Annonce
Læserbrev

Borgmestre og Renosyd: Regeringen siger nej tak til 5,5 procent reduktion i CO2

I spørger, hvorfor kommunerne brænder så meget affald? – Det rigtige spørgsmål er: Hvorfor er der så meget affald, der ikke kan genanvendes?
Annonce

Åbent brev: Kære miljøminister Lea Wermelin og klimaminister Dan Jørgensen.

Regeringen vil pålægge kommunerne at sende affald i udbud. Det kan betyde, at der kommer flere skraldebiler fra mange forskellige firmaer rundt på villavejene. En opgave, som vi i kommunerne i dag løser, effektivt og billigt.

I Skanderborg og Odder har borgerne betalt det samme for affaldshåndtering i 10 år. Prisen er ikke steget. Det er genanvendelsen derimod. Den er steget markant i samme periode, og vi genanvender nu cirka 65 procent af affaldet. Vi får således mere miljø for de samme penge. Det er effektivitet, og vi leverer på regeringens grønne målsætninger. Så vi har svært ved at forstå, hvorfor vi ikke skal løse den opgave fremover.

Vi mener, regeringen har stillet det forkerte spørgsmål – og I har derfor fået forkerte svar!

I spørger, hvorfor kommunerne brænder så meget affald? – Det rigtige spørgsmål er: Hvorfor er der så meget affald, der ikke kan genanvendes?

Vi har brug for, at I stiller et markant krav til industrien om, at plastemballage skal designes og produceres, så det kan genanvendes. Vi er - sammen med borgerne - kommet langt med sortering og genanvendelse. Men uanset hvor meget vi sorterer, og uanset hvor mange spande vi stiller ud i indkørslerne, så kan vi jo ikke genanvende plastemballage, der ikke er designet til genanvendelse.

Vores forbrændingsanlæg er et miljøanlæg, der leverer fjernvarme og el af de rester, der før i tiden blev deponeret. På vores anlæg i Skanderborg ligger alle miljøparametre langt under de grænseværdier, som fastsættes af miljømyndighederne. Forbrændingsanlægget fungerer som et slags ”afløb” for det restaffald, vi ikke kan genanvende. Det er f.eks. plastemballage, der er sammensat af tre forskellige slags plastik og ikke kan genanvendes.

Forbrænding af affald, der ikke kan genanvendes, er en forudsætning, for at vi kan opnå rene affaldsstrømme og cirkulær økonomi. Vi er med på, at vi skal lukke de forbrændingsanlæg, der ikke er brug for, i takt med at mere og mere affald kan genanvendes.

Vores beregninger viser, at vi i kommunerne kan levere 5,5 procent af den CO2-reduktion på 70 procent, som regeringen og Folketinget ønsker at indfri i 2030. Vi kan ikke forstå, at dette ikke er et centralt element i de forhandlinger, der lige nu er i gang på Christiansborg.

Kommunerne er ikke en del af problemet. Vi er en del af løsningen, når vi skal opnå målsætningerne i klimaloven.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Få overblikket: Her er de nye restriktioner, der gælder fra mandag

CORONAVIRUS

Live: Mundbind skal bæres i fitnesscentrene - men ikke under træning

Aarhus For abonnenter

I kirke juleaften? Nytårsaften med vennerne? Corona-professoren svarer på fem dilemmaspørgsmål

Annonce