Annonce
Danmark

Bramsen svarer upræcist om mulig indblanding i FE-meddelelse

Philip Davali/Ritzau Scanpix
Minister undlader at svare på, om meddelelse er blevet ændret for ikke at røbe hemmeligheder.
Annonce

Det står fortsat uvist hen, om forsvarsminister Trine Bramsen (S) har redigeret i en pressemeddelelse med kras kritik af Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), som hun modtog en kopi af.

I et svar til Folketinget undlader hun at svare direkte på, om hun har godkendt den pressemeddelelse, som Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET) udsendte i august. Den indeholdt hårde anklager om ulovligheder begået af efterretningstjenesten.

Hun bliver spurgt til, om hun har godkendt pressemeddelelsen, men undlader at svare præcist.

- Pressemeddelelsen er udsendt af det uafhængige tilsyn. Ikke af mig, skriver Trine Bramsen i et svar.

Det skal ses i lyset af, at hun svarer klart nej på spørgsmål om, hvorvidt ministeriet har blandet sig i en hemmeligstemplet rapport.

Ministeren er i skarpe vendinger af blandt andre tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) blevet kritiseret. Han mener, at pressemeddelelsen bragte fokus på et hemmeligt samarbejde med den amerikanske efterretningstjeneste NSA.

Ifølge Weekendavisen er tilsynets årlige rapporter til forhandling med Forsvarsministeriets embedsmænd for at sikre, at man ikke kommer til at røbe hemmeligheder eller afsløre internationale forbindelser.

I pressemeddelelsen skriver tilsynet dog to gange, at det er forsvarsministeren selv og altså ikke ministeriet, der har været orienteret.

Men det står fortsat uvist hen, om Bramsen har blandet sig i selve meddelelsen. Venstre har stillet en række spørgsmål for at høre til, hvordan ministeren sikrede sig, at hun ikke røbede hemmeligheder.

Tre dage før udsendelsen modtog Trine Bramsen en fortrolig rapport på fire ringbind fra tilsynet baseret på informationer fra en eller flere whistleblowere.

Den rapport afviser Trine Bramsen til gengæld blankt at have haft nogen indflydelse på.

- Der har ikke været en forhandling mellem Forsvarsministeriet og det uafhængige tilsyn om tilsynets klassificerede rapport på baggrund af tilsynets særlige undersøgelse, skriver Trine Bramsen.

21. august modtog Trine Bramsen også en kopi af den pressemeddelelse, der blev sendt ud 24.

Forsvarsministeren understreger i svaret, at tilsynet er uafhængigt, og at der står følgende i loven om tilsynet med efterretningstjenesterne: "tilsynet er således ikke undergivet tjenestebefalinger fra Forsvarsministeriet eller andre administrative myndigheder".

I pressemeddelelsen beskrev tilsynet en lang række kritisable forhold i FE.

Rapporten førte til, at flere ledende og tidligere ledende medarbejdere i FE er fritaget for tjeneste.

Tilsynet skrev, at Forsvarets Efterretningstjeneste fra 2014 til 2020 har "tilbageholdt informationer" fra tilsynet, givet urigtige informationer, og at FE's arbejde indebærer risiko for, at der "uberettiget kan foretages indhentning mod danske statsborgere".

Derudover skriver tilsynet, at der er indikationer på, at FE har "undladt at følge op på" spionage mod Danmark, har en "uhensigtsmæssig legalitetskultur", og at FE "uberettiget har behandlet oplysninger" om en ansat i tilsynet.

En række avisartikler baseret på anonyme kilder har beskrevet, at sagen skulle handle om et tophemmeligt samarbejde om aflytning af et datakabel, der går igennem Danmark.

Det har fået blandt andet Venstre og Nye Borgerlige til at kritisere Trine Bramsen for at have håndteret sagen på en måde, der har afsløret og måske skadet samarbejdet.

/ritzau/

Svar 130
Svar 156
Svar 151
Svar 152
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland For abonnenter

Tømrerfirma konkurs: Byggetvisten på det tidligere Hotel Kongens Ege var med til at slå det sidste søm i kisten

Danmark

Dyr redningsaktion: Bravo Tours sender kæmperegning til skatteyderne

Bakken Bears

Stort corona-udbrud i Bakken Bears: Over halvdelen af truppen testet positive

Annonce