Annonce
Aarhus

Borgmesteren vil begrænse arealet til græssende dyr i  Marselisborgskovene

Der skal mere vildskov i Aarhus, også gerne i Marselisborgskovene. Men indhegninger med græssende dyr skal ikke være så store som først meldt ud i kommunen, mener borgmesteren. Foto: Axel Schütt
Borgmesterne har inviteret byrådets partier til et forligsmøde onsdag om vildskov i Aarhus. Han lægger op til, at fritidsbrugerne langt hen af skovvejen skal have samme adgang som i dag, men vil ikke udelukke mindre arealer til heste eller køer.

AARHUS: Debatten om vildskov med en større dyreindhegning til kvæg eller heste i Marselisborgskovene er kørt i... ja i hegnet, ifølge byens borgmester Jacob Bundsgaard (S).

Onsdag har han inviteret forligskredsen, der står bag forslaget om mere vildskov i Marselisborgskovene, til at mødes for at afstemme forventninger og planer.

Forud for mødet melder borgmesteren ud, at man må kunne etablere mere vildskov og biodiversitet uden at hegne store dele af Marselisborgskovene ind, sådan som det ellers hidtil har lydt i debatten, hvor tal som 100-200 hektar har været fremme som et teknisk forslag fra embedsmændene.

Annonce

Samtidig foreslår borgmesteren, at byrådet afsætter mange flere penge til at rejse mere skov og genskabe flere naturområder i kommunen, og at man ansætter en såkaldt stadsbiolog, som kan hjælpe med at forme og sikre en langsigtet blå-grøn strategi.

Vildskov på rette spor

Men først skal vi høre borgmesterens forslag til, hvordan man får vildskoven tilbage på rette spor:

- Det er i diskussionen kommet et helt skævt fokus på Marselisborgskovene, og debatten er gået i hårdknude, fordi fritidsbrugerne og dem, der ønsker mere biodiversitet, er endt som modstandere. Men det er de jo ikke. Fritidsbrugerne ønsker jo at bruge naturen, fordi de er glade for den. Så vi er nødt til at skabe en løsning, der giver mere natur og biodiversitet i hele kommunen, end vi har i dag.

- Debatten om vildskov er kørt i hegnet og skal tilbage på sporet. Der er ingen grund til at se hinanden som modstandere, mener borgmester Jacob Bundsgaard (S). Foto: Axel Schütt


- Vi kommer derfor til at rejse 3.000 hektar mere skov i de kommende år, og derfor må vi også kunne få opgaven løst med, at der både kommer mere biodiversitet og plads til fritidsbrugerne. Jacob Bundsgaard (S), borgmester


Borgmesteren peger på en tidligere byrådsbeslutning om at fordoble arealet af skov fra 4.000 til 8.000 hektar i 2030. Det er man i gang med, og i dag er der cirka 5.000 hektar skov i kommunen.

- Vi kommer derfor til at rejse 3.000 hektar mere skov i de kommende år, og derfor må vi også kunne få opgaven løst med, at der både kommer mere biodiversitet og plads til fritidsbrugerne, mener Jacob Bundsgaard.

Annonce

Modsætning skal fjernes

I hans optik synes en rasende debat om 100-200 hektar indhegning med store græssere i Marselisborgskovene derfor at være spildte kræfter.

- Min ambition er at fjerne den modsætning, der er opstået mellem fritidsbrugerne og biodiversitetsfolkene. Biodiversiteten er jo ligeglad med, hvor den oprettes, bare den kommer, mener borgmesteren, der samtidig er meget optaget af at overholde forligsaftalen om at etablere mere vildskov uden at begrænse fritidsbrugerne.

I et tidligere notat fra Teknik og Miljø fremgik det, at Moesgaard Vildskov eksempelvis kunne oprettes ved at hegne 100-200 hektar ind i Marselisborgskovene til store græssere. Men så meget kan der næppe komme på tale, mener borgmesteren.

SF i Aarhus Byråd foreslog i marts også at imødekomme kritikerne ved kun at hegne et mindre areal ind i Marselisborgskovene - måske kun 50 hektar - mod så også at inddrage tilstødende landbrugsarealer, så man samlet kommer op på mindst 100 hektar til store græssere. Og samtidig at rejse skov andre steder.

Borgmesteren mener, at SF's idé om at inddrage græsarealer foruden skov er god, fordi det også sikrer mere føde til køer og heste. Men han understreger samtidig, at forligspartierne ikke i forligsteksten har lagt sig fast på et bestemt antal hektar med indhegning. Man har heller ikke lagt sig fast på, hvilke græssere, der kan komme på tale - heste eller kvæg.

