Annonce
Aarhus

Brandhærget villa SKAL genopføres: Kan det lade sig gøre, når den er revet ned?

Her er huset i 2018, i februar 2020 efter en brand og nu, hvor det er revet helt ned. Fotos: Tobias H. Niebuhr & Axel Schütt
Hvordan genopfører man et bevaringsværdigt hus fra 1933 i 2020, hvor der gælder helt andre byggeregler. Det spørger en arkitekt sig selv lige nu, efter man har været nødt til at rive huset på Randersvej ned efter en totalskadende brand.
Annonce

AARHUS: Sagaen om en ensom villa på Randersvej fortsætter med at skabe forundring og mystik.

Den gamle muremestervilla fra 1933, som i første omgang skulle blive stående midt på en byggegrund omringet af nybyg i op til seks etager, var genstand for en del polemik, fordi folk ikke kunne forstå, hvorfor en enkelt villa skulle blive i et nybygget område.

Men det skulle den, fordi den er bevaringsværdig, og fordi tre andre bevaringsværdige huse i samme område måtte lade livet.

Men i starten af 2020 brændte villaen ned, så der kun stod murbrokker og et par enkelte vægge tilbage.

Det medfødte så spørgsmålet om, hvad der nu skulle ske med villaen.

Man kan aldrig lave noget tilsvarende. For det første skal det opføres efter nye byggeregler, og derfor bliver det langt fra, som det var. Det bliver en kulisse, men det er der åbenbart nogle, der synes er relevant

Freddie Eriksen, arkitekt og bygherre

Annonce

Op igen

I første omgang faldt svaret prompte. Det skulle genopføres.

I 2018, da man lavede lokalplanerne for den store grund, der er omkranset af Kalmargade, Malmøgade og Stockholmsgade, blev der nemlig ikke kun skrevet ind, at det skulle blive stående på grunden, men at "hvis huset totalskades efter brand, skal det opføres med samme omfang og i samme stil som det oprindelige."

Det er bare det problem, at huset var så totalskadet efter branden, at det nu er blevet revet ned, fordi der ikke var et grundlag at bygge videre på.

Så hvordan genopliver man et bevaringsværdigt hus fra 1933 nu, hvor helt andre byggeregler gælder. Og giver det overhovedet mening?

Det er to af de spørgsmål, som arkitekt og bygherre på projektet Freddie Eriksen bruger noget af sin tid på i øjeblikket.

- Man kan aldrig lave noget tilsvarende. For det første skal det opføres efter nye byggeregler, og derfor bliver det langt fra, som det var. Det bliver en kulisse, men det er der åbenbart nogle, der synes er relevant, lyder det fra arkitekten.

Annonce

Kulisse

Men der er ikke så meget at gøre. Huset skal op igen til arkitektens store ærgrelse.

- Det hus, der brændte, var på ingen måde specielt. Det er fuldkommen irrelevant at kræve et nyt hus, som kun kan blive en reproduktion, der ikke har nogen form for ægthed, siger Freddie Eriksen.

Hos Aarhus Kommune er man helt enige i, at et kommende hus aldrig bliver det samme som det oprindelige.

- Det er svært at sige, hvordan det nye hus skal se ud. Der er ikke ét resultat, man skal nå. Alene de nuværende energikrav gør, at man ikke kan bygge det samme hus. Men man kan ikke bygge noget helt anderledes, fortæller Ann Hamborg, afdelingschef ved Teknik og Miljø.

Her kan man se, hvordan huset var tegnet ind i det nye byggeri, hvor det kommer til at stå sammen med nye rækkehuse og lejlighedskomplekser i seks etager. Visualisering: Eriksen Arkitekter
Annonce

Dialog om løsning

Før man kan gå i gang med at genopføre huset, skal bygherren have en byggetilladelse, og det bliver i den proces, at man skal afgøre, hvordan man kan lave et hus, som alle kan leve med.

- Man kan tage udgangspunkt i det, der var. Proportionerne skal minde om, men det kan være man ender med en løsning, hvor man laver et hus, som passer til 2020. Det skal vi og bygherrens arkitekter finde en løsning for, siger Ann Hamborg.

Omdannelsen af den resterende byggegrund, der kommer til at indeholde 172 lejligheder og 15 rækkehuse, er gået i gang og står efter planen færdigt i august 2022.

Sådan så huset ud efter branden i februar 2020. Foto: Tobias H. Niebuhr
Det ensomme hus på Randersvej fik en del opmærksomhed, da det i 2018 stod alene tilbage på den store grund. Foto: Tobias H. Niebuhr
Den store byggegrund nu, hvor huset er revet ned. Foto: Axel Schütt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Få overblikket: Her er de nye restriktioner, der gælder fra mandag

CORONAVIRUS

Live: Mundbind skal bæres i fitnesscentrene - men ikke under træning

Aarhus For abonnenter

I kirke juleaften? Nytårsaften med vennerne? Corona-professoren svarer på fem dilemmaspørgsmål

Annonce