Annonce
Sport

Boye-pokalen gik til paralympisk taekwondomester: Nu går hun efter PL i 2024

Lisa Gjessing fik æren af årets Boye-pris foran Julie Leth og Anders Antonsen, der ligeledes var nomineret. Foto: Jens Thaysen
Torsdag aften blev Lisa Gjessing hædret med årets Boye-pokal efter et flot år, hvor taekwondokæmperen vandt paralympisk guld i Tokyo. Og nu vil verdensetteren i para-taekwondo så gå efter de Paralympiske Lege i 2024.

PRISUDDELING: Fredag 3. september 2021 kulminerede ni års benhårdt arbejde for Lisa Gjessing.

Langt væk fra Aarhus, langt væk fra hjemmet i Ry, stod den 43-årige para-taekwondokæmper i en paralympisk finale. Modstanderen i Tokyo, den 15 år yngre brite Beth Munro, blev fejet til side, og så var Lisa Gjessing ellers paralympisk guldmedaljevinder.

Torsdag aften blev hun så hædret for sin flotte indsats med tildelingen af den traditionsrige Boye-pokal, en pris der årligt bliver givet til den største århusianske sportsbedrift.

Annonce

Foruden Boyes vandrepokal - et svendestykke skabt af Erling Boye i 1955, en pokal med guld, perler og rubiner - fulgte også 20.000 kroner til prismodtager Lisa Gjessing, der samtidig kunne afsløre, at hun nu vil gå efter de Paralympiske Lege i 2024.

En rigtig rollemodel

Nogle paraatleter er født med handicap, mens andre har oplevet ulykker eller sygdom. For Lisa Gjessings tilfælde gør det sidste sig gældende. Hun var oppe i 30'erne, da hun i 2012 fik amputeret venstre underarm efter et kræftforløb.

Der gik dog ikke længe, før Lisa Gjessing fandt vej tilbage til taekwondoen, en sportsgren som hun også som ung havde dyrket, men havde lagt bag sig efter hun missede kvalifikationen til OL i 2004. Og allerede året efter blev Lisa Gjessing så verdensmester i para-taekwondo. Netop evnen til at stable en flot sportskarriere på benene ovenpå et sygdomsforløb gør, ifølge formanden i Parasport Danmark, Lisa Gjessing til en rigtig rollemodel.

Så længe jeg vinder, fortsætter jeg. Og så har jeg en lille flok, som jeg har en aftale med, om at når jeg begynder at blive ynkelig, så skal de prikke mig på skulderen og sige: ’Nu holder du!’

Lisa Gjessing, paralympisk taekwondomester

- Det her med at vise, at det kan lade sig gøre efter en sygdom, det gør hende til en rigtig rollemodel. Det viser, at du godt kan komme videre i dit liv, selvom du har fået amputeret en arm, og du kan godt lave topsport, selvom du mangler en arm.

- Det betyder rigtig meget for mange. At det godt kan lade sig gøre, selvom man mister et eller andet, lyder det fra John Petersson.

Annonce

Suveræn i sin sportsgren

Verdensmesterskabet i 2013 blev blot det første af indtil videre fire, og østjyden er da også helt suverænt nummer et på verdensranglisten i sin vægtklasse i para-taekwondoen.

Årets Paralympiske Lege var allerførste gang, at netop para-taekwondo var på programmet, og en guldmedalje var såmænd også den selverklærede ambition forud for legene, hvor Lisa Gjessing i øvrigt var fanebærer for de danske atleter sammen med Daniel Wagner, der i øvrigt bor i Aarhus men træner i Vejle.

Boye-pokalens jury

Jacob Bundsgaard, borgmester i Aarhus Kommune

Flemming Povlsen, tidligere fodboldspiller i blandt andet AGF og Borussia Dortmund med 62 danske A-landskampe.

Kristina Juel Stokkebroe, tidligere sportsdanser med i alt 18 EM- og VM-medaljer med partneren Peter. Heriblandt fem VM-guldmedaljer. Derudover tidligere tredobbelt vinder af Boye-pokalen sammen med partneren.

Karina Bjørn, tidligere håndboldspiller i blandt andet SK Aarhus

Rikke Øxner, direktør for Aarhus Festuge

Sara Slott Petersen, tidligere atletikudøver med blandt andet EM-guld og OL-sølv på samvittigheden. Derudover er hun bestyrelsesmedlem i Team Danmark og har tidligere vundet Boye-pokalen to gange.

