Annonce
Østjylland

Brandhærget Rønde Efterskole under bevogtning: Årsag til voldsom brand skal hurtigt undersøges

Flammerne gik i gennem taget på efterskolens hovedbygning i Rønde. Men alle elever blev reddet ud i en indsats, der kørte efter efterskolens beredskabsplan. Foto: Henrik Ask

Rønde Efterskole fik fredag aften voldsomme skader ved en storbrand. Alle elever undslap flammerne, der stod gennem taget ved brandfolkenes ankomst.

RØNDE: Teknikere skal hurtigst muligt prøve at finde årsagen til en storbrand fredag aften i Rønde Efterskole.

Alarmcentralen fik anmeldelsen af branden fredag kl. 20.05.

Få minutter senere var mandskab for Beredskab & Sikkerhed og Østjyllands Politi på stedet, og politi- og brandfolk blev mødt af masser af flammer i store dele af bygningens tagetage.

- Det er alt for tidligt at sige noget om brandårsagen. I weekenden sættes der bevogtning på skolen, og vi håber, at teknikere hurtigt kan gå i gang med at afklare forholdene. Måske allerede lørdag eller søndag, sagde indsatsleder Erik Madsen fra Østjyllands Politi, da Stiften talte med ham på brandstedet.

Annonce

I weekenden sættes der bevogtning på skolen, og vi håber, at teknikere hurtigt kan gå i gang med at afklare forholdene.

Erik Madsen, Østjyllands Politi
Foto: Henrik Ask
Foto: Henrik Ask

Effektiv plan

Ved ankomsten til den brændende Rønde Efterskole havde politi og beredskab i første omgang fokus på at sikre elever, lærere og andre med tilhørsforhold til bygningerne.

Det stod dog hurtigt klart, at alle befandt sig i sikkerhed. Eleverne var samlet i efterskolens hal.

- Skolen har en beredskabsplan, og den ser ud til at være fulgt til punkt og prikke. Og med godt resultat, forklarede indsatsleder Jan Recke fra Beredskab & Sikkerhed under brandslukningen, der stadig var i gang fredag kort før midnat.

Rønde Efterskole har 133 elever.

Nogen af dem var fredag eftermiddag taget hjem på weekend, men størstedelen befandt sig på skolen.

- Sådan en situation udløser naturligvis en indledende fase med lidt kaos. Men skolens beredskab har fungeret, så alle kom i sikkerhed. Samtidig blev det hurtigt sikret, at elevernes forældre fik besked om situationen, fortalte Erik Madsen til Århus Stiftstidende.

Foto: Henrik Ask
Foto: Henrik Ask

Nybygning i flammer

Rønde Efterskoles historie begyndte i 1897.

I første omgang var der tale om en højskole, men i 1936 kom efterskolen til.

Rønde Efterskole er løbende moderniseret. Fredagens brand gik ud over blandt andet et nybyggeri, som skolen afsluttede sidste år.

Ifølge Østjyllands Politi skal efterskoleeleverne overnatte i Rønde Idrætscenter.

Massiv indsats

Beredskab & Sikkerhed brugte personale og køretøjer fra en række stationer til at bekæmpe storbranden.

Det gjaldt folk og maskineri fra brand- og redningsstationer i Rønde, Hornslet, Kolind, Knebel, Randers og Allingåbro.

- Der er behov for rigtigt meget mandskab og materiel ved en brand som denne, forklarede Jan Recke.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Dansk mesterhold henter Mette Tranborg

Læserbrev

Læserbrev: Stop barnepigestaten

Hæv prisen på cigaretter, forbyd rygning på gymnasier osv. Ja, hetzen vil ingen ende tage mod rygere. Nu vil Aarhus Kommune tage næste skridt – nemlig at forbyde rygning på offentlige steder. Jeg tror, alle kan blive enige om, at rygning er usundt. Men selvom vi som samfund har en bred konsensus om, at rygning ikke er godt, og vi skal forhindre unge i at ryge, så mener jeg ikke, statens og heriblandt Aarhus Kommunes tiltag for at mindske rygning er rigtige. Efter sommerferien lancerede den nye socialdemokratiske regering, at man vil sætte cigaretpriserne op med fem-ti kroner. Størstedelen af Folketingets partier mener, at prisen skal sættes yderligere op. Jeg har den grundlæggende holdning, at når man er over 18 år, så er man selv herre over, om man ryger eller ej. Det er ikke statens opgave at fortælle, hvorvidt det er okay at ryge eller ej. Derudover vil man med regeringens forslag ramme de svageste i samfundet. Folk, der har en bedre indkomst end gennemsnittet, bliver ikke ramt, da de har pengene til at forsætte. Men de borgere i samfundet, der hverken har penge til at ryge, hvis prisen bliver sat op, eller har overskuddet til at stoppe, vil blive ramt. Staten skal ikke ramme de svageste på pengepungen, men derimod hjælpe folk til at stoppe med rygestopskursus. Omkring 62 procent af rygerne vil gerne stoppe med at ryge, lad os give de mennesker nogle redskaber til at stoppe med at ryge. Hvis folk derimod er under 18 år, så mener jeg, at man skal sætte meget mere ind for at fortælle unge mennesker, at rygning er usundt, for at få begrænset muligheden for, at unge under 18 år i første omgang får adgang til tobak. Aarhus Kommune vil nu vedtage, at man ikke må ryge ude på bestemte offentlige steder. Rent basalt mener jeg ikke, at områder udenfor kan være røgfrie, da det er under åben himmel. Dette betyder dog ikke, at jeg ikke har den fulde forståelse for, at det kan være til gene for ikke-rygere, at de bliver tvunget til blive passivrygere, når de færdes på offentlige grunde. Aarhus Kommune skal ikke begynde at påtage sig barnepigerollen og bestemme, hvor man må ryge, og hvor man ikke må. Men jeg mener, at det vil være helt på sin plads, at man opfordrer folk til ikke at ryge på offentlige grunde. På den måde undgår man at køre videre på den uendelige hetz mod rygere, men skaber samtidig plads til ikke-rygere.

Annonce