Annonce
Debat

Brændeovne burde forbydes: Hvorfor bruger vi stadig denne fortidige energikilde?

"Brændeovne har det ligesom rygerne, de uddeler generøst partikler til deres nærmeste omgivelser. Når det så også er evident, at den samlede forurening fra brændeovne i dette lille land langt overgår den samlede forurening fra trafikken, så er det faktisk ganske bekymrende, at der ikke er politisk vilje til at gøre noget radikalt for at komme dette problem til livs", skriver Ole Christiansen. Tegning: Jens Nex

DEBAT: Brændeovne har det ligesom rygerne, de uddeler generøst partikler til deres nærmeste omgivelser. Når det så også er evident, at den samlede forurening fra brændeovne i dette lille land langt overgår den samlede forurening fra trafikken, så er det faktisk ganske bekymrende, at der ikke er politisk vilje til at gøre noget radikalt for at komme dette problem til livs - ikke mindst, fordi det ligger lige til såvel højre- som venstrebenet.

Problemet er selvfølgelig også den manglende bevidsthed om forureningsgraden hos såvel den enkelte brændeovnsejer som hos politikerne. Det er jo en billig ikke afgiftsbelagt energikilde, og så er det jo også så hyggeligt. Men er hygge et faktaresistent begreb? Eller med andre ord: Hvorledes kan man hygge sig, når man sender en partikeltung hørm i hovedet af sine nærmeste omgivelser?

Forskning helt tilbage i 2012 viser, at en enkelt brændeovn forurener 20 gange mere end en ti år gammel lastbil uden filter. Hvem ønsker dem som sine nærmeste naboer?


Et konkret forslag kunne være, at hver gang der finder en hushandel sted med en brændeovn, så skal denne ikke blot, som i dag , fornys, men afvikles og erstattes af en eller flere varmepumper.


Vi har jo også hørt om en familie vist nok i det nordlige Aarhus, der var tvunget til at flytte, da røgen fra naboens brændeovn nærmest blev suget ind ad vinduerne. Kravet til skorstene er åbenbart ikke blevet ændret siden første verdenskrig.

Man kan også lugte røgen fra brændeovne visse steder i midtbyen i disse dage. Her er det helt ufatteligt, at folk kan få sig selv til at bruge denne energikilde, al den stund, at vi her jo har let adgang til fjernvarme. Men måske er det igen den manglende bevidsthed eller vilje til at gøre noget ved problemet.

SF's forslag om at forbyde brugen af brændeovne om natten er jo kun lapperi. Skorstensfejerne burde i stedet lide samme skæbne som minkfarmerne, og vi burde have en plan for at afvikle denne fortidige energikilde (forhåbentligt snarest).

I mange tredjeverdenslande er årsagen til den lave levealder primært det faktum, at der afbrændes træ i de små hjem til madlavning etc., og partiklerne ryger direkte i lunger og kredsløb. Herhjemme er vi altså kun kommet et lille skridt derfra med vores lystige bål i brændeovnene.

Ovenstående målinger er målt med den bedste forbrænding i de bedste svanemærkede brændeovne. Afbrænding af træ er muligvis CO2-neutralt, men her taler vi altså om partikler, der medfører for tidlig død blandt hundreder af danskere hvert år, andre får astma, kol etc.

Jeg har set, at der arbejdes på at udvikle filtre, men selv disse er ikke 100 procent effektive og har stort set samme pris som en varmepumpe, der er det eneste fornuftige alternativ til brændeovne.

Hvis man cykler en tur i villakvartererne rundt om i Aarhus, er der i disse dage en mærkbar stank fra skorstenene, mens man hygger sig med den billige energikilde, ligesom det er tilfældet i de fleste sommerhuskvarterer.

Et konkret forslag kunne være, at hver gang der finder en hushandel sted med en brændeovn, så skal denne ikke blot, som i dag , fornys, men afvikles og erstattes af en eller flere varmepumper.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Der er noget ravruskende galt: Læserstorm satte avisen på sporet af fejl i corona-udmelding fra Sundhedsstyrelsen

Kultur

Syv danske festivaler står sammen: Ikke realistisk med festivaler før sidst på sommeren

AGF For abonnenter

Kampen kort: Når tilskuerne er på plads i Aarhus, ligner AGF et helt andet hold

Annonce