Jan Schouby, chefredaktør på Århus Stiftstidende.

- Inde i mig selv har jeg en stor ambition om at vinde guld, og det tør jeg også sige højt. Men det bliver ikke nemt, for i takt med at sporten er blevet større og større, så er den også vokset, og de forskellige atleter får større og større satsninger i landene, fortalte Lisa Gjessing til Århus Stiftstidende forud for legene.

Og ovenpå guldmedaljen for godt og vel to måneder siden, lagde taekwondoudøveren da heller ikke skjul på, hvor stor en oplevelse det hele havde været.

- PL har været en vild rejse. Først at komme herover og skulle være fanebærer, som var den vildeste drøm, hvor jeg bare kunne tage storheden ind, for jeg vidste, at i dag (fredag 3. september, red) ville blive en vild arbejdsdag med en masse pres, kunne Lisa Gjessing så fortælle ovenpå den paralympiske guldmedalje.

Går efter PL 2024

Ovenpå guldmedaljen i Tokyo fortalte Lisa Gjessing, at hun endnu ikke havde besluttet sig for, om karrieren som taekwondokæmper skulle fortsætte, men torsdag aften var hun klar med et meget håndfast svar på netop det spørgsmål:

- Jeg gør det!

- Jeg er nødt til at prøve 2024 med tilskuere, forhåbentlig. Også for at få min familie med. Jeg har jo ikke prøvet andet, men de siger, det kan være bedre, pointerer Lisa Gjessing.

I 2024 skal de Paralympiske Lege, ligesom de Olympiske Lege, afholdes i Paris, og om karrieren også skal fortsætte efter det, er ikke nødvendigvis noget, Lisa Gjessing på helt egen hånd skal bestemme.

- Så længe jeg vinder, fortsætter jeg. Og så har jeg en lille flok, som jeg har en aftale med, om at når jeg begynder at blive ynkelig, så skal de prikke mig på skulderen og sige: ’Nu holder du!’

Annonce

En kæmpe ære

For nuværende er der dog intet, der tyder på, at den stærke taekwondokæmper lige pludselig skal begynde at tabe. Men da Lisa Gjessing torsdag aften fik Boye-pokalen overrakt af to af Boye-komitéens medlemmer - Sara Slott Petersen, der som atlet selv har vundet prisen to gange, og Jan Schouby, chefredaktør på Århus Stiftstidende - blev der ikke lagt skjul på, hvor meget det betød.

- Det er en kæmpe ære at få sådan en pris, især fordi jeg er her fra Aarhus, så det betyder rigtig meget for mig. Det er faktisk første gange jeg nogensinde er nomineret til en pris i Aarhus. Nogle tror, man skal blive ved med at kæmpe for at komme til PL og vinde det, men nej, nej, det store mål var det her, lød det med et grin fra Lisa Gjessing.

Sådan ser det ud, når Lisa Gjessing polerer sine færdigheder i para-taekwondoen. Arkivfoto: Kim Haugaard. 

Netop en atlet som Sara Slott Petersen, der vandt prisen i både 2015 og 2016, har været med til at inspirere Lisa Gjessing i løbet af karrieren.

Jeg har været med til sportsfesten mange, mange gange, og det har været store idoler for mig, der har vundet den her pokal, for eksempel Sara Slott. Så det er helt fantastisk, fortæller Lisa Gjessing.

Annonce

Parasporten er nået langt

I løbet af Boye-pokalens første 35 uddelinger, var der ikke en eneste parasportsudøver blandt prisens modtagere. Først i 1998 blev parasvømmeren Karen Breumsø valgt af komitéen, og sidenhen er prisen også gået til paraatleten Jackie Christiansen, der som kuglestøder tog både paralympisk guld, den tredje i karrieren, og Boye-prisen i 2012.

Det er således tredje gang i løbet af prisens 58 år, at modtageren kommer fra parasportens verden, men at pokalen nu igen finder vej til netop en parasportsudøver er ikke helt uvæsentligt.

