Annonce
Aarhus

Brandstation i Hinnerup nedlægges: Brandfolk fra Aarhus skal slukke brande i Favrskov

Østjyllands Brandvæsen vil have en ny brandstation i Lisbjerg klar ved udgangen af 2021. Den kommer til at dække dele af Favrskov Kommune, hvor brandstationen i Hinnerup nedlægges. Foto: Martin Ravn
Der er udsigt til, at Østjyllands Brandvæsens nye brandstation i Lisbjerg skal klare arbejdet med brande og ulykker i Hinnerup og nærmeste omegn. Det er lig med en lukning af brandstationen i Hinnerup. Favrskov-borgmester er optaget af, om borgernes tryghed til brandvæsenets indsats vil lide et knæk. Men ifølge beredskabsdirektør bliver der ingen forringelser.
Annonce

AARHUS: Brandfolk fra Aarhus skal sandsynligvis til at slukke brande i Hinnerup og resten af den sydøstlige del af Favrskov Kommune.

I slutningen af 2021 står Østjyllands Brandvæsen til at overtage håndteringen af brandslukning og eksempelvis trafikulykker fra Beredskab & Sikkerhed Randers-Favrskov-Djursland. Det betyder, at brandstationen i Hinnerup nedlægges.

Omlægningen skal ske i forbindelse med, at Østjyllands Brandvæsen tager en ny brandstation i Lisbjerg i brug. I Beredskab & Sikkerhed Randers-Favrskov-Djursland er vurderingen, at stationen i Lisbjerg kan løse 112-opgaverne i dele af Favrskov Kommune lige så godt eller bedre end den eksisterende brandstation i Hinnerup.

Beredskabsdirektør Morten Sønderby fra Beredskab & Sikkerhed står bag forslaget, som er ved at blive konfirmeret af de implicerede aktører. Det gælder blandt andet byrådet i Favrskov Kommune.

- Vi er særligt optaget af trygheden for borgerne i Hinnerupområdet. Her har vi fået bekræftet, at Østjyllands Brandvæsen kan overholde de aftalte responstider fra deres nye station i Lisbjerg, siger Favrskov-borgmester Nils Borring (S).

Vi er særligt optaget af trygheden for borgerne i Hinnerupområdet. Her har vi fået bekræftet, at Østjyllands Brandvæsen kan overholde de aftalte responstider fra deres nye station i Lisbjerg.

Nils Borring (S), Favrskov Kommune

Annonce

Klare bestemmelser

De seneste par år er beredskabet for Østjylland og beredskabet for Kronjylland og Djursland rykket sammen på flere måder.

Eksempelvis er Beredskab & Sikkerhed og Østjyllands Brandvæsen blevet enige om at etablere en fælles vagtcentral på Bautavej i Aarhus.

Aftalen om at lade Østjyllands Brandvæsen overtage arbejdet i Hinnerup-området tager afsæt i Beredskabsloven og Bekendtgørelse om risikobaseret dimensionering af det kommunale redningsberedskab.

Bestemmelsernes formuleringer blev strammet i 2019. De fortæller: ”Kommunalbestyrelsen skal sikre, at der indsættes nærmeste relevante udrykningsenhed med de rette kompetencer og materiel, uafhængigt af kommunegrænser og grænser for de samordnede redningsberedskaber”.

- Det er ærgerligt, at vi ikke kan fortsætte med brandstationen i Hinnerup. Ikke mindst fordi brandmændene på stationen har gjort det rigtig godt i mange år. Men samtidig er det en god nyhed, at vi fortsat vil kunne tilbyde borgerne i Hinnerupområdet de samme gode responstider, som de har i dag med den nye løsning, understreger Morten Sønderby.

Annonce

Den afgørende forskel

Umiddelbart virker det naturstridigt, at brandfolk fra Lisbjerg hurtigere end kolleger fra Hinnerup kan rykke ud til en brand i netop Hinnerup.

Men det skyldes ansættelsesforholdene på de to brandstationer.

Brandfolkene i Hinnerup tilkaldes fra arbejdspladser og hjemadresser til brande samt ulykker. Før afgang med brandbilerne skal de køre, løbe eller cykle til brandstationen samt skifte tøj, og det tager nogle minutter.

Anderledes bliver det for brandfolkene på Østjyllands Brandvæsens nye station i Lisbjerg.

Bemandingen vil bestå af fastansatte i døgnvagt, og de kan køre til en ildebrand i løbet af meget kort tid. De er simpelthen hurtigere ude af starthullerne.

Beredskabsdirektør Morten Sønderby Sørensen fra Beredskab & Sikkerhed forklarer, at indbyggerne i Hinnerup ikke vil mærke forringelser efter nedlæggelsen af byens brandstation. Foto: Annelene Petersen
Annonce

Falck-aftale udløber

I dag driver Beredskab & Sikkerhed brandstationen i Hinnerup via en aftale med Falck.

Men den udløber 31. december 2021, så flytningen af brandslukning og andre opgaver til Østjyllands Brandvæsens nye faciliteter i Lisbjerg falder naturligt i den sammenhæng,

Aftalen mellem Beredskab & Sikkerhed og Falck gælder også fire andre brandstationer i Favrskov Kommune. I øjeblikket er Beredskab & Sikkerhed i gang med at klargøre et udbud af det operative beredskab, herunder en vurdering af nuværende stationers placering i forhold til øvrige stationer.

De endelige blå stempler til sløjfning af brandstationen i Hinnerup og videregivelse af opgaver til Østjyllands Brandvæsen skal i den kommende tid uddeles af de implicerede kommuner samt beredskabskommissioner.

I materialet indgår der blandt andet en økonomisk nøgle, som på baggrund af omfanget af udrykninger til Hinnerup-området sikrer Østjyllands Brandvæsen betaling fra Beredskab & Sikkerhed.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Forpustet AGF-lejr: Hold kæft, det var fedt. Fansene bar os frem

Aarhus

Spis ordentligt!

Annonce