Annonce
Østjylland

Borgmester træt af busbesparelser: Peter Sørensen lover, at ingen byer vil stå uden busser

Blandt andet bus 104 i Horsens kører ikke længere fra 1. april næste år. Foto: Palle Herløv

40 millioner er blevet til 60 millioner i regionens spareplan for den regionale bustrafik i Region Midtjylland. Og 16 af millionerne kan tilskrives letbanen, selvom den aldrig kommer i nærheden af Horsens Kommune.

Horsens: For at spare de 60 millioner kroner nedlægger regionen fra 1. april 2019 en række busruter i Region Midtjylland blandt andet i Horsens Kommune. Og det betyder, at hvis der fortsat skal være offentlig trafik tilgængelig på de berørte ruter, vil det fremover være kommunen der skal til lommerne.

Og den regionale spareøvelse falder langt fra i god jord på borgmesterkontoret i Horsens. Især set i lyset af, at regionen samtidig har konstateret, at den nye letbane i Aarhus er blevet dyrere end forventet og derfor øger behovet for at spare på busruterne.

- Vi har hele tiden sagt, at årsagen til at økonomien skrider, det er Letbanen, og det skal resten af regionen så betale for nu. Det er frustrerende, at et infrastrukturprojekt ét sted skal have så stor indflydelse på andre steder, lyder det fra Peter Sørensen (S), borgmester i Horsens Kommune.

Fra 1. april næste år lukker Region Midtjylland en række ruter med de blå busser. Det er blandt andet borgere i byer som Brædstrup og Sdr. Vissing, der umiddelbart kan se frem til at miste deres livline til de omkringliggende større byer. Men det vil Peter Sørensen ikke være med til.

- Det er utænkeligt, at der ikke kører busser i hverdagene fra Horsens til Brædstrup og Sdr. Vissing. Der er unge mennesker, som skal ind til deres uddannelser. Vi laver et andet bustilbud, måske også med en anden dækning, men forhåbentlig bliver det en bedre dækning. Vi kigger mod nye løsninger, lover borgmesteren og pointerer:

- Og det skal være uden hjælp fra regionen. Vi har ingen interesse i at inddrage dem.

Berørte ruter

I alt 30 strækninger indgår i bruttoplanen. De berørte og nedlagte busruter i avisens dækningsområde er:


  • 103 Odder-Hou
  • 104 Horsens - Juelsminde
  • 107 Skanderborg - Horsens
  • 110 Horsens - Brædstrup - Silkeborg
  • 220 Horsens - Tørring
  • 302 Aarhus - Odder
  • 502 Brædstrup - Skanderborg

Kommunesamarbejde på tværs

Peter Sørensen vil forsøge med nye og anderledes måder at løse de forestående busudfordringer på, blandt andet med helt nye samarbejder på tværs af kommuner.

- Vi skal kigge på opgaven med nye øjne. Mit oplæg er, at vi får lavet vores egen busrute til Endelave-færgen, der passer med afgangene, i samarbejde med Hedensted kommune. Det bør vi kunne.

Det er dog det forhold, at kommunerne skal bruge Midttrafik som leverandør, fortæller udvalgsformand i fritid og fællesskab i Hedensted Kommune, Liselotte Hillestrøm (S).

- Vi er bundet af lovgivningen, så hvis bussen skal køre over kommunegrænsen, må vi ikke sende en rute i udbud, men skal bruge Midttrafik som leverandør. Det er jeg også sikker på, at vi kan finde ud af, siger Liselotte Hillestrøm, der tilføjer, at byrådet netop har sat penge af til mere busdrift i 2019.

Men selvom det lykkes Horsens og Hedensted at samarbejde om en mulig busrute på tværs af de to kommuner, er borgmesteren i Horsens langt fra tilfreds med, at den øvelse overhovedet er nødvendig.

- Jeg synes, at regionen løber fra sit ansvar. Man efterlader nogen med dårligere tilbud i forhold til regional trafik, og det undrer mig, at regionen ikke anerkender det ansvar, den har for, at der kører busser på tværs af regionen. Det er ikke kommunernes opgave at drive regional busdrift, lyder kritikken.

Men på trods af skarp kritik har borgmesteren også en plan for busdriften mod nord. Det kan klares med bybusser. Men konsekvenserne af den løsning er ifølge borgmestrene store.

- Busserne kommer så til at stoppe ved kommunegrænsen til Skanderborg. Det er det, regionen får ud af det her.

Det er blandt andet busserne 110 og 220 som stopper helt med at køre, mens blandt andet 104, 107, 103 og 502 får reduceret deres kørsel.

Annonce
AGF For abonnenter

Stiftens analyse: Det er ikke mange AGF-spillere, der kan se sig selv i spejlet - holdet skal finde en decideret måltyv, hvis de vil tilbage til den sjove ende af tabellen

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Aarhus For abonnenter

Billund Lufthavn har forslag, der kan gøre det lettere for rejsende at komme til Aarhus: Derfor siger borgmesteren nej tak

Aarhus

Region Midtjylland lukker en række teststeder: Her kan du stadig blive testet for corona

Aarhus For abonnenter

Rådmand afviste fællesråds repræsentant til møde om havneudvidelse: Det beklager han nu

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Aarhus

Køreplanen er klar: Letbanen skruer op for trafikken

Aarhus For abonnenter

Fra Napoleons generaler til Jægergårdsgade: På Klassisk 65 er de danmarksmestre i at sable champagne

Aarhus

Efter amputationsskandalen: Fyret koncerndirektør afløses midlertidigt af to personer fra egne rækker

Debat

Når ældre mænd kræver, at kvinder tier: Personligt siger jeg tusind tak til dem, der klager over striptease

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Kultur

En læser undrer sig: Hvorfor dropper Friheden ikke musikere, som Tivoli i København aflyser af frygt for slåskampe?

Aarhus For abonnenter

Ambulancer i Aarhus er under pres: Der mangler jævnligt så meget mandskab, at det forlænger ventetiden på hjælp

Alarm 112

Tidligere ansat i politiet tiltalt for hacking og børneporno: Skaffede sig ulovlig adgang til 140 kollegers mobiltelefoner

Annonce