Forskere fra Aarhus Universitetshospital åbner landets første tværfaglige gynækologiske smerteklinik. Her vil de tilbyde bedre hjælp til kvinder med underlivssmerter.
AARHUS: Hver femte kvinde døjer med underlivssmerter, men mange gør ikke noget ved de tabubelagte lidelser.
Det får nu to overlæger og forskere fra Aarhus Universitetshospital med speciale i underlivssmerter - Mette Meinert og Allan Ryhammer - til at gå nye veje i behandlingen af lidelserne.
Sammen skal de arbejde på Klinik for Underlivssmerter på AROS Privathospital i Skejby - landets første tværfaglige gynækologiske smerteklinik, hvor de to læger vil arbejde tæt sammen med sexologisk rådgiver Sus Rasmussen.
Her vil de blandt andet afhjælpe samlejesmerter ved at indsprøjte Botox i bækkenbundsmusklerne. Den nye behandling tilbydes på nuværende tidspunkt i Aarhus og København, og det forventes, at klinikker i resten af landet hurtigt følger efter.
- Underlivssmerter er en skjult folkesygdom. 15-20 procent af kvinderne i den fødedygtige alder lever med den slags, men kun halvdelen søger hjælp. Det skyldes, at lidelserne er tabubelagte, og at mange ikke ved, at der kan gøres noget. Op mod halvdelen af kvinderne vil kunne hjælpes endnu bedre på en tværfaglig klinik, hvor man kan trække på en palet af specialister med særlig viden om underlivssmerter. Vi kan tage patienter ind uden ventetid, og behandlingsgarantien giver mulighed for at få forløbet betalt af det offentlige, forklarer Mette Meinert.
Nyt våben mod vulvodyni
Den nye klinik på AROS Privathospital henvender sig til kvinder, der lider af muskelspændinger eller smerter i underlivet - herunder også udredte patienter, som ønsker en second opinion. Klinik for Underlivssmerter tilbyder også kikkertundersøgelser for kvindesygdomme samt behandling af vulvodyni, der blandt andet kan medføre smerter ved samleje.
- Vulvodyni kan behandles med salve, massage og medicin. Desuden kan nogle patienter have gavn af at få indsprøjtet Botox i bækkenbundsmusklerne. De fleste forbinder alene præparatet med kosmetiske behandlinger, men faktisk kan det også virke smertestillende og have effekt på spændte muskler, fortæller Mette Meinert.
Udover arbejdet i den nye klinik, vil makkerparret fortsat have deres gang på Aarhus Universitetshospital, hvor begge læger også stadig er forskningsaktive.