Annonce
Debat

Brændeovne er en pestilens: Oldermanden glemmer alle os, der lider under røgen

"Din opfattelse, Keld Lützhøft Jensen, er helt enkel: Blot man fyrer rigtigt med rent, tørt træ, er røg sundt, godt og fuldstændig uproblematisk. Men nej, du glemmer helt at nævne de 500.000 danskere, som ifølge Statens Institut for Folkesundhed føler sig generet af røg fra brændeovne – hvoraf 50.000 føler sig stærkt generede", skriver Finn Eriksson. Arkivfoto: Morten Dueholm

DEBAT: Skorstensoldermanden, Keld Lützhøft Jensen, bagatelliserer 15. februar i Århus Stiftstidende problemerne med giftig og generende brændeovnsrøg, hvad man ikke kan undre sig over, når man tager hans levebrød i betragtning. Enhver kritik bliver jordet, alle ekspertudsagn fra forskere bliver mistænkeliggjort, og forureningen fra trafikken er meget værre, som om det i sig selv formindsker brænderøgsproblemerne og for øvrigt er usandt.

Din opfattelse, Keld Lützhøft Jensen, er helt enkel: Blot man fyrer rigtigt med rent, tørt træ, er røg sundt, godt og fuldstændig uproblematisk.

Men nej, du glemmer helt at nævne de 500.000 danskere, som ifølge Statens Institut for Folkesundhed føler sig generet af røg fra brændeovne – hvoraf 50.000 føler sig stærkt generede.

Annonce


Nej, brændeovne er en pestilens, som burde afskaffes.


Du glemmer helt de mange, der har luftvejslidelser, astma, allergi og lignende, der lider under naboernes ligegyldige hyggefyring. Du overser fuldstændig de fire millioner tons CO2, vi årligt kunne spare atmosfæren for, og du overser fuldstændig de mange med ventilationsanlæg, der får suget den modbydelige, stinkende røg direkte ind i deres hjem. Og hvad med de farlige, frigivne dioxiner, der specielt dannes i de brændeovne, du kalder "verdens mest miljøvenlige brændeovne"?

Og endelig - for at komme helt ned på jorden - du glemmer alle os, der engang kunne tørre vores vasketøj udendørs uden, at det kommer til at stinke af røg, som ikke kan gå en søndagstur uden at hoste, uden at få vores hvidmalede træværk svinet til af sod fra den nærmeste nabo? Ikke at kunne foretage de jævnlige udluftninger, som for tiden anbefales i kampen mod corona, uden at få huset fyldt med røg?

Nej, brændeovne er en pestilens, som burde afskaffes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Udbrud af ekstra smitsom corona-variant: Vuggestue og børnehave i Risskov lukket

Sport For abonnenter

Kommentar: Der er ingen vej udenom - Uefa eller Hjulmand taler usandt

Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce