Annonce
Aarhus

Borgmester: Skandaleafdeling var ramt af dårlig kultur drevet af fyret leder

Mandag formiddag var Kammeradvokatens længe ventede undersøgelse af 22 personalesager ved Teknik og Miljø i Aarhus Kommune klar. Ved Kammeradvokatens adresse i Aarhus gik klagerne straks i gang med at studere facit. Foto: Flemming Krogh

Nogle medarbejdere er ikke blevet behandlet ordentligt. Det konkluderer borgmester Jacob Bundsgaard på baggrund af Kammeradvokatens undersøgelse af 22 personalesager i Teknik og Miljø. Rådmand vil genoprette tilliden.

AARHUS: Der er ingen tvivl om, at der har været en dårlig kultur - drevet af den pågældende leder.

Det konkluderer borgmester Jacob Bundsgaard (S) i kølvandet på Advokatfirmaet Poul Schmith/Kammeradvokatens undersøgelse af 22 personalesager i Teknik og Miljø.

Personalesagernes omdrejningspunkt er især den tidligere chef for Natur og Vejservice, Claus Pedersen. Han er fyret og politianmeldt i sagen.

- Der er ganske enkelt medarbejdere, der ikke er behandlet ordentligt. Også i et omfang, som gør, at fire medarbejdere har krav på en økonomisk kompensation. Desuden er der yderligere syv medarbejdere, der er blevet behandlet forkert og som er berettiget til en beklagelse fra Aarhus Kommune. Derudover konkluderer undersøgelsen, at to yderligere personer er berettigede til kompensation, men hvis forhold er forældede, understreger Jacob Bundsgaard.

Annonce

Sagen kort

Der er lavet i alt tre undersøgelser af forholdene i Teknik og Miljø i Aarhus Kommune.

De to første undersøgelser blev lavet af revisionsfirmaet Ernst & Youngs særlige fup-og-svindel taskforce. De førte til fyring og politianmeldelse af den daværende chef for Natur og Vejservice, Claus Pedersen. Senere kostede afsløringerne også jobbet for den daværende direktør i Teknik og Miljø, Erik Jespersen og den daværende chef for Center for Miljø og Energi, Claus Nickelsen.

Advokatfirmaet Poul Schmith/Kammeradvokaten afsluttede mandag morgen den tredje undersøgelse. Det er en undersøgelse af 22 personalesager, hvor tidligere og nuværende medarbejdere har meddelt kommunen, at de mener, at de er blevet fyret, degraderet eller på andre måder har oplevet sanktioner på fordrejede og fejlagtige grundlag.

Borgmester Jacob Bundsgaard (S) fra Aarhus Kommune håber, at konklusionerne i Kammeradvokaten undersøgelse af 22 personalesager sætter punktum for et yderst kontroversielt forløb. Arkivfoto: Henning Bagger/Scanpix

Klare konklusioner

I juni sidste år besluttede Aarhus Byråd at sætte gang i en ekstern undersøgelse af afskedigelser og andre forhold for tidligere og nuværende medarbejdere i Teknik og Miljø.

Advokatfirmaet Poul Schmith/Kammeradvokaten blev valgt til opgaven, og mandag formiddag blev konklusionerne præsenteret for borgmester Jacob Bundsgaard samt de øvrige medlemmer af Magistraten i Aarhus Kommune.

På baggrund af advokatundersøgelsen står fire klagere til af få udbetalt erstatninger, mens syv skal have beklagelser for krænkelser. Yderligere to sager ville sandsynligvis have udløst udbetalinger af erstatninger, men de er blevet forældede under Kammeradvokatens arbejde.

I ni sager sker der ikke yderligere.

Vil sætte punktum

Sagen bliver nu videregivet fra Magistraten til afdelingen for Teknik og Miljø, som har ansvaret for de videre foranstaltninger i sagen på baggrund af anbefalingerne fra Kammeradvokaten.

