Annonce
Aarhus

Borgmester: Vi dropper glasterrasse på Himmelbjerget

Sådan ser en af skitserne ud til en fornyelse af Himmelbjerget. Men de skitser kasserer borgmester Jørgen Gaarde nu. Illustration: Labland Architects

Omkring 500 deltagere i borgermøde i Ryhallerne om Himmelbjergets fremtid. Borgmester Jørgen Gaarde (S) lægger kraftigt luft til de skitser, kommunen har betalt et arkitektfirma for at tegne.

RY/SKANDERBORG: Den meget omdiskuterede og kritiserede udsigtsterrasse med glasfacade ved Himmelbjerget er en død sild, hvis det står til borgmester Jørgen Gaarde, Skanderborg Kommune.

Det gav han tydeligt udtryk for til TV2Østjylland, da der tirsdag aften var borgermødet i Ryhallerne om det ikoniske Himmelbjergs fremtid.

- Vi er i byrådet enige om en helhedsplan for Himmelbjerget, men spørgsmålet er, om vi skal lave en udsigtsterrasse. Det tror jeg ikke, vi skal, og det er vi enige om, sagde borgmesteren på tv.

Han lagde samtidig kraftig afstand til de arkitektplaner, kommunen ellers har betalt firmaet Labland Architects 300.000 kroner for at udarbejde.

- Ingen af os forestiller sig, at de skitser gennemført en til en, sagde borgmesteren i tv.

Annonce
Himmelbjerget med "wauw-effekt" i arkitekternes forslag til udkiksterrasser inde og ude. Men nej tak lyder det fra en stor borgergruppe, og nu flere politikere. Illustration: Labland Architects

V: Glasterrasse dømt ude

Det var byrådsmedlem Birte M. Andersen (V) enig i:

- Det er ikke en god løsning med en terrasse med glaskuppel. Vi skal starte mere nænsomt, sagde hun til TV2Østjylland.

I maj sidste år vedtog Skanderborg byråd ellers en helhedsplan på baggrund af arkitekternes forslag, der blandt andet handler om at skabe en wauw-effekt på Himmelbjerget og at styrke formidlingen af stedet. Men arkitekternes tegninger af store træterrasser og glaskonstruktioner har siden sat sindene i kog.

Sådan nydes udsigten fra Himmelbjerget i dag på en varm dag. Men Skanderborg byråd mener der skal fornyelse til. Foto: Kim Haugaard

500 borgere deltog

Omkring 500 borgere deltog i borgermødet tirsdag aften, der også var kaldt et 'inspirations-borgermøde'.

Efter en velkomst bad kommunen borgerne opdele sig i grupper for at drøfte og komme med inspiration til, hvordan man kan realisere de fire principper for udviklingen på Himmelbjerget:

1. At ankomstzonerne fra parkeringspladsen og fra vandsiden skal styrkes.

2. At stiforløbet mellem parkeringspladsen og vandet skal moderniseres.

3. At der skal være støttepunkter undervejs med plads til fordybelse og udsigter og til overnatning.

4. At bjergets historie og betydning skal synliggøres på stedet.

Ankomsten til Himmelbjerget fra den ene siden. Den anden adgangsvej er på stien op fra søerne. Foto: Kim Haugaard

Bjerget bliver gjort "mainstream"

Forslaget fra arkitektfirmaet Labland foreslår nye stier, shelters til overnatning, selfiepladser, solsofaer og udsigtsplatforme. Men det har skabt stor røre og en voksende folkelig protest at pille ved det berømte bjerg.

En gruppe borgere har samlet sig i foreningen "Folkets bjerg", som er imod arkitektplanen.

Formanden for gruppen, Anders Hougaard, sagde til TV2Østjylland, at politikerne er ved at gøre det ikoniske bjerg til en "mainstream-vare".

- Der er ikke noget forkert i at tænke turisme, men vi vil gerne med på råd og har et katalog af forslag, der tager udgangspunkt i stedets ånd, sagde Anders Hougaard på tv.

Folkemøder på unikt sted

Himmelbjerget blev berømt for digterpræsten Steen Steensen Blichers folkemøder på stedet, som blev holdt i 1840'erne. Desuden er det geologisk et helt unikt sted. Derfor synes Anders Hougaard og foreningen Folkets Bjerg, at man skal være meget nænsom hvis man piller ved bjerget.

- Problemet med det her projekt i en nøddeskal er, at det er undfanget i turismetænkning, altså turismen er sat forrest, sagde han forud for mødet til Ritzau.

Han mener, at det er de samme unuancerede planer, der bliver brugt i hele landet, når man vil opdatere turistattraktioner.

- Du kan kigge på en lang række projekter helt fra Bornholm til Skagen, og uanset hvor du slår ned, er det den samme type løsninger. Det er massiv arkitektur, det er noget med nogle udsigtsplatforme, og at naturen skal serveres på en ensrettet måde, sagde han til Ritzau.

Gaarde: Kun inspiration

Borgmester Jørgen Gaarde (S) understreger, at de billeder, der er med i helhedsplanen for Himmelbjerget, kun er ment som inspiration.

- Vi har sikkert ikke været gode nok til at skelne mellem, hvad der var egentlige planer, og hvad der var illustrationer. Der er ingen ting, der ligger fast, og det er derfor, vi mødes; for at indhøste ideer og tanker fra de, der kommer til mødet, sagde han til DR P4 Østjylland forud for mødet.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Stop fodboldbaners plastsvineri

Vidste du, at det måske smadrer havmiljøet, når dit barn går til fodbold? Hvis dit barn spiller på en gammel kunstgræsbane, er det desværre tilfældet. Kunstgræsbaner er ofte lavet af gamle bildæk, der bliver sprættet op og raspet. Det gør banen blød og rar at falde på. På den måde minder det om rigtige græsbaner. Men det raspede bildæk, bliver ikke på banerne, det hentes med hjem og alle mulige andre steder, hvor fodboldspillerne færdes. Derfor kommer det også i grundvandet, og det ryger i havene, derved ødelægges havmiljøet. Og vi risikerer selv at komme til at spise mikroplasten, når de fisk, vi spiser, har indtaget plasten enten som direkte føde, eller fordi de spiser andre dyr, der har det i sig. Nåh, ja de fisk spises også af andre dyr, der spises af større dyr, og så har vi det overalt i naturen. Enhedslisten kræver derfor et stop for anlæg af kunstgræsbaner med det forurenende granulat i, og at vi får de gamle baner skiftet ud med nyt, miljøvenligt kunstgræs. Der findes i dag alternativer lavet af f.eks. kokosfibre, sukkerroer eller olivenkerner – så der er ingen undskyldning for ikke at komme i gang! Sverige overvejer et forbud, og EU-Kommissionen skal til foråret diskutere, hvilke tiltag der skal til. Lad den grønne bølge gå på vores boldbaner – så vi og vores børn kan spille fodbold med god samvittighed!

Aarhus For abonnenter

Bevaringsværdigt byggeri til salg: Prisen starter ved 14 millioner

Aarhus

Bruno har uddannet 400 til at spille jagthorn: - Jeg bliver ved med at spille, så længe jeg kan tygge smør

Danmark

Fund af væsentligt bevismateriale: Ledende nynazist og 27-årig varetægtsfængslet for hærværk på jødisk gravplads

Annonce