AARHUS/DJURSLAND: En række østjyske borgmestre, lokalt valgte folketingsmedlemmer samt repræsentanter for Aarhus Airport og erhvervslivet i Aarhus og Østjylland satser i første omgang entydigt på en udbygning af vejnettet for at sikre bedre og hurtigere adgang til Aarhus Airport i Tirstrup på Djursland.
Toppolitikerne og erhvervsfolkene mødtes mandag til en online drøftelse af mulighederne for at skabe bedre infrastruktur til Aarhus Airport.
- Det der er fuldstændig enighed om er, at vi ønsker en motorvej helt frem til lufthavnen, fortalte Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard på en efterfølgende pressebriefing.
Det ønske bliver nu sendt videre til Christiansborg, hvor det forventes, at de kommende infrastrukturforhandlinger går i gang straks efter påske.
Udover ønsket om at udbygge motortrafikvejen fra Hornslet-afkørslen ved Løgten og frem til Ny Lufthavnsvej, er kredsen af politikere og erhvervsfolk også enige om, at resten af rute 15 bør udbygges hele vejen til Grenaa.
Store ambitioner for lufthavnen
Ambitionerne for Aarhus Airport er store. Ønsket er at forbinde Østjylland med populære storbyer og andre attraktive rejsemål. Med afgange til destinationer i hele Europa sigter Aarhus Airport mod at imødekomme forventninger og behov hos både det østjyske erhvervsliv og ferierejsende.
Forbedring af tilgængeligheden til Aarhus Airport
På mødet deltog følgende politikere:
- Jacob Bundsgaard (S) borgmester i Aarhus
- Jan Petersen (S), borgmester i Norddjurs
- Ole Bollesen (S), borgmester i Syddjurs
- Leif Lahn (S), medlem af Folketinget
- Mona Juul (K), medlem af Folketinget
- Britt Bager (V), medlem af Folketinget
- Andreas Steenberg (R), medlem af Folketinget
- Mette Dencker (DF), medlem af Folketinget
Derudover deltog lufthavnens ledelse og repræsentanter fra erhvervslivet
For at det skal kunne lade sig gøre, skal det være let at komme til og fra lufthavnen på Djursland - og på det punkt er der brug for store forbedringer.
Aarhus Kommune og Aarhus Airport har derfor fået infrastrukturrådgiveren Atkins til at lave en indledende screening af tilgængeligheden til Aarhus Airport. Den viser, at en udvidelse af motortrafikvejen fra Løgten og frem til Ny Lufthavnsvej vil koste i omegnen af 1,3 mia. kroner.
Ingen letbane til Tirstrup
Atkins screening viser desuden, at der for under 800 millioner kroner, vil kunne etableres en forgrening på letbanestrækningen mellem Aarhus og Grenaa fra Kolind og frem til Aarhus Airport samt enkelte opgraderinger på den eksisterende strækning fra enkeltspor til dobbeltspor. Den udbygning ville give mulighed for to afgange i timen mellem Aarhus H og lufthavnen.
Jacob Bundsgaard, borgmesterFor det første så får man opgraderingen af infrastrukturen ud til lufthavnen, men man får også en bedre tilgængelighed for ikke mindst den tunge trafik mod Grenaa. Den samme effekt får man ikke med letbanen. Vi han nok også en fornemmelse at, at lufthavnen skal bevise, at man kan løfte et meget stort antal passagerer, inden vi kan retfærdiggøre, at vi laver letbane til lufthavnen
Udbygningen bliver dog ikke til noget lige her og nu, for ifølge Jacob Bundsgaard var der bred enighed om ikke at satse på at etablere direkte letbanetog til og fra Aarhus Airport.
- På sigt kan man godt forestille sig, at der også kommer letbane til lufthavnen, men det vi satser på her og nu og i fællesskab er at få en opgradering med motorvej hele vejen til lufthavnen, sagde Aarhus-borgmesteren.
Grunden til, at valget er faldet på en motorvej fremfor at anlægge en kort letbanestrækning fra Kolind til lufthavnen, er, at man ifølge Jacob Bundsgaard med vejudbygningen slår flere fluer med et smæk.
- For det første så får man opgraderingen af infrastrukturen ud til lufthavnen, men man får også en bedre tilgængelighed for ikke mindst den tunge trafik mod Grenaa. Den samme effekt får man ikke med letbanen. Vi han nok også en fornemmelse at, at lufthavnen skal bevise, at man kan løfte et meget stort antal passagerer, inden vi kan retfærdiggøre, at vi laver letbane til lufthavnen, siger borgmesteren.
Uenighed om letbanestrækning
Ønsket om udelukkende at satse på en udvidelse af vejnettet skyldes ifølge Jacob Bundsgaard også, at der blandt deltagerne ikke helt er enighed om, hvorvidt en udbygning af letbanen til lufthavnen er en god idé.
- Der er lidt forskellige holdninger til letbane på tværs af partierne. Derfor synes vi, det er rigtigst at satse fuldtonet på en motorvej. Hvis vi skal lægge det maksimale tryk på forhandlingerne på Christiansborg, så gør vi klogt i at satse på det.
Også fordi en udbygning til motorvej hurtigt vil give en effekt.
- Hvis vi skal have noget, og noget som virker relativt hurtigt, så er det mest effektive at få bygget en motorvej. Og dem kan der jo heldigvis også både køre elbusser og elbiler på. Så miljøargumentet i forhold til asfalt kontra skinner, det ændrer sig jo også i de her år.
Ekstra pres på vejen til Grenaa
Formand for bestyrelsen i Erhverv Aarhus Terje Wammen bakker fuldt op om ønsket om at satse på motorvej fremfor letbane.
- Vi synes både om bedre vejforbindelse og en eventuel letbane til lufthavnen, men det er bare det muliges kunst. Vi er sikre på, at vi ikke kan forlange begge dele - der er kamp om midlerne. Derfor synes vi, at en motorvej vil være det bedste at starte med, fordi den også aflaster for trafikken til Grenaa.
Han forventer øget færgetrafik fra Grenaa Havn.
- Og dermed kommer der også øget vejtrafik - både af tunge køretøjer, men også ferietrafik. Så det er væsentligt at få en bedre tilgængelighed til lufthavnen, men egentlig også hele vejen til Grenaa, sagde Terje Wammen.