Annonce
Debat

Brænderøgen bølger frem og tilbage: Seriøsiteten udebliver, og skræmmekampagnen fortsætter

"Vi var gerne fri for at blande os, men debatten er efterhånden røget så meget af sporet, at vi har set os nødsaget til at prøve at få nuancer på en ensporet debat. Vi synes, at det er forkasteligt, at man vedvarende forsøger at vildlede befolkningen og udskamme brændeovnsbrugerne", skriver Keld Lützhøft Jensen. Arkivfoto: Morten Dueholm

DEBAT: Kåre Press-Kristensen, seniorrådgiver i Rådet for Grøn Omstilling, fortsætter desværre i sit indlæg 14. marts i Århus Stiftstidende i samme spor med at misinformere. Hans postulat er fortsat, at brænderøg årligt er årsag til ca. 400 årlige dødsfald. Samtidig henviser han til en rapport fra DCE, som han også citerer fra.

Af citatet fremgår det, at man taler om "for tidlige dødsfald". Et begreb, han generelt undlader at medtage, når han fremsætter sine påstande. Når der foreligger et tal for "for tidlige dødsfald", så opstår det ved, at man anslår, at røgen fra danske brændeovne koster et antal leveår ud af den samlede befolknings antal leveår. Dette estimat bliver så via en model omregnet til et antal for tidlige dødsfald. Det bygger således på en række skøn, anslåede tal og modelberegninger. Det samme gælder beregningerne af de samfundsomkostninger, der bindes op på disse.

I samme rapport, som Kåre Press-Kristensen henviser til, fremgår det, at brændeforbruget i Danmark er faldet med omkring 35 procent fra 2016 til 2019, hvilket er et væsentligt større fald end hidtidigt angivet. Denne viden er så ny, at det ikke været muligt at inddrage den i rapporten, hvilket ifølge forskerne betyder, at resultaterne i rapporten for udledningerne og helbredseffekterne fra anvendelse af brændefyring må forventes at være overestimeret.

Annonce


Det er yderst kritisabelt, at en seniorrådgiver fra en organisation på statsstøtte fortsætter med at vise et fordrejet billede af virkeligheden og føre en så ensidig hetz mod brændeovne. En hetz, der paradoksalt nok tager til i styrke i takt med, at brændeovnene brænder renere, og brændeforbruget falder.


Endvidere fremgår det af rapporten, at usikkerhederne er betydelige på beregningerne af helbredseffekterne og de eksterne omkostninger fra luftforureningen.

Sådanne væsentlige faktorer glemmer Kåre Press-Kristensen at oplyse om. Det er det, der kendetegner hans argumentation. Han plukker i forskernes rapporter og former virkeligheden efter sine egne teorier, og af den årsag bliver denne debat ulidelig, når den skal trækkes ned på et så lavt niveau.

Kåre Press-Kristensen vil gerne pege på brødnid, som skorstensfejernes motiver til at opponere mod hans vedvarende hetz mod brændeovne. Han ser sig heller ikke for god til at påstå, at skorstensfejere ikke anerkender forskernes rapporter. Vi var gerne fri for at blande os, men debatten er efterhånden røget så meget af sporet, at vi har set os nødsaget til at prøve at få nuancer på en ensporet debat. Vi synes, at det er forkasteligt, at man vedvarende forsøger at vildlede befolkningen og udskamme brændeovnsbrugerne.

Hvad forskningsrapporterne angår, så påpeger vi kun den store usikkerhed, der er i disse.

Endelig påstår Kåre Press-Kristensen, at partikelforureningen fra dieselbiler kun udgør "en ufattelig lille del af partikelforureningen". Det kan betegnes som en overdrivelse, og Kåre Press-Kristensen glemmer at medregne de sundhedsskadelige kvælstofsoxider (NO2), som hovedsageligt stammer fra dieselbilerne. Han påpeger, at dieselbiler har partikelfiltre, men glemmer at oplyse, at dette øger forureningen med NO2, idet der dannes NO2, når partiklerne fjernes.

Kåre Press-Kristensen forholder sig udelukkende til fine partikler og ikke til de ultrafine, som i udpræget grad stammer fra dieselmotorerne. Ultrafine partikler er særligt sundhedsskadelige, fordi de er så små, at de når helt ud i de yderste lungeblærer og derfra videre ud i vores blodbaner. Vi mangler desværre mere forskning på området, så vi kan få vished for i, hvilken grad de forskellige partikler er farlige.

Det er yderst kritisabelt, at en seniorrådgiver fra en organisation på statsstøtte fortsætter med at vise et fordrejet billede af virkeligheden og føre en så ensidig hetz mod brændeovne. En hetz, der paradoksalt nok tager til i styrke i takt med, at brændeovnene brænder renere, og brændeforbruget falder.

Man må som tidligere nævnt forlange en vis troværdighed og seriøsitet, når man arbejder for skatteydernes penge.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Samlet set er det umuligt at gå trist hjem fra Havnær

Danmark

Torsdagens coronatal: Syv færre indlagt det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Multihandicappet dreng fra Aarhus er død med coronavirus

Østjylland For abonnenter

Efter 71 år uden hovedbygning: Godsejer vil genopføre Rathlousdal ved Odder

AGF

Liveblog: Kan AGF kæmpe sig videre i Europa?

Sport

Kære læser, i nat får vi måske en århusiansk guldmedalje: Her er overblikket over OL-døgnet

AGF For abonnenter

Bagkanten: 5 gode grunde til, at det ikke er så slemt i AGF, som det ser ud

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat For abonnenter

Selv politikerne har fået nok: Pas nu på tonen

Erhverv

Aarhus Airport åbner ny rute: Godt nyt til mode- og fodboldfans

Aarhus

Rotter kravler ind i automatiske toiletter: Det er derfor, nogle af dem er i stykker

Aarhus

Øl til nydelse, øl til deling og øl til mad: Aarhus Bryghus er det største i byen

Aarhus For abonnenter

Holy shit: Stiften tjekker byens automatiske toiletter -  sarte sjæle bedes klikke på en anden artikel

Aarhus

Dagens corona-data: Så faldt der lidt mere ro over smittetallet

Annonce