Tidligere vindere af Boye-pokalen

1963: Sven Breum, atletik

1964: Poul Pedersen, fodbold

1965: Ole Højlund, cykling

1966: Niels Fredborg, cykling

1967: Erik Holst, håndbold

1968: Niels Fredborg, cykling

1969: Ejvind Pedersen, svømning

1970: Niels Fredborg, cykling

1971: Gunnar Asmussen, cykling

1972: Niels Fredborg, cykling

1973: Tom B. Hansen, atletik

1974: Mona Nørgaard, orientering

1975: Poul Kirketerp, sejlsport

1976: Susanne Nielsson, svømning

1977: Susanne Nielsson, svømning

1978: Susanne Nielsson, svømning

1979: Peter Due/Per Kjærgaard, sejlsport

1980: Poul Kirketerp, sejlsport

1981: Dennis Sørensen, udspring

1982: AIA-Tranbjerg, håndbold

1983: Henri Høeg, vægtløftning

1984: HEI, kvindefodbold

1985: Glenn Weiss, sportsdans

1986: Troels Rasmussen, fodbold

1987: Birger Jørgensen, trav

1988: Ib Frederiksen, badminton

1989: Camilla Martin, badminton

1990: Benny Andersen/Mogens Just, sejlsport

1991: Allan Tornsberg/Vibeke Toft, sportsdans

1992: Allan Tornsberg/Vibeke Toft, sportsdans

1993: Renata P. Nielsen, atletik

1994: Rasmus Brandtoft, gymnastik

1995: AGF, Fodbold

1996: AGF, Fodbold

1997: Karin Jørgensen, triatlon

1998: Karen Breumsø, svømning

1999: Peter Stokkebroe/Kristina Juel, sportsdans

2000: Peter Stokkebroe/Kristina Juel, sportsdans

2001: Bakken Bears, basketball

2002: Joachim B. Olsen, atletik

2003: Torben Grimmel, skydning

2004: Joachim B. Olsen, atletik

2005: Joachim B. Olsen, atletik

2006: Peter Stokkebroe/Kristina Juel, sportsdans

2007: Bakken Bears, basketball

2008: Martin Kirketerp og Jonas Warrer, sejlsport

2009: Birger Jørgensen, travsport

2010: Jan Ø. Jørgensen, badminton

2011: Tobias Hemdorff, sejlsport

2012: Jackie Christensen, atletik

2013: Århus Håndbold, håndbold

2014: Ida Marie Baad Nielsen og Marie Thusgaard, sejlsport

2015: Sara Slott Petersen, atletik

2016: Sara Slott Petersen, atletik

2017: Maja Alm, orienteringsløb

2018: Bakken Bears, basketball

2019: Anders Antonsen, badminton

2020: Ikke uddelt på grund af coronapandemien

2021: Lisa Gjessing, para-taekwondo 

- Det siger jo meget, og det følger alt det, som vi generelt arbejder for, hvor vi gerne vil have, at vores atleter bliver sidestillet med de tilsvarende olympiske atleter. Så de får den anerkendelse for den indsats, de lægger i deres sport ligesom alle mulige andre, fortæller John Petersson, der er formand i Parasport Danmark.

- Og den her anerkendelse og ligeberettigelse mellem de olympiske og paralympiske atleter, er noget af det, jeg har arbejdet meget med. Det betyder meget, og det viser jo, at vi er nået langt frem, kommer det fra John Petersson.

Også hovedpersonen selv satte kort efter prismodtagelsen pris på, at parasporten vinder indpas i danskernes bevidsthed.

- Jeg er vildt glad for, at der kommer fokus på parasporten, for der mangler paraatleter. Der er så store muligheder for de atleter, de skal bare ud at finde dem. Jeg har selv fået så sindssygt meget ud af den karriere, jeg har haft her og de oplevelser, siger Lisa Gjessing.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Billund Lufthavn har forslag, der kan gøre det lettere for rejsende at komme til Aarhus: Derfor siger borgmesteren nej tak

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

Ambulancer i Aarhus er under pres: Der mangler jævnligt så meget mandskab, at det forlænger ventetiden på hjælp

Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

Navne

Mindeord: Joan Drews var en kreativ og hårdfør kvinde med en ukuelig vilje til at overvinde smerte

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Debat

Når ældre mænd kræver, at kvinder tier: Personligt siger jeg tusind tak til dem, der klager over striptease

AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Sport

Leverede comeback efter pausen: Langskud og scoring på direkte hjørne gav Brabrand første sejr i 11 kampe

Erhverv

Kommunen køber kæmpe ejendom i Viby for 34 mio. og har van(d)vittige planer for bygningerne

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Aarhus

Champagne kan nydes i enhver anledning: Interessen for mousserende vine er på vej frem

Sport For abonnenter

Se nedrykningsbraget fra 2. division: Middelfart kæmpede mod Brabrand

Byudvikling

Nu kan der bygges tæt i Sonnesgade - men byrådet løfter en pegefinger

Annonce