Annonce
Aarhus

Første arbejdsulykke i over et år: Ulmebrand på Studstrupværket var uden flammer

Sent søndag aften udbrød der en såkaldt ulmebrand på Studstrupværket. Foto: Jens Thaysen
En medarbejder måtte på hospitalet til observation for røgforgiftning efter en ulmebrand søndag aften på Studstrupværket. Det er den første arbejdsulykke i 520 dage.

STUDSTRUP: Sent søndag aften gik alarmen på Studstrupværket nord for Aarhus. Blå blink og brandbils- og ambulancesirener skar sig gennem aftenmørket, men der var faktisk ikke nogen flammer at slukke.

Der var nemlig tale om en såkaldt ulmebrand, som er en brand uden flammer. Den kan både opstå i træflis, der er den primære energikilde på Studstrupværket, og i de kul, som værket også kan fyre med.

- I et lukket system kan der udvikles varme, så kullene ligger og ulmer. Når der så kommer ilt til, kan det udvikle sig til en rigtig brand, forklarer Carsten Birkeland Kjær fra Studstrupværket.

Annonce

For en sikkerheds skyld

For at det ikke skal ske, er man nødt til at tømme den kulføder, som kullene ligger i. Det er ikke uden en vis risiko. Sikkerhedsforskrifterne siger, at brandvæsnet skal være tilstede.

Der var således ingen brand eller flammer at slukke, men brandvæsnet sprøjtede vand på selve kulføderen for at ulmebranden ikke skulle udvikle sig i løbet af natten. Et arbejde der først var færdigt ved to-tiden natten til mandag.


Vi kan faktisk ikke huske, hvornår det sidst har været nødvendigt med en ambulance på værket.

Carsten Birkeland Kjær


Den del foregik forholdsvist roligt og udramatisk, men søndag nat forløb dog ikke helt uden dramatik.

- Vi ved endnu ikke hvorfor, men en medarbejder var gået ind til kulføderen. Muligvis for at se, hvad der havde udløst alarmen, fortæller Carsten Birkeland Kjær.

Når kul eller træflis ulmer eller brænder, forbruges der ilt, og der udvikles CO2. Alle medarbejderne på værket går derfor rundt med en lille CO2-måler på tøjet.

- Da radioforbindelsen til ham forsvandt, iførte to andre medarbejdere sig røgdykkerudstyr og hentede ham ud igen, siger han.

Hvorfor var den første medarbejder gået ind til kullene uden røgdykkerudstyr?

- Det ved vi ikke, for vi har ikke talt med ham endnu. Man kan få kulilteforgiftning af at gå derind. Heldigvis kom han selv til bevidstheden og kunne rejse sig op, inden ambulancen ankom. Men da den nu var her, tog de ham med til hospitalet for observation, siger han.

Annonce

Ulykken der ikke må ske

Hos Ørsted er der fokus på sikkerheden. Udenfor porten sidder en tæller, der skal minde medarbejderne om at tage sikkerheden alvorligt. Søndag var det 520 dage siden, der sidst var en arbejdsulykke på Studstrupværket.

- Det var en noget mindre hændelse. Men så snart det resulterer i en sygedag, så nulstiller vi tælleren. Vi kan faktisk ikke huske, hvornår det sidst har været nødvendigt med en ambulance på værket. Så når sådan noget sker, går det hele vejen rundt i organisationen. Vi er i gang med en intern undersøgelse, og arbejdstilsynet har også været her i dag. For det er naturligvis sådan noget, der bare ikke må ske, siger Carsten Birkeland Kjær.

På trods af nattens dramatiske hændelser var der ikke på noget tidspunkt fare for forsyningssikkerheden, værket leverede hele natten både el og varme ganske som det plejer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

På mandag kan man igen købe billet til en AFG-kamp

Annonce