Annonce
Sport

Brabrand kæmper imod Divisionsforeningens planer om tvungen kontraktfodbold: Vi vil ikke løbe en økonomisk risiko

Aarhus Fremad og Brabrand IF er de to århusianske deltager i 2. division i denne sæson. Her ses Fremads Lucas From og Brabrands Michael K. Pedersen. Arkivfoto: Ole Nielsen.
Til næste sæson vil Divisionsforeningen gerne indføre kontraktfodbold som krav i 2. division. Det vil give problemer i Brabrand IF, for der er økonomien aktuelt ikke til sådan et foretagende.

FODBOLD: Da divisionsklubberne i juni måned var samlet til rækkemøde med Divisionsforeningen, fik de præsenteret nogle forslag til, hvordan 2. division i fremtiden kan blive mere professionel.

Et af de primære forslag handlede om kontrakter.

Kontraktfodbolden er naturligvis et krav i Superligaen og 1. division, men i 2. og 3. division begynder antallet af kontraktklubber at løbe ud.

Annonce

Af de 12 klubber i den nye 2. division skriver 11 klubber kontrakt med deres spillere. Og den sidste er Brabrand IF.

Forslaget fra Divisionsforeningen gik på, at der fra sæsonen 2022/23 skal være minimum fire spillere i hver klub på bibeskæftigelseskontrakter. Altså ville Brabrand IF, i tilfælde af overlevelse i rækken, være nødsaget til at finde økonomi til at skrive kontrakter, hvor der som minimum skulle findes 3.900 kroner i måneden pr. spiller.

Men det har klubben fra det vestlige Aarhus opponeret imod, og i første omgang er forslaget om kontrakter blevet skudt til hjørne på grund af Brabrands argumenter.

- Jeg har intet imod, at klubberne skriver kontrakter. Det gør de andre klubber, fordi de vurderer, at det er det rigtige for dem. Det er det faktum, at man vil gå skridtet videre og gøre kontraktfodbold til en standard, som jeg gerne vil udfordre, siger Andreas Rasch-Christensen, som er bestyrelsesmedlem og formand for eliteudvalget i Brabrand IF.

Må skrive kontrakter - har valgt ikke at gøre det

Holdet har mulighed for at skrive kontrakter, for der er en selskabskonstruktion omkring førsteholdet. Men man har valgt ikke at gøre det, fordi der simpelthen ikke er økonomi i klubben. Så sent som sommeren 2020 mistede klubben hele sit økonomiske grundlag, da klubbens mæcen Flemming Møller blev nødsaget til at trække sig.

Derefter var klubben i en periode, hvor den frygtede at være nødsaget til at trække sig fra divisionsfodbold. I stedet fandt spillerne sammen og klarede de praktiske ting på egen hånd. I oktober måned blev selskabet Brabrand Divisions Fodbold ApS så oprettet med det formål at varetage driften af holdet.

Divisionsforeningens forslag om kontraktkrav

  • Det blev foreslået, at fra sæsonen 2022/23 skulle alle klubber i 2. division have kontrakttilladelse. Aktuelt har alle 12 klubber i rækken den tilladelse. 
  • Fra samme sæson blev det foreslået, at hver klub som minimum skulle have fire spillere på bibeskæftigelseskontrakter. 11 af 12 hold i 2. division skriver for tiden kontrakter - kun Brabrand IF gør ikke. 
  • Fra sæsonen 2023/24 blev det samtidig foreslået, at minimumstallet stiger fra fire til seks kontraktspillere, og i sæsonen 2024/25 stiger tallet til otte kontraktspillere. 
  • Eventuelle indlejede spillere fra højererangerede klubber ville ikke tælle med i kontraktspiller-regnskabet. 
  • Der ville i forslaget ikke være dispensation for oprykkere fra 3. division. 

- Jeg synes, det er afgørende at diskutere, hvad det er for en fodboldmæssig kvalitet, man sikrer ved at gøre kontraktfodbold til en standard. Nogle af de argumenter, der har været for det, har været, at man ville komme sorte penge til livs, men mig bekendt er der ingen 2. divisionsklubber, som har sorte penge.

- Hvis man vil indføre den slags ting som en standard, skal man være stensikker på, at den standard sikrer nogle helt bestemte ting ved fodbolden, for ellers giver det ingen mening. Så skal man i stedet fastholde klubbernes frihed og autonomi. For det er også en potentiel slagside, at nogle klubber potentielt begyndte at sætte sig ud over deres økonomiske formåen og dermed gældsætte sig, siger Andreas Rasch-Christensen.

Annonce

Fremad: Kontraktkravet er fint, men unødvendigt

Heller ikke i Aarhus Fremad synes man, at det var just nødvendigt for Divisionsforeningen at stille krav om kontrakter.

Men det er af en helt anden grund end Brabrand IF.

For Aarhus Fremad har allerede spillere på kontrakter. Det startede holdet på i sommeren 2020 af den grund, at de gerne ville sikre klubben imod, at alle og enhver fra højere rækker kunne kapre de bedste spillere.

Hvad er en bibeskæftigelseskontrakt?

  • DBU arbejder med fire forskellige typer af kontrakter i dansk fodbold. I 2. division vil det som oftest være bibeskæftigelseskontrakten, der er at finde, når man snakker kontraktfodbold. 
  • En bibeskæftigelseskontrakt medfører, modsat deltidskontrakten, ingen indskrænkninger i, at en spiller kan påtage sig andet arbejde. Derudover kan træning på hverdage først placeres efter klokken 16:00, og spilleren har krav på to ugentlige fridage, hvor klubben ikke må arrangere nogen form for aktivitet. 
  • Minimumslønnen på en bibeskæftigelseskontrakt er 3.900 kroner i måneden, hvis kontraktens længde er maksimalt 24 måneder. Hvis længden er længere, vil minimumslønnen være på 7.700 kroner i måneden. 
  • 2. divisionsklubberne skriver derfor oftest bibeskæftigelseskontrakter og ikke deltidskontrakter. I deltidskontrakten er minimumslønnen på 12.000 kroner i måneden, mens den også indskrænker muligheden for at få et civilt arbejde. 

Holdet lever derfor allerede op til de krav, som ville komme fra næste sæson.

- Jeg synes faktisk ikke, at det var et nødvendigt krav fra Divisionsforeningen, for hvis du som klub vil klare dig på det her niveau, er du simpelthen nødt til at have kontrakter og fastlåse dine spillere.

- Uanset om der er kontraktkrav eller ej, er det sådan, at hvis du vil have en eksistens på det her niveau, skal du have kontrakter. Jeg synes faktisk, det er et fint tiltag fra Divisionsforeningen, men jeg vil også sige held og lykke til de klubber, som forsøger at konkurrere uden at have kontrakter, siger Lars Kruse. Han er til daglig direktør i Aarhus Fremad ApS.

Denne sommer har Aarhus Fremad da også selv benyttet sig af, at de kunne hente spillere kvit og frit fra andre klubber. Blandt andet er Julius Fechtenburg kommet fra Dalum, der i seneste sæson var i samme række.

- Det er en forretningsmæssig og praktisk nødvendighed, for på det tidspunkt, hvor en spiller leverer varen, mister du ham efter en god halvsæson. Jeg synes, kravet giver fin mening, men jeg tror ikke, det ændrer det store. Og hvis jeg skal se det fra Brabrands synspunkt, så kan jeg også godt forstå deres situation, siger Lars Kruse.

Annonce

Vil ikke gældsætte sig

Men det er som sagt først fra næste sæson, og først skal man jo lige finde ud af, om Aarhus Fremad og Brabrand IF overhovedet er i rækken næste sommer.

Lørdag spiller begge klubber deres første hjemmekamp i sæsonen.

Lørdagens 2. Divisionskampe med århusianske hold

Aarhus Fremad - B93, Riisvangen Stadion kl. 14:00

Brabrand IF - Hillerød Fodbold, Brabrand Idrætsanlæg kl. 14:00

Og Brabrand har lige nu ikke nogen planer om at indføre kontrakter, hvis ikke det bliver en standard for rækken.

- Vi vil ikke gældsætte os selv og agere ud over vores økonomiske formåen, og vi ville ikke løbe den risiko. Men hvis det bliver en standard fra næste sæson, så er det jo min opgave at kigge på, hvad det betyder for os, og hvordan vi kunne samle økonomi ind. Men vi ville aldrig løbe en risiko med selve selskabet omkring holdet eller hele klubben, siger Andreas Rasch-Christensen.

Annonce
Aarhus

Tag kandidattesten her

Aarhus For abonnenter

Her vil byrådet skabe vild natur: Men hov - naturen her er allerede vild

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 1247 er smittet med corona

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Aarhus til tops i stor undersøgelse: Derfor er Aarhus en af de bedste byer i verden for iværksættere

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Er det her Østjyllands næste Michelin-stjerne? Derfor er svaret lige nu, nej

Alarm 112

Lokummet brændte i Veri Centeret: Politiet kan ikke udelukke, at branden var påsat

Debat

Stiften mener: Byens cityassistenter glemte alt om deres fornemste opgave

AGF

Ung AGF-back stopper straks karrieren: Vil prøve noget andet end fodbolden

Aarhus For abonnenter

Efter indædt slagsmål: Idyllen på Himmelbjerget synes genoprettet

Sport

Endelig hul på bylden i Stadionhallen: - Nu har vi lidt at rulle videre på

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Værs'go, nu kan du købe din nye bolig: Skåde-villa sætter prisrekord i Aarhus

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Aarhus

Efter bøderegn på Kongevejen: Rådmand indfører gratis parkering ved Friheden ugen ud

Aarhus For abonnenter

Brandmand ramt af kræft og blodpropper: - Det er ufatteligt, at jeg ikke kan blive undersøgt for PFOS-forgiftning

Aarhus

Sophies drøm er blevet til virkelighed: Ny Aarhus-butik hylder populært fænomen

Annonce