Annonce
Kultur

Brabrand-fotograf på sit livs rejse

Der renses hvalbarder ved Ejanoyri.

Anders Peter Hansen besøgte Færøerne sommeren 1911 og optog helt enestående fotografier på glasplader.

Han ankom til øerne med DFDS-damperen fra København, efter flere dages rejse over Vesterhavet og Nordatlanten med et kort anløb af Skotland. Indsejlingen til Torshavn var så betagende smuk, at Anders Peter Hansen fuldstændig glemte, at det var hans 41 års fødselsdag.

Enok Petersen med tørvekur fotograferet på broen over Stord i Funningur.

Efter få dages ophold i byen begyndt han sin rejse rundt på øerne. Det var hans egentlige formål med rejsen.

Kvinder arbejder med fisk ved vandløbet Osein i Klaksvik.

Anders Peter Hansen optog cirka 140 pragtfulde fotografier - de fleste fra det nordlige Strømø, Østerø og Norderøerne. Her giver han for første gang en enestående præsentation af en lang række færøske bygder og deres indbyggere.

Familie viser stolt fisk frem ved landingen i bygden Lervik på Østerø.

For nærmest første gang fotograferede han færingerne i deres egne lokale omgivelser, i deres eget hjem og arbejdsmiljø. Han blev således en pionér i den første fotografiske skildring af bygdefolk på øerne.

Anders Peter Hansen på Færøerne klædt i moderne rejsetøj.

Anders Peter Hansen er således det første eksempel på en omrejsende fotograf på Færøerne.

Bygden Kunøy på vestsiden af Kunøy.

Indtil dette tidspunkt var folk fra de mindre øer taget ind til en fotograf i Torshavn eller i Klaksvik, hvor de så kunne foreviges i fotografens atelier.

I sine billeder har han gengivet færøsk kultur - bygderne, livet der og beboerne fotograferet i deres dagligdag sommeren 1911. En tid der var præget af fremgang og velstand.

Hans fotografier af færøsk kultur må karakteriseres som professionelle og talentfulde - de knivskarpe sort/hvide optagelser virker nærmest som en dokumentation - men Anders Peter Hansen kunne også lide at opstille, iscenesætte og arrangere.

Rejsen til de nordlige øer foregik dels med en lille fragtdamper, og ofte måtte han lade sig transportere i åben båd under barske forhold. Da jeg selv besøgte Færøerne første gang i 1980 som ung arkæologistuderende, besøgte jeg de samme øer som Anders Peter Hansen - også i åben båd. Ofte måtte jeg springe i land når store Atlanterhavsbølger gjorde det umuligt at lægge til ved de små kajanlæg. Så fik jeg ordre om at stille mig op på rælingen, og når båden var oppe på en bølgetop fik jeg et kraftigt skub i ryggen - på kajen blev jeg så grebet af venlige folk fra bygden. Rygsækken kunne efterfølgende smides i land.

Det samme har Anders Peter Hansen oplevet i 1911 - sikkert mange gange. Hvordan han fik sit 15-25 kg tunge fotografiapparat og kasserne med glasplader sikkert i land er mig en gåde. Bagefter måtte han slæbe sit udstyr op til selve bygden, som ofte lå højt oppe på fjeldet. Hans fotorejse var således også en imponerende fysisk bedrift.

Det blev til godt 140 fotografier den sommer, som han tog med tilbage til Danmark. Hertil kommer andre fotografier og et større antal portrætfotos, som typisk blev brugt på visitkort og uden tvivl har været medvirkende til at finansiere udgifterne i forbindelse med rejsen.

Det er velkendt, at Anders Peter Hansen i årene efter sit besøg rejste rundt i Danmark og holdt foredrag om sine fotografier. Det billede af det moderne Færøerne, han således formidlede må have været nærmest ukendt for de fleste danskere på dette tidspunkt.

Hvad der fik Anders Peter Hansen til at tage ud på sit livs rejse til Færøerne, der trods alt var et fjernt beliggende og lidet besøgt rejsemål i 1911, ved vi ikke med sikkerhed.

Som fotograf med forretning og atelier på hovedgaden i Brabrand, har han sandsynligvis besøgt Landsudstillingen 1909 i Aarhus, hvor der blev afholdt en »Færøsk dag« med deltagere fra øerne. Her blev der blandt andet danset den traditionelle kædedans. Det kan være denne begivenhed, som vakte hans interesse for selv at rejse til Færøerne.

Sikkert er det, at han ikke rejste ud igen. Optagelserne fra de efterfølgende år indeholder kun enkelte billeder uden for lokalområdet, blandt andet af Himmelbjerget og Kongens Hede ved Viborg. Faktisk var han lidt af en hjemmefødning, han blev boende i Brabrand resten af sit liv frem til sin død i 1948, ikke langt fra Herskind Hede, hvor han blev født i 1870.

»Færøerne 1911 - set af den danske fotograf Anders Peter Hansen«

######

Af Steffen Stumann Hansen. History Press Faroe Islands 2013. 181 sider Bogen udkom kort før jul på Færøerne og kan fra april også købes i danske boghandler.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Rejsevejledninger bliver lempet - men ferierejser frarådes

Aarhus For abonnenter

Prisen er 1,4 millioner kroner per meter: Kommer du til at betale regningen for en Marselistunnel?

Annonce