Annonce
Aarhus

Brandbiler og bybus angrebet nytårsnat i Gellerup

Østjyllands Brandvæsen havde en travl nat. Og blev angrebet med fyrværkeri på Karen Blixens Boulevard i Gellerup. Blandt andet fra denne 'bastion', hvor de tomme rør endnu ligger og flyder. Foto: Jens Thaysen
Østjyllands Brandvæsen måtte trække en vogn tilbage under slukningsarbejdet og tilkalde politiet, som derefter også blev beskudt med fyrværkeri. Det samme gjorde en bybus.

AARHUS: Brandvæsen og politi blev beskudt med fyrværkeri ved en hændelse nytårsnat, da en containerbrand skulle slukkes i Gellerup. Dertil blev bus linje 4A beskudt med fyrværkeri.

Angrebet mod brandfolkene skete kl. 00.20 på Dortesvej i Gellerup, hvor Østjyllands Brandvæsen skulle slukke en af mange containerbrande.

- Det var ret voldsomt denne gang, hvor der blev skudt fra flere sider med fyrværkeri. Først mod indsatslederens bil og dernæst mod brandbilerne, fortæller indsatsleder Brian Arendtsen fra Østjyllands Brandvæsen.

Heldigvis skete der ingen personskade, men angrebet betød at en sprøjtevogn med brandfolk blev trukket tilbage.

- De var nødt til at trække sig før branden var slukket, fordi det udgjorde en sikkerhedsrisiko, fortæller Brian Arendtsen.

Indsatsleder ved Østjyllands Brandvæsen Brian Arendtsen brugte en del af sin vagt nytårsdag på at vaske krudtslam af indsatslederes bil. Foto: Jens Thaysen

"Meget frustrerende"

Han betegner den form for angreb som meget frustrerende for alle implicerede.

- En ting er, at vi skal slukke en brand, men når vi så samtidig skal passe på os selv og vores folk, tager det meget af fokus fra slukningsopgaven. Det betyder, at vi er længere tid om at kunne få slukket en brand og at den i værste fald kan brede sig og få voldsomme konsekvenser, siger indsatslederen.

Samtidig får den slags angreb konsekvenser for de kommende kørsler til samme område.

- Det betyder, at vi kører langsommere frem ved de efterfølgende brande, måske stopper vi op og venter på, at politiet kan følge os ind i området, og de har måske travlt andre steder. Så det betyder, at vi er 5-10 minutter senere fremme. Og der kan nå at ske rigtigt meget med en brand i den tid, siger indsatslederen.

Ifølge Danske Beredskaber har der i løbet af nytårsdøgnet været 17 fyrværkeriangreb mod brandfolk over hele landet.

Annonce

Bus angrebet

På en video, som TV2.dk viser, ser man at bus linje 4A i Gellerup også beskydes direkte med fyrværkeri kl. 00.25. Det er ikke en episode, politiet har fået oplysninger om, men Busselskabet Aarhus Sporveje bekræfter at der har været en episode.

- Vi har registreret en episode ved Verdenspladsen i Gellerup, men det var kl. 03, hvor der blev affyret skyts direkte mod ruderne på linje 4A. Ruderne holdt, men det var virkelig ubehageligt for chaufføren, der dog valgte at køre videre fortæller HR-chef Bjarne Larsen fra Aarhus Sporveje.

- Desværre har vi tidligere oplevet angreb på busserne flere steder i byen, men kørslen i vestbyen er hårdest ramt. Vi har også tidligere været ude for, at nogen kaster fyrværkeri ind i bussen.

- Der er nok nogle grænser, der flytter sig, men vi arbejder hele tiden i et samarbejde med politi og kommunen om at sætte ind, hvor der er problemer. Og der er heldigvis så mange, der bakker op om indsatsen, siger Bjarne Larsen.

Hvis busselskabet oplever, at angrebene bliver systematiske lægger de ruten om eller indstiller kørslen, men det skete ikke nytårsnat.

Buslinje 4A blev også beskudt med fyrværkeri nytårsnat i Gellerup. Desuden blev et busskur smadret. Foto: Jens Thaysen
Annonce

Travlt nytårsnat

Indsatsleder ved brandvæsenet Brian Arendtsen melder generelt om en rigtigt travl nytårsnat.

- Vi har kørt til cirka 66 ture i hele Østjylland fra Aarhus til Odder, Hørning, Skanderborg og Ry. Gutterne har kørt non-stop til kl. 07 nytårsdag. Vi har haft ekstra mandskab i form af deltidsbrandfolk og frivillige og ekstra bemanding på vagtcentralen samt en operationschef som skulle lave risikovurderinger af kørslerne, for at prioritere turene specielt, da var allermest tryk på omkring midnat.

Brian Arendtsen mødte selv ind på næste vagthold nytårsdag, men kunne høre fra brandfolkene og se på rapporterne, at det trods travlhed er gået rigtigt godt.

- Der har været enkelte mindre bygningsbrande, men de er alle blevet slukket i tide og inden de bredte sig. Dog havde vi én større brand på en gård ved Galten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Bagud med 18 point fem minutter før tid: Utroligt comeback giver Bakken Bears matchbold

Aarhus

Nyt testcenter åbner i midtbyen

Aarhus For abonnenter

Børnetøj på 63 reoler: Lille Nor bugner af genbrugsguld

Annonce