Annonce
Østjylland

Brand på bosted: Beboere og personale måtte genhuses på hotel

Røgdykkere fik hurtigt slukket ilden, da der lørdag over middag var brand i en lejlighed i Åhusene på Østergade i Odder. Arkivfoto
Brandfolkene var samlet på stationen, og rykkede hurtigt ud til brand på bosted. Ingen kom til skade, men personale og beboere måtte flytte på hotel.

Odder: Ni beboere måtte sammen med personale rykke ind på Odder Parkhotel efter en brand i Åhusene i lørdags middag. Ingen kom til skade ved branden.

- Lørdag opdagede en ansat, at der var røg i en beboers lejlighed. Den ansatte fik en anden til ringe 112 og greb selv en pulverslukker. Brandvæsenet var der på ingen tid, siger Jette Lorenzen, der er direktør for Social, Sundhed og Beskæftigelse i Odder Kommune.

Østjyllands Brandvæsen modtog alarmen klokken 12.24.

- Brandfolkene var samlet på stationen i lørdags, da de havde nogle ting, de skulle ordne. Da alarmen lød, gik der tre minutter og et sekund, så holdt den første bil derhenne. De møder generelt hurtigt i Odder, men vi sparede et minut til halvandet på, at de kunne køre så hurtigt, siger indsatsleder Anders Ratchke fra Østjyllands Brandvæsen.

Åhusene er et bosted for borgere med fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse, og branden opstod i en bygning med værelser og et fællesrum.

Annonce
Personalet og beboerne har håndteret det her så flot.

Jette Lorenzen, direktør for Social, Sundhed og Beskæftigelse

Voldsom oplevelse

- Beboeren var ikke hjemme, og ingen kom til skade. Men det gjorde et indtryk på personale og beboere. Det var en pæn voldsom oplevelse for alle. Vi tog hånd om genhusning og krisepsykologer til beboere og ansatte, og vi fik tilkaldt rengøring, siger Jette Lorenzen.

Hun fik besked om branden i løbet af kort tid og tog selv af sted.

- Jeg kastede mig bare ud i bilen. Vi var så heldige, at Odder Parkhotel havde en gang ledig, hvor både personale og beboere kunne genhuses samlet. Men den beboer, hvis hjem var udbrændt, måtte have hjælp til at købe nogle ting. Personalet og beboerne har håndteret det her flot. De ventede også på, at krisepsykologen skulle komme, og de tog det forbavsende pænt. Og jeg er lykkelig for, at ingen kom til skade. Vi tager hånd om dem og passer så godt på dem som muligt, siger Jette Lorenzen.

Hun tror, at beboerne forholdsvis hurtigt kan komme tilbage til deres vante rammer, når de er gjort rene for sod og røg. En af lejlighederne bliver dog næppe klar med det samme.

- Der skete omfattende skade på inventar og bygning, det var en kraftig brand, siger Anders Ratchke, der var i Skanderborg, da der blev slået alarm.

Beboeren i lejligheden ryger ikke, og politiet er i gang med at undersøge, hvordan branden er opstået.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tilbagegang til det bedre

Der er ingen grund til at ærgre sig eller græde over, at der bliver lånt færre bøger på bibliotekerne i Aarhus end tidligere - hvis nogen skulle komme på den tanke. For der er masser af folk på bibliotekerne. De henter viden, lærdom eller erfaring på andre måder end ved at slæbe bøger med hjem. De låner også stadig bøger, bare lidt færre end tidligere. De nye tider er såmænd bedre end de gamle. For mulighederne for at finde det, man har brug for, er øget betydeligt. Selvfølgelig står bibliotekerne ligesom andre, der opererer med trykte ting, i et vadested. For ingen ved, om den trykte verden helt forsvinder. Det gør den næppe. Under alle omstændigheder har elektronikken helt forandret vores verden, oftest til det bedre, ja, selv i lande, der gerne vil bestemme, hvad deres indbyggere skal tro og mene, må magthaverne give op. Det er nemt at finde oplysninger og nemt at komme ud med sine budskaber. Både det århusianske hovedbibliotek Dokk1 og de 18 lokale biblioteker låner stadig bøger ud, så på den front har de en mission, men de er også blevet så meget andet. For eksempel et sted, hvor man henter elektroniske oplysninger på computeren. Der ydes også borgerservice, og så har især Dokk1 fået en hel stribe af nye, velfungerende funktioner. Både det sted og lokalbibliotekerne er blevet mødesteder, og det var helt genialt, da Dokk1 fandt ud af at lave aftaler på forhånd med foreninger, som nu har mødested i den grå diamant på havnefronten. Flere end 100 foreninger har deres faste mødested der, hvor de ikke alene har plads, men også adgang til mange funktioner, som de har brug for i forbindelse med foreningsarbejdet. Dokk1 er også blevet et sted, hvor studerende går hen for at læse og arbejde sammen to eller flere i grupper og en legeplads for forældre med mindre børn. Det er virkelig blevet et multikulturelt hus med en god atmosfære og brugbare platforme. At omkring 1,2 millioner hvert år besøger huset vidner om dets værdi. Og så gør det ikke så meget, at de færreste kommer for at låne bøger.

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Annonce