Annonce
Østjylland

Borgmester: Ufatteligt at man kan bygge letbane med så dårlig tilgængelighed

Aarhus Letbane skal nok ikke sætte næsen op efter en tilgængelighedspris efter det står klart, at der på 15 perroner mellem Odder og Grenå ikke er adgang for eksempelvis kørestole. Arkivfoto: Morten Pape

Et læserbrev blev omdrejningspunkt for mandagens første byrådsdebat. Brevet var fra Handiaprådet til letbanen.

ODDER: Det er meget sjældent, at efterretningslisten fylder ret meget på et byrådsmøde. Faktisk plejer der bare at blive nikket til godkendt og så videre.

Men mandag aften ville byrådet det anderledes. På efterretningslisten var nemlig et åbent brev til Aarhus Letbane fra Handicaprådet.

Et brev der i utvetydige vendinger bad letbanen få styr på tilgængeligheden for alle borgere.

- Jeg vil gerne rose Handicaprådet for det brev, startede Marianne Hundebøll (SF), og herefter gik rosen stort set bordet rundt.

- Det skal letbanen bare løse. Man kan jo tage ved lære af Tyskland, sagde Leif Gjørtz Christensen med henvisning til de tyske tog, hvor der ruller en overgang ud på perronen, der lukker for et eventuelt gab mellem tog og perron.

Samtidig med rosen til Handicaprådet lød også en opfordring til borgmester Uffe Jensen (V), der sidder i letbanens bestyrelse.

- Du skal følge det her tæt, sagde Marianne Hundebøll.

Uffe Jensen takkede for tilliden til, at han kan gøre en forskel.

- Jeg vil godt sige allerede nu, at jeg synes det er ufatteligt, at man i 2018 kan bygge en letbane, hvor der ikke er bedre tilgængelighed og jeg afslører ikke nogen hemmeligheder ved at sige, at netop tilgængeligheden er temaet på det næste møde i Letbanerådet, sagde Uffe Jensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

'Juldamperen' Svanen sejler igen efter ulykke: - De nødvendige sikkerhedstiltag er afsluttet

Leder For abonnenter

Forudsigelig blæst om vindmøller

Aarhus Kommune har et ædelt mål: At blive CO2-neutral i 2030. Det får vidtrækkende konsekvenser. Vi kommer både til at spare, hvor vi kan på alt, som udleder CO2. Vi kommer til at dyrke meget mere særligt CO2-opslugende natur. Og så kommer vi selvfølgelig til at bidrage, hvor vi kan til at fremme vedvarende energi - vindmøller, for eksempel. At vi både skal og bør byde ind på en omstilling til vedvarende energi, det er vi næppe uenige om, vel? Men når det kommer til, hvor for eksempel vindmøllerne kan stå i vores kommune, så har vi balladen. Lige nu er tre placeringer i offentlig høring, og ikke overraskende er der blæst om alle tre. For det første ser kommunen for sig, at der godt kan stå nogle kæmpevindmøller på Aarhus Havn. Det har udløst protester fra beboere på Aarhus Ø, hvilket bestemt ikke kan overraske. Som vi tidligere har skrevet i en leder i denne avis: Hvis man leder efter ballade, så kan man være sikker på at få det ved at rejse vindmøller midt i den udsigt, som beboerne i de nye prestigebydele nær havnen i Aarhus har betalt kassen for. Og egentlig er det jo heller ikke fair at spolere deres havudsigter med snurrende og blinkende møllevinger, som de ikke lige havde set komme, da de købte deres lejligheder, vel? Dernæst har kommunen behændigt foreslået andre vindmøller så tæt op ad kommunegrænsen mod Favrskov og Syddjurs, at det ikke generer ret mange af Aarhus Kommunes egne borgere. I Syddjurs har de dog set, hvad der er i gære ved Vosnæs - og fra Syddjurs' borgmester Ole Bollesen (S) er der kommet en officiel protest: Det vil ødelægge landskabsoplevelsen med mere ved Kalø Vig, skriver han. Hvilket flugter fuldstændigt med, hvad borgere i nærområdet også påpeger. Og de har jo ret. Heller ikke her vil møllerne pynte. Tilbage er placeringen tæt på trafikknudepunktet, hvor Djurslandsmotorvejen møder E45. Den synes umiddelbart mest oplagt af de tre, for her er i forvejen en vis støj fra trafikken og i øvrigt planer om at plante masser af vild, CO2-opslugende natur til glæde for både klima, grundvand og friluftsvenner, uanset om de går op i flora, fauna eller bruger naturen til motion eller hundeluftning. Men også her er der ballade om planerne, som går ud over særligt beskyttet natur. Så her foreslår Danmarks Naturfredningsforening, at Aarhus Kommune laver aftale om, at møllerne kan rykkes lidt ind i Favrskov, hvilket vores gode naboer her næppe vil være med til. For det vil begrænse mulighederne for at byudvikle ved Søften. Så hvad nu? Vi har skrevet det før: Drop planerne om møller nær Aarhus og send dem til havs, hvor de generer mindst.

Annonce