Annonce

Venter på vurdering

Kan du sige ja til SF's reducerede forslag om kun 50 hektar med indhegning inden for Marselisborgskovene?

- Det kan jeg ikke svare på, før vi har fået en vurdering af forslaget fra Teknik og Miljø. Og det forventer vi at få til mødet onsdag. Men umiddelbart tror jeg ikke det kan anvendes helt som det er.

Men du vil ikke udelukke, at der skal hegnes et mindre areal ind til græssere?

- Nej det kan jeg ikke udelukke, men der er ret god plads - Marselisborgskovene er på 600 hektar - så jeg accepterer ikke den præmis, at det ikke kan lade sig gøre uden at ramme fritidsbrugerne, siger Jacob Bundsgaard.

Hvis du vil acceptere en vis indhegning, vil du jo også begrænse fritidsbrugernes adgang til skoven?

- Det mener jeg godt kan løses. Skovene er som sagt store, og der er steder, der ikke er ret brugte, men det er noget af det, Teknik og Miljø skal vurdere på. Vi er samtidig nødt til at anlægge et meget bredere perspektiv på det end blot at se på Marselisborgskovene, mener Jacob Bundsgaard.

Annonce

100 millioner til mere natur

Dermed kommer vi frem til forslaget fra Socialdemokratiet om at investere i meget mere skov og natur. Partiet vil have mere natur og biodiversitet, der kan være til gavn for de vilde dyr og planter samtidig med, at man gør kommunen grønnere og vildere.

- Konkret vil vi til budgetforhandlingerne (i september, red.) foreslå, at byrådet laver en anlægsplan for et massivt løft af naturkvaliteten og biodiversiteten. Der er brug for et lille, men trecifret millionbeløb fra kommunen til en pulje til naturløft, ligesom vi håber at kunne samarbejde med private lodsejere og fonde om at rejse mere skov i kommunen, siger borgmesteren.

Han tilføjer, at puljen skal kunne anvendes både til mere skov og natur, men også vil kunne anvendes til at skabe mere liv i Aarhusbugten i form af eksempelvis flere rev.

- Så samlet set vil jeg gerne pege på det store perspektiv - at vi skal have meget mere vild natur flere steder i kommunen. Det kan være til glæde for alle århusianere - ikke mindst de mange, der på grund af corona har fået øjnene op for oplevelser i naturen, siger Jacob Bundsgaard.

Annonce

Forslag om stadsbiolog

Endelig foreslår borgmesteren, at kommunen ansætter en såkaldt stadsbiolog på samme måde som man har en stadsarkitekt til at rådgive kommunen.

Stadsbiologen skal have ansvaret for at forme og definere den langsigtede blå-grønne vision for Aarhus. Og skal bidrage med et fagligt funderet strategisk overblik, der sikrer borgerne adgang til bynær natur af høj kvalitet.

Annonce
AGF For abonnenter

David Nielsen rystede posen, men målene kommer stadig ikke af sig selv

Danmark

Søndagens coronatal: 893 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

David Nielsen efter systemskifte: - Vores måde at spille på døde da vi ikke kunne gå videre mod et hold som Larne

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Nye AGFere imponerede mest i Randers-nederlag

Aarhus

Lars har seks fadølshaner i køkkenet med sit eget øl: Vi brygger nok 400 liter øl om året

AGF

Den nye svenske back imponerede fra start otte dage efter skiftet til AGF: - Det går meget hurtigere her

AGF For abonnenter

AGF har blot vundet tre ud af de seneste 20 kampe - det kan man godt kalde for en krise

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Sport

Kom så, Sara Slott! - Mandag venter karrierens sidste OL-semifinale

Byudvikling

Historien om Aarhus' mest ubrugelige 'strand': Hvorfor er den knoldet som en pløjemark - og skal den blive ved med det?

Sport

Se triumfen i billeder og video: Rindoms vilde rutsjebanetur endte med guld

Aarhus

Søndagens coronatal: Svagt faldende smittetal, men Aarhus og Samsø ligger stadig tårnhøjt på incidensbarometeret

Aarhus For abonnenter

Så klip dog den hæk! Husejere får besked i øjeblikket - og det kan blive dyrt blot at kigge den anden vej

Sport

Genlæs livebloggen: AGF gør en skidt uge værre med nederlag til Randers

Annonce