Annonce
Udland

Boris Johnson beder Trump om at sænke handelsbarrierer

Francois Mori/Ritzau Scanpix
Britiske virksomheder har svært ved at tilgå det amerikanske marked grundet told, mener Boris Johnson.

Den britiske premierminister, Boris Johnson, tilskynder USA's præsident, Donald Trump, til at sænke handelsbarriererne mellem de to markeder.

I en telefonsamtale fredag talte Johnson med Trump forud for weekendens G7-topmøde i Frankrig, hvor Storbritannien og USA forventes at diskutere en fremtidig handelsaftale, der skal træde i kraft, når briterne træder ud af EU 31. oktober.

Her sagde Johnson, at han ønsker, at USA åbner for, at britiske virksomheder lettere kan tilgå det amerikanske marked.

Premierministeren nævnte en lang liste af britiske varer fra biler til blomkål, hvorpå han mener, at der er restriktioner og told.

- Der er betragtelige barrierer i USA for britiske virksomheder, der ikke er til at forstå, sagde Johnson til journalister om bord på et fly på vej til G7-topmødet.

- Der er en stor mulighed for Storbritannien, men vi må forstå, at det ikke bliver en let proces.

Fortalere for brexit, herunder Johnson selv, har hyldet muligheden for at lave en ny handelsaftale med USA som en af de største fordele ved at forlade EU.

Trump og Johnson skal ifølge planen mødes søndag morgen.

Boris Johnson har også planlagt at tale brexit med de europæiske ledere ved G7-topmødet.

Theresa May, der for nylig trådte tilbage som premierminister, indgik en aftale med EU om en betaling på 39 milliarder pund i forbindelse med skilsmissen.

Ifølge den britiske avis Mail on Sunday planlægger Johnson at sige til lederne, at han vil tilbageholde 30 af de 39 milliarder britiske pund, svarende til 246 milliarder kroner, hvis ikke EU vil genforhandle en brexitaftale med Storbritannien.

Ifølge avisen har nogle advokater konkluderet, at Storbritannien kun skal betale ni milliarder pund i stedet for de 39 milliarder pund, hvis briterne træder ud af EU uden en aftale 31. oktober.

Det skyldes, at der ikke vil være nogen udgifter i forbindelse med en overgangsperiode.

Boris Johnson har ikke kommenteret avisens oplysninger.

I juni udtalte Trump, at den britiske regering burde nægte at betale regningen for brexit, hvis ikke EU's stats- og regeringschefer ville gå med til nye forhandlinger om en brexitaftale.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Socialdemokraterne hader idræt

Indrømmet, overskriften er måske nok strammet en anelse, men når man ser på, hvordan borgmesterpartiet optræder i spørgsmålet om at sikre ordentlige og tilstrækkelige idrætsfaciliteter til de århusianske borgere, så kan man ikke helt undgå at sidde tilbage med fornemmelsen af, at partiet egentlig ikke tager den del særlig seriøst. Sammenligner man Aarhus med alle andre byer i Danmark, er det nemlig kun indbyggerne i hovedstaden, der er dårligere stillet end århusianerne. En rapport fastslog for nylig, at hvis udviklingen fortsætter, vil Aarhus i 2030 mangle hele 32 fodboldbaner og 22 idrætshaller, hvis byen bare skal opretholde den nuværende fordeling af borgere per facilitet - og det er endda uden at medregne, at byen vokser med over 5000 indbyggere om året. Det er naturligvis ikke alene Socialdemokratiets ansvar, men lige nu er det i hvert fald fair at fastslå, at det er byrådets største parti, der står i vejen for, at idrætsområdet kan få det tiltrængte løft. Både Venstre og Radikale har gentagne gange forsøgt at råbe de øvrige partier op, men specielt den røde del af byrådssalen virker til helt at have mistet hørelsen, når det handler om idrætsfaciliteter. Ufatteligt, når man ved, hvor meget et velfungerende forenings- og idrætsliv betyder for alt lige fra integration til sund livsstil og mindre kriminalitet.

Annonce