Annonce
Østjylland

Borgmestre jubler ikke: Økonomiaftale er ok men så heller ikke mere

Aftalen mellem regeringen og kommunerne betyder flere penge til blandt andet varme hænder. Men endnu er det uvist, præcis hvordan aftalen vil påvirke økonomien i de enkelte kommuner. Arkivfoto: Timo Battefeld
Borgmestrene i Randers, Norddjurs og Favrskov kommuner forventer at kunne holde skindet på næsen, efter at regeringen og Kommunernes Landsforening har indgået en aftale om økonomien. Men der vil ikke blive råd til store armbevægelser. Håbet er at kunne levere en service, der er på niveau eller lidt bedre end nu.

Randers/Norddjurs/Favrskov: Selv om regeringen og Kommunernes Landsforening netop har indgået en aftale om kommunernes økonomi i de kommende år, er det uvist hvad det præcist betyder for Randers, Norddjurs og Favrskov.

Der går nemlig et stykke tid, før de ekstra milliarder af kroner, som kommunerne får, er fordelt til hver enkelt kommune.

Sikkert er det, at kommunerne får ekstra penge til både drift og anlæg. Men det indebærer ikke nødvendigvis, at der vil ske en stigning i den kommunale service. For lige nu har kommunerne flere udgifter end beregnet på en række områder.

- Det er en god aftale. Men det havde vi også brug for, siger Torben Hansen (S), der er borgmester i Randers Kommune. Han understreger samtidig, at det endnu er usikkert, præcis hvad det kommer til at betyde for Randers, at der nu kommer flere penge til kommunerne.

- Djævelen ligger gemt i detaljen, det har vi oplevet mange gange, siger han med henvisning til, at milliarderne nu skal igennem et fintmasket net af tilskudsordninger og fordelingsnøgler, før pengene rammer kommunekasserne.

Endelig er det ikke nok, at kommunerne tilsyneladende slipper for store besparelser i 2020, for hvad med årene der kommer efter? Der er brug for en gennemgribende oprydning i aftaler og reguleringer mellem stat og kommunerne, nemlig en helt ny udligningsreform, understreger Torben Hansen.

Kommuneaftale på plads

Regeringen og Kommunernes Landsforening har lavet en aftale om kommunernes økonomi i 2020.

Aftalen er grundlaget for de budgetter, som kommunerne skal lave i de kommende uger.

Aftalen indebærer blandt andet:

- Der er afsat 2,2 milliarder kroner mere til kommunerne.

- Ved hjælp af effektivisering skal der frigøres 500 millioner kroner ekstra til velfærd.

- Planlagte kommunale nedskæringer på 0,5 milliarder kroner årligt ophæves.

- Kommunernes anlægsloft løftes med 1,3 milliarder kroner.

- KL vil indgå et samarbejde om at få lavet en børneplan frem mod 2025. Planen skal blandt andet indeholde minimumsnormeringer i daginstitutionerne.

Ny reform, tak

Han forventer, at kunne holde den kommunale service nogenlunde på samme niveau som i år.

- Men nu skal vi et spadestik dybere, siger han om de kommende dages grundige læsning af kommuneaftalen.

Blandt andet har Randers ikke haft den befolkningstilvækst, som man havde forventet. Derfor har kommunen muligvis fået for meget i bloktilskud i 2018 og i år, som måske skal betales tilbage.

- Hvad kommuneaftalen reelt betyder for os, kan man ikke sige. Nu skal de 300 milliarder kroner fordeles, siger han om pengene, staten fordeler til kommunerne, så de kan levere lokal service til borgerne.

Jan Petersen (S), der er borgmester i Norddjurs Kommune, forventer at tingene ikke bliver værre, men måske endda lidt bedre end de er nu, som følge af økonomiaftalen.

- Jeg ser ikke ind i nye besparelser. Måske kan der blive et råderum, så vi kan reparere på nogle af de nedskæringer, der er foretaget. Men jeg tør ikke love noget, siger Jan Petersen.

Annonce

Flere penge til anlæg

Han påpeger, at det største slag venter til næste år, hvor mange forventer at en ny udligningsreform vil se dagens lys. Den skal udstikke de overordnede rammer for fordelingen af penge mellem fattige og rige kommuner. Og reformen skal gerne munde ud i, at kommuner som Randers og Norddjurs får en større del af statspengene. Som det er nu, er der store forskelle i den kommunale service, lyder kritikken fra borgmestrene i blandt andet Randers og Norddjurs, der sammen med andre jyske borgmestre er gået til kamp for en ny udligning, der skal gøre den kommunale service ens, uanset om man bor i Gjerlev, Gentofte eller Greve.

- Milliarderne i årets økonomiaftale er jo blot penge der lægges ind i en maskine, der er fyldt med uretfærdigheder, mener Jan Petersen.

I Favrskov Kommune forventer borgmester Nils Borring (S), at pengene i økonomiaftalen kan være med til at dække de ekstraudgifter, som kommunen har haft blandt andet på det specialiserede socialområde.

- Vi bliver ikke forgyldt, men der bliver nok råd til at håndtere det pres, vi har på nogle områder, siger Nils Borring. Han glæder sig også over, at kommunerne får flere penge til nye anlæg.

Annonce
Byudvikling For abonnenter

Skyskraber skåret lidt ned: Nu er byrådsflertal parat til at sige ja

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Vanvidskørsel på Aarhus Ø: Kommunen og politiet opfordrer hinanden til handling

Sport For abonnenter

De fire her har spillet røven ud af bukserne for Danmark ved EM

Aarhus

Tirsdagens coronatal: Flere østjyske kommuner har ingen nye smittede - Aarhus går dog ikke fri

Erhverv

Fodboldfeberen raser i Danmark: Hummel melder så godt som udsolgt af landsholdstrøjen

Byudvikling For abonnenter

Byggemand og samler: Olav de Linde har lageret fyldt med genbrug til sine byggeprojekter

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Alarm 112

24-årig mistænkt for narkokørsel mandag aften

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Østjylland

Aarhus intensiverer jagten på rotter - husejerne må gribe til lommen

Danmark

Sidste danske soldater har forladt Afghanistan

Alarm 112

Kvinde angrebet med bushammer: Forsøgte at afværge slag med sin paraply

Aarhus For abonnenter

Mystisk mand køber hele villakvarterer op i Aarhus: Her er historien om Singh - manden ved døren

Aarhus

Nyt 18-etager hus i Forskerparken: Skræddersyet til tech-virksomheder

Annonce