Annonce
Navne

Brasiliansk forskertalent får tyggegummi-pris

Gustavo Nascimento fra Aarhus Universitet har modtaget Bagger-Sørensen Fondens Ung Forskerpris på 75.000 kroner som anerkendelse for sin ihærdige indsats og for sine imponerende forskningsresultater.

Gustavo Nascimento, lektor, tandlæge og ph.d. fra Aarhus Universitet, har været det meste af verden rundt for at dygtiggøre sig inden for sit forskningsfelt. Nu har han modtaget Bagger-Sørensen Fondens Ung Forskerpris på 75.000 kroner som anerkendelse for sin ihærdige indsats og for sine imponerende forskningsresultater.

Han er uddannet tandlæge i Brasilien. Han har taget en del af sin specialistuddannelse i odontologisk folkesundhedsvidenskab i USA og tilbragt et år af sine ph.d.-studier i Australien. Og da han hørte om et postdoc-opslag i Danmark, tog han afsted.

Siden han blev uddannet tandlæge i 2009, har Gustavo Nascimento, som er ansat på Institut for Odontologi og Oral Sundhed i Aarhus, vidst, at han ville satse på en karriere inden for tandlægevidenskaben med odontologisk epidemiologi som omdrejningspunkt. Han beskæftiger sig med tanken om, at tandpleje kan forebygge livsstilssygdomme.

Ifølge Bagger-Sørensen Fonden, som er stiftet af tyggegummi-kongen af samme navn, får Gustavo Nascimento talentprisen for sin originale og særdeles produktive forskning i mekanismerne bag sygdommen kronisk tandkødsbetændelse (parodontose). En lidelse, som ofte kædes sammen med sygdomme som f.eks. type 2-diabetes, leddