Annonce
Aarhus

Brabrandstien har fået træterrasse: Værsgo at nyde naturen

Opholdsdækket ved Brabrandstien bliver åbent for alle. For at komme ned til det, vil man skulle lukke sig ind gennem indhegningen ved de køer, der fra sidst i april græsser på arealet. Foto: Mette Heilskov

En lille oase er vokset frem ved bredden af Aarhus Å. Langs Brabrandstien har arkitektfirmaet Vega Landskab opført et opholdsdæk til afslapning og leg.

Trafikken af løbere og cyklister på Brabrandstien er livlig. Men der er ikke mange steder på stiens strækning langs Aarhus Å, hvor der er lagt op til at tage en pause.

Det bliver der imidlertid lavet lidt om på dette forår. Det århusianske arkitektfirma Vega Landskab har længe arbejdet på et opholdsdæk i træ helt nede ved bredden af åen.

- Alle kan gå, cykle og løbe her. Men nogle gange har man også lyst til at sidde og nyde naturen uden at være i bevægelse, siger Anne Dorthe Vestergaard, landskabsarkitekt og medindehaver af Vega Landskab.

Trædækket ligger som en skulpturel terrasse i forskellige niveauer ud over vandspejlet ved den inderste del af Brabrandstien, der løber langs Haveforeningen Åbrinken og munder ud i Søren Frichs Vej.

Dækket er stort set færdigbygget, og i løbet af de kommende uger skal det gerne blive muligt at komme tørskoet derud fra stien.

Både daginstitutioner og kajakroere kan nu gøre et stop ved vandkanten. Trædækket er ganske vist blevet lidt kraftigere og lidt højere, end det var tiltænkt. Men det skulle stadig være muligt at komme op fra vandsiden. Foto: Mette Heilskov

Flere omveje

Vejen går gennem et vådområde, der i de kommende uger bliver beboet af en flok kvæg. Begge dele har givet projektet udfordinger, og derfor har opholdsdækket været undervejs i snart fire år.

Allerede i 2013 søgte og fik Anne Dorthe Vestergaard del i Aarhus Kommunes grønne pulje til at skabe adgang til et rekreativt opholdssted ved Brabrandstien. Hun var nystartet landskabsarkitekt og projektet blandt de første som selvstændig.

Byggeansøgningen blev i første omgang afvist af Aarhus Kommune, fordi området ligger i landzone. Det viste sig siden, at opholdsdækket faktisk ligger i vådzonen, og det banede vejen for en godkendt byggeansøgning.

Inden projektet nåede i jorden, skete der imidlertid det, at Aabrinken Kogræsser- og Naturplejeforening opstod og fik lov til at slippe køer ud i den grønne kile ved åen.

- Det gjorde, at vi måtte flytte placeringen lidt, så der blev plads til både køer og mennesker, fortæller Anne Dorthe Vestergaard.

Det kostede en ny byggeansøgning, der nåede at udløbe, fordi området hele sidste vinter stod under vand.

Da tømrerne så endelig kunne komme i gang denne vinter, løb de tør for træ.

Det er på den inderste del af Brabrandstien, du finder det nye opholdsdæk med plads til leg og afslapning. Foto: Google Maps
Annonce

Områdets grønne rum

Når det kan ske, er det fordi opholdsdækket ikke er bygget af tilfældige materialer. Træet er Robinie, et miljørigtigt og europæisk produceret alternativ til trykimprægnerede tropiske sorter. En træsort, der gør sig godt i vådområder.

Budgettet for opholdsdækket ligger på den gode side af 250.000 kroner.

- Dyrt, skulle man tro. Men fordi det ligger i et vådområde med bløde jordlag, står hele konstruktionen på søjler, der er piloteret fire meter ned i jorden, forklarer Anne Dorthe Vestergaard.

Med de mange omveje, projektet er gået, bliver projektet ikke en overskudsforretning for Vega. Men forhåbentligt bliver det et plus for området.

- Området her vores Riis Skov. Jeg vil rigtig gerne være med til at gøre lidt mere ved det, siger Anne Dorthe Vestergaard, der selv bor på Helgesvej i Åbyhøj.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Rådmand bad sin direktør tænke på Dansk Folkeparti: Kommunens jurister frikender Jette Skive for ulovlig ordre

Annonce