Annonce
Aarhus

Brandsikkerheden er endevendt: Et enkelt plejehjem i Aarhus skal have bedre alarmsystem

I august sidste år omkom tre kvinder ved en brand på et plejecenter i Allingåbro på Djursland. Det fik Aarhus Kommune til at iværksætte en gennemgang af brandsikkerheden på samtlige kommunale plejehjem. Arkivfoto: Jens Thaysen

Kommune og brandvæsen er klar med facit af en gennemgang af brandsikkerheden på 52 kommunale plejehjem. Et enkelt plejehjem får installeret nyt brandalarmeringsanlæg. Samtidig har Folketinget skærpet lovkravene på området.

AARHUS: Brandsikkerheden i Plejehjemmet Hjortshøj skal forbedres med et automatisk brandalarmeringsanlæg - et såkaldt ABA-anlæg.

Det er den mest markante konklusion i kølvandet på en gennemgang af brandsikkerheden på Aarhus Kommunes plejehjem.

Aarhus Kommune og Østjyllands Brandvæsen har lavet eftersynene, som blev sat i søen efter en brand med tre omkomne på et plejecenter på Djursland.

- Vi havde ret godt styr på det i forvejen. Men der er et enkelt sted, hvor vi ændrer alarmeringen. Da ældreboligerne på Plejehjemmet Hjortshøj overgik til at blive brugt som plejeboliger, fik personalet fortsat alarmer på deres telefoner. Men alarmeringen skal ifølge reglerne gå direkte til brandvæsenet. Det ændrer vi straks, for vi vil og skal overholde lovgivningen, siger Jette Skive (DF), rådmand for sundhed og omsorg i Aarhus Kommune.

Annonce

Da ældreboligerne på Plejehjemmet Hjortshøj overgik til at blive brugt som plejeboliger, fik personalet fortsat alarmer på deres telefoner. Men alarmeringen skal ifølge reglerne gå direkte til brandvæsenet. Det ændrer vi straks, for vi vil og skal overholde lovgivningen

Jette Skive (DF), rådmand

52 plejehjem under lup

Aarhus Kommune har siden oktober sidste år gennemgået brandsikkerheden på 52 kommunale plejehjem. Det er sket i samarbejde med Østjyllands Brandvæsen.Gennemgangen af plejehjemmene indgår i en handlingsplan, der kom til verden efter en alvorlig brand på et plejecenter i Norddjurs Kommune. Ved branden fredag 3. august i Farsøhthus i Allingåbro omkom der tre ældre kvinder på henholdsvis 91, 93 og 95 år.

Ved besøgene på de 52 Aarhus-plejehjem er der fundet et enkelt sted med behov for øjeblikkelig handling. Det drejer sig om Plejehjemmet Hjortshøj, som skal have installeret et såkaldt ABA-anlæg. Det er en automatisk brandmelder med direkte kontakt til brandvæsenet.

Installationen af ABA-anlægget i Plejehjemmet Hjortshøj sker i Uge 10.

Rådmand Jette Skive (DF) er overordnet meget tilfreds med brandsikkerheden på Aarhus Kommunes plejehjem. Hun understreger, at både beboere og personale kan være trygge. Arkivfoto

Goddag stramninger

Aarhus Kommunes storoffensiv vedrørende brandsikkerhed på plejehjem skyldes en tragisk brand i Norddjurs Kommune.

Fredag 3. august sidste år mistede tre ældre kvinder livet ved en brand på et plejecenter i Allingåbro.

Det udløste skarpt fokus på brandsikkerheden på landets plejehjem, og Aarhus Kommune indledte en storoffensiv på området. Den betyder blandt andet, at brandsikkerheden de seneste måneder er endevendt på alle plejehjem.

Transport-, Bygnings- og Boligministeriet har også samlet oplysninger om brandsikkerheden på plejehjem.

Facit er, at Folketinget i denne uge vedtog en ny lov med skærpede krav til forebyggelse af brande på plejehjem og i plejeboliger. Eksempelvis skal dispensationer for krav til brandsikkerheden nu løbende fornyes.

- Det er fint med stramning og tidsbegrænsede dispensationer, for baggrunden for en dispensation kan godt ændre sig hen over årene, siger Jette Skive.

Huller i osten

For Danske Beredskaber er de nye regler et stort skridt i den rigtige retning.

Men sekretariatschef Bjarne Nigaard kan også få øje på begrænsninger. Han mener, det er helt oplagt også at lade daginstitutioner, sygehuse og skoler være omfattet af de samme regler.

- Hvis jeg skal lede efter huller i osten, så kunne man spørge, hvorfor reglerne kun skal gælde plejehjem. Daginstitutioner, sygehuse og skoler er alle steder, hvor en stor del af de personer, som opholder sig på stedet, ikke af egen kraft kan redde sig fra brand, præcis ligesom på et plejehjem. Derfor bør man også her være særligt opmærksom på, at brandsikkerheden er i orden, siger Bjarne Nigaard.

En anden ting, der heller ikke indgår i det vedtagne forslag, er, om kravene til brandsikkerhed bør følge med tiden.

Som reglerne er i dag, kan en bygning, der er opført i 1970'erne stadig være lovlig, selv om den kun har brandsikkerhed, som var krævet på byggetidspunktet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Uro efter politiskud i Gellerup: Påsatte brande og stenkast i løbet af natten

112

Østjyllands Politi: - Han trængte ind bag afskærmning og ville ikke lægge kniven

Aarhus For abonnenter

Seks østjyske borgmestre: Tre nyttige ting, vi har lært af corona-krisen

Annonce