Annonce
Sport

Boye-pokalen: Bjørnene fra kælderrummet er ikke sådan at slippe af med

Bakken Bears-anfører Morten Sahlertz med Boye-pokalen. Foto: Axel Schütt

For tredje gang i klubbens historie vinder Bakken Bears Århus Stiftstidendes Boye-pokal. Da de vandt den for 17 år siden drømte de om økonomiske muskler og europæisk deltagelse. Dengang havde de næppe forestillet sig, at de i 2018 ville være skuffede over tabe en semifinale i FIBA Europe Cup.

BASKETBALL: Hvem der dog bare havde fremsagt et ønske tilbage i 2001.

Dengang havde Bakken Bears vundet sit tredje mesterskab i træk, det fjerde på fem år. Og de var måske begyndt at kede sig lidt.

Missionen med at flytte basketball vest på, at tage bolden ud af hænderne på de altdominerende sjællændere, var så småt ved at være gennemført. Nu ville de prøve noget nyt.

For 18 år siden var basketball ikke en fuldtidsbeskæftigelse som det er i Bakken Bears i dag. Holdet bestod udelukkende af danskere, der var berømte for at træne mere og hårdere end de andre.

Derfor vandt de. Og derfor blev de tildelt Århus Stiftstidendes Boye-pokal for årets århusianske idrætspræstation.

Men penge havde de ikke mange af, drømme rigeligt. Derfor sagde klubbens nuværende sportsdirektør Michael Piloz, der i øvrigt allerede dengang i en artikel i Stiften blev omtalt som 'klubbens mangeårige formand':

- Vi har ambitionerne og det er ved at være et 'must' med nye udfordringer, men vi skal have det økonomiske fundament på plads først. Måske kan det hjælpe os lidt på vej, at vi er årets idrætsnavn.

Han havde dengang en head coach, der også blandede sig i visionerne. Ham har han i øvrigt endnu.

Dengang sagde Steffen Wich:

- Der er flere ting, der skal gå op i en højere enhed, hvis det her skal lykkes (at spille europæisk, red.). Vi skal have gjort basketball til en TV-sport, vi skal have økonomisk opbakning fra folk, som kan se mulighederne i et hold med en høj profil, og byen skal bakke op. Vi kan ikke blive Europamestre fra et kælderrum.

Her 17-18 år senere kan vi lave en tjekliste.

Europæiske deltagelse, hak ved den. TV-sport, hak ved den. Økonomisk opbakning, hak ved den. Og så er der den med at blive europamester fra et kælderrum.

Bakken Bears nåede i 2018 semifinalen i FIBA Europe Cup, hvor de blev besejret af italienske Sidigas Avellino. De er altså ikke europamestre endnu, men de er til dels stadig at finde i kælderrummet.

- Bakken Bears vandt i vanlig overbevisende stil både DM-titlen og pokalturneringen. Men når valget som vinder af Boye Pokalen 2018 faldt på Bears, så skyldes det i endnu højere grad deres fantastiske præstation internationalt. Aldrig tidligere har et dansk basketball-hold præsteret så stærkt. At nå semifinalen i FIBA Europe Cup er voldsomt imponerende.

Boye-pokalen gives for årets bedste idrætspræstation i Aarhus. Vinderen vælges af Boye-komitéen og begaves med 20.000 kroner fra Aarhuus Stiftstidendes Fond samt guldsmed Erling Boyes svendestykke i et år - derefter modtager de en erindringspokal.
Bakken Bears-spillere til DM-fest. Foto: Axel Schütt
Annonce

Fys, Freil og fremmede

Bjørnene holder nemlig stadig til i Vejlby-Risskov Hallens beton, langt under jordoverfladen. Men lokalerne er blevet moderniseret og antallet af ansatte er steget væsentligt.

Der er nemlig ikke kun på banen, at klubben har bevæget sig på de 17 år, der er imellem deres første og nu tredje Boye-pris.

Klubben har i dag en af Aarhus' rigeste mænd Claus Hommelhoff som bestyrelsesformand. Og holder de julefrokost, så fylder bordet med sponsorsælgere, eventkoordinatorer og hvad der ellers hører til mere end bordet med de spillere, det hele egentlig handler om.

De fandt ud af, at du kun når så langt ved at træne hårdt. Økonomien er i 2019 en væsentlig del af at vinde i sport.

Derfor består Bakken Bears-holdet i dag af lige så mange udlændinge som danskere. Tre amerikanere, en englænder, en senegaleser og en kenyaner kalder sig i denne sæson bjørne.

Men som de fleste, der følger med i sport ved, så virker den ofte afprøvede teori med at købe sig til succes ikke alene.

Bakken Bears har en kulturarv, der er uhørt i dansk sport.

Sportsdirektøren er den samme som dengang, det samme med head coachen - selvom han har været til og fra et par gange. Jakob Freil er stadig teknisk coach og Jens 'Fys' Knudsen er såmænd stadig fysioterapeut. Og så er der den lille håndfuld af spillere fra dengang, der stadig hænger ud omkring holdet. Mads Sigersted (træner), Jens Jensen (altmuligmand), Søren Ege (fysioterapeut) og Rune Böttcher (fysioterapeut).

Bakken Bears er for tredje gang vinder af Boye-pokalen. Her ses (fra venstre) Tylor Ongwae, Thomas Lærke, Darko Jukic, Adama Darboe, Morten Sahlertz, Hayden Dalton, Sylvester Berg, Tobin Carberry, Ryan Martin ved DM-festen i Hermans. Foto: Axel Schütt
Annonce

OL-metal og surhed

Bakken Bears er tildelt Boye-pokalen fordi de i 2018 opnåede alt det, de drømte om dengang millenium stadig var noget, vi sagde til hinanden.

Siden har de spillet 96 kampe i Europa, den første i 2004. I 2018 vandt de DM og pokalfinalen og er nu Danmarks mest vindende basketballklub. Og så nåede de ikke mindst føromtalte europæiske milepæl i nordisk baskethistorie.

Men på trods af alt det, så er der måske ikke så meget, der har ændret sig. For 17 år siden udtalte Steffen Wich om betydningen af Boye-pokalen:

- Det betyder, at vi ikke længere kan være sure over, at vi ikke har fået den. Vi er stolte over den, og det er lækkert, at man tilgodeser en holdsport. For ofte er de individuelle præstationer lettere at få øje på, sagde Steffen Wich i december 2001.

Ordene er stadig aktuelle. Siden dengang har kun Bakken Bears selv (i 2007) og Århus Håndbold (2013) vundet Boye som hold.

De seneste vindere hedder for eksempel Maja Alm og to gange Sara Slott Petersen.

Og meget apropos. På samme opslag, som Bakken Bears fortalte om sine drømme i Århus Stiftstidende i 2001, blev årets talent også omtalt. Hun var 14 år og sprang over hæk for Aarhus 1900.

Sara Slott Petersen fra 8. klasse på Rosenvangskolen udtalte dengang, at hun drømte om at vinde en medalje ved et OL engang.

Ak ja, hvem der bare havde ønsket sig noget i 2001.

Bakken Bears anno 2001 da de vandt første Boye-pokal. Til højre i sort tøj ses head coach Steffen Wich forrest, Jakob Freil bag ham og Michael Piloz. De er stadig omkring holdet. Arkivfoto: Foto: Preben Hupfeld
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce