Annonce
Kultur

- Brætspil er en god måde at være sammen på

Brætspil er i en rivende udvikling, og der kommer hele tiden nye til. På Aarhus Brætspilscafés to adresser i Fredensgade og Vestergade er der omkring 750 forskellige at vælge imellem. Her har Morten Kattenhøj (tv) og Jesper Overgaard fra Aarhus Brætspilscafé kastet sig over en ny form for skak. Foto: Flemming Krogh

Ludohygge førte til idé om brætspilscafé. I dag har Jesper Overgaard to af slagsen i Aarhus.

AARHUS: Selv om ludo ikke er comme il faut i brætspilsverdenen, var det alligevel den gamle traver, som blev Jesper Overgaards indgang til en verden af spilleplader, brikker, strategi og fællesskab.

Sammen med en gruppe venner fandt han i sin tid det klassiske brætspil frem, fordi de kedede sig lidt.

- Vi endte med at hygge os ret meget, selv om ludo er et piv-dårligt spil, siger han og griner.

Jesper Overgaard købte flere klassiske brætspil men fandt snart ud af, at der var mange spil, som var meget mere interessante. Snart havde han 20-30 spil stående hjemme på hylden.

Dem ville han gerne dele med nogen, og derfor spurgte han Folkestedet, om han ikke måtte arrangere en brætspilsaften.

- Jo værsgo, sagde de. Du kan starte på tirsdag. Det betød, at jeg havde under en uge til at købe flere spil, lave logo, oprette facebookside og købe sodavand. Så jeg fik travlt, siger han med et smil.

Syv venner var de eneste sikre kort, men der kom over 30 gæster.

Den populære spilledag blev med tiden springbrættet til en decideret spillecafé. I 2015 tog han springet og lånte pengene af sine forældre for at åbne landets anden brætspilscafé.

Første åbningsdag væltede det ind med folk, og tilstrømningen er fortsat.

- Jeg havde ramt ned i en trend i tiden, men brætspil fortsætter med at blive større og større, siger Jesper Overgaard, der for et års tid siden åbnede endnu en brætspilscafé i Aarhus.

Annonce

Aarhus Brætspilscafé

Aarhus Brætspilscafé i Vestergade 58A åbnede i september 2015, som den anden brætspilscafé i Danmark. Her er plads til 70 gæster.I januar 2018 udvidede Jesper Overgaard med Aarhus Brætspilscafé i Fredensgade 38. Her er plads til 80 gæster.

Jesper Overgaard står også bag Escapist, der blandt andet har et "Escape Room" i Grønnegade, hvor det handler om at finde nøglerne og løse gåden og missionen for at komme ud af rummet igen.

10. marts gæster Århundredets Festival Aarhus Brætspilscafé med et foredrag om den spanske syge, og bagefter skal der spilles brætspillet Pandemic.

Jesper Overgaard åbnede Aarhus Brætspilscafé i Vestergade i september 2015, som den anden brætspilscafé i Danmark. Her er plads til 70 gæster. I januar 2018 kom Aarhus Brætspilscafé i Fredensgade 38 med i familien. Her er plads til 80 gæster, og ro til også at fordybe sig i de avancerede spil. Foto: Flemming Krogh

Fællesskab om brættet

De to caféer i Vestergade og Fredensgade har til sammen 750 forskellige spil, som folk kan låne for 30 kroner per person. For den pris kan de spille alle de spil, de vil, så længe de har lyst.

Hvor brætspilscaféen i Vestergade efterhånden er blevet 'overtaget' af fest-og quizspil, er caféen i Fredensgade også tiltænkt dem, der gerne vil fordybe sig i et spil.

- Her har vi fået nogle af de hardcore spillere tilbage, som det også var meningen ved at åbne endnu en café, siger Jesper Overgaard.

Nogle af de mest populære spil blandt hans gæster er Partners, Ticket to Ride, Codenames, Hint og Hvem er hvem, som mange kender fra deres barndom. Men der er også gæster, som er til de mere avancerede spil.

Fællesskab er et af nøgleordene i forklaringen på brætspillenes succes, der kan ses som en del af en tendens mod det mere analoge. En modreaktion på elektronikkens fremmarch.

- Det er hyggeligt at lave noget fælles sammen med andre i en tid, hvor meget foregår via mobilen. Den kan man helt glemme i lommen, når man spiller, siger Jesper Overgaard, der har fået flere venskaber gennem interessen for brætspil, fordi det er en god måde at være sammen på.

Selv spiller Jesper Overgaard ikke så meget længere.

- Jeg må indrømme at brætspil lidt er blevet et arbejde for mig, så det bliver ikke til meget. Men hvis det skal være, er det gerne i den lettere genre, hvor der ikke går så lang tid mellem det igen er min tur, griner han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kunstværk er vigtigere end kunstkøn

Lad os bare slå det fast fra start: ja, der er stadig åbenlyse udfordringer med ligestilling i dagens Danmark. Det er der på mange områder, og på mange områder er der heldigvis også bevægelser mod mere ligestilling. Måske ikke på alle områder, og måske er der heller ikke lige meget fart i bevægelserne mod det bedre, men der er bevægelse mange steder. Et af de steder er i kunstens verden, og seneste eksempel er hentet i hovedstaden, hvor Københavns Kommune har et udvalg; Rådet for Visuel Kunst, der støtter og køber kunst af "høj kvalitet" (som der står skrevet på kommunens hjemmeside) Rådet for Visuel Kunst køber kunst til kommunens mange institutioner og kontorer og har nu besluttet, at der fremover skal være kønskvoter på den kunst, som Københavns Kommune køber. Det vil sige, at der fra nu af skal være en kønslig ligefordeling mellem de indkøbte værker. At kunstnerens køn skal være et parameter, når der købes et kunstværk. Men måske burde Rådet for Visuel Kunst vende øjnene 180 grader og kigge nærmere på kønsfordelingen blandt dem selv. Der er nemlig otte medlemmer af rådet, hvoraf kun to er kvinder. De seneste seks år har rådets seks mænd og to kvinder købt 190 kunstværker, hvoraf 109 er udført af en mand, og 81 er udført af en kvinde. Det er ikke kønslig ligefordeling til sidste decimal, men det er vel ikke et udtryk for et kønsligt fravalg af kvinder. Havde den kønslige fordeling af kunstværker været mere lige, hvis rådet havde været mere lige kønsfordelt? Måske. Måske ikke. Men når det drejer sig om kunst, så bør kunstnerens køn ikke spille nogen rolle overhovedet. Kunstværket er vigtigere end kunstnerens køn, og selv om intentionen bag beslutningen om et ligeligt kønsfordelt indkøb af kunstværker er prisværdig, så er beslutningen også latterlig, netop fordi den siger, at kønnet er vigtigere end værket - og hvorfor så købe værket? Nu risikerer Københavns Kommune at købe kunstværker af "mindre høj kvalitet", fordi der er truffet en beslutning om kønslig ligefordeling, og dermed kommer kunsten i anden række. Det er vel ikke meningen.

Aarhus

Nye patienter i isolation: Danskere testes for coronavirus i Aarhus

Aarhus For abonnenter

Vandchef vil forebygge katastrofer: Ønsker flere engsøer ved Aarhus

Aarhus For abonnenter

Ombudsmand trækkes ind i sag om privatisering af veje i Aarhus: Er der sket lovbrud og fiflet med sandheden?

Annonce