vi leverer en god service i dag. Det gælder lige fra dagtilbuddene over skolerne, til socialområdet og på ældreområdet. Og vi kan vel godt tillade os at mene, at man i mange lande ville være begejstrede, hvis de havde den velfærd, vi har her i Aarhus.

Budgetfremlæggelsen fortsatte med indlæg fra alle partier.

De afsluttende budgetforhandlinger starter mandag 16. september og ventes afsluttet fredag 20. september.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

SF's lønloft lugter af misundelse

Skal der været loft på, hvor meget en topchef i en privat virksomhed i Danmark må tjene? Ja, det mener SF, som torsdag aften kom på banen med et forslag, hvor man vil komme uligheden i samfundet til livs ved at diktere, at en topchef maksimalt må tjene 20 gange så meget som virksomhedens lavestlønnede. Diskussionen er væsentlig. Det er den. Uligheden i samfundet er altid relevant at tage fat i og have fokus på, men at tro, at vi kan og skal løse det hele med strammere regler, er ikke ligefrem den mest sympatiske vej at gå. Det hele bliver serveret af SF's Jakob Mark med et citat om, at han ikke forklare, hvorfor der er mennesker, der skal tjene 36 millioner kroner om året. Det er simpelthen for nemt og uden for kontekst at servere et politisk forslag med sådan en tagline. Det svarer til at himle op over, at der er fodboldspillere, der tjener en kvart milliard om året og derfor vil regulere det. Ja, beløbene kan virke absurde, men hvis virksomheden eller fodboldklubben tjener dobbelt så mange penge i dag som for ti år siden, blandt andet fordi topchefen eller fodboldspilleren gør det fremragende, er det så ikke fair, at deres løn også stiger 100 procent, så lønningerne følger med omsætningen? Håbet med SF's forslag er selvfølgelig, at den med den laveste løn kommer tættere på toppen, og derfor udjævner uligheden, men det er forslaget ingen garanti for. Lønloftet kan også betyde, at topchefen blot får mindre i ren løn og dermed betaler mindre til statskassen, for så at få resten af lønnen på den ene eller anden kreative måde.

Annonce