Teknik og Miljø har også ansvaret for at iværksætte eventuelle personalemæssige konsekvenser for de ledere, som har været en del af undersøgelsen.

- Det er min forhåbning, at det nu er muligt at sætte et punktum i sagen. Derved kan Teknik og Miljø fortsætte det opbyggende arbejde, der allerede er godt i gang, understreger borgmesteren.

Afgørende tillid

Rådmand for Teknik og Miljø, Bünyamin Simsek (V), kalder Kammeradvokatens konklusioner for alvorlige.

- Jeg synes, at konklusionen er alvorlig, fordi Kammeradvokaten anbefaler, at der skal udbetales godtgørelse til fire tidligere medarbejdere, samt at der bør gives en skriftlig beklagelse til yderligere medarbejdere. Selv om der er tale om sager over en lang årrække, viser det, at der har været problemer i ledelsen i en del af Teknik og Miljø.

Han fortsætter:

- Kammeradvokatens undersøgelse kommer også med anbefalinger, der kan styrke og kvalificere vores personalepolitiske arbejde, som jeg vil sikre bliver vurderet og implementeret. Jeg vil sikre, at der bliver iværksat de nødvendige handlinger og truffet de beslutninger, der skal til for, at den samlede tillid kan genoprettes til Teknik og Miljø, understreger Bünyamin Simsek.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

Politi advarer om risiko for akvaplaning efter uheld på østjysk motorvej: Det er meget farligt

Læserbrev

Læserbrev: Det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker

Til forretningsudvalgsmødet i Region Midtjylland 18. februar under punkt 4 omkring regeringens tilførsel af midler til sygeplejersker har vi stemt imod (Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne tog forbehold). Alle øvrige partier stemte for, at psykiatrien ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker til trods for regeringens intention. Baggrunden er, at Region Midtjylland med virkning fra 2021 og frem får i alt 128,9 mio. kr. til at ansætte 215 ekstra sygeplejersker. Det er en virkelig god nyhed for sundhedsvæsnet! Der mangler i den grad hænder, og 128,9 mio. kr. gør helt klart en forskel! I 2020 får vi det halve. Direktionen har indstillet, at alle pengene skal gå til somatikken og fordeles forholdsmæssigt mellem de somatiske hospitaler. Psykiatrien skal også have flere sygeplejersker, men pengene til det skal komme fra psykiatriens eget budget (herunder de penge, psykiatrien har modtaget særskilt på finansloven). Alternativet og Psykiatri-Listen mener, at psykatrien skal have en forholdsmæssig andel af pengene, så psykiatrien kan ansætte endnu flere sygeplejersker. Det drejer sig om 15,5 mio. kr. i varige midler, hvilket svarer til ca. 30 sygeplejerskestillinger. Dermed vil psykiatrien blive løftet med 70 sygeplejersker i stedet for 40. Det mener vi, der er behov for. Der er ingen tvivl om, at der både er behov for flere hænder i psykiatrien og i somatikken - og vi ville godt kunne acceptere en vis skævdeling af midlerne i 2020 og 2021. Men der er tale om varige midler, og det er altså vigtigt, at psykiatrien får sin fulde andel af pengene senest fra 2022, og det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene. Regionsrådet skal behandle sagen på onsdag, og vi vil naturligvis fortsætte med at arbejde for at samle flertal for, at psykiatrien også får del i pengene. I forbindelse med sagen er det vigtigt at huske: - At det er regeringens intention, at pengene til yderligere sygeplejersker både bruges til somatik og psykiatri. - At de somatiske hospitaler i budget 2020 fik et samlet løft på ca. 288 mio. kr., mens psykiatrien fik et løft på 10,6 mio. kr. - At psykiatrien i forbindelse med flytningen fra Risskov til Skejby afleverede en besparelse på otte procent. - At sygeplejerskerne skal ansættes løbende frem mod 4. kvartal 2021 - ikke på én gang.

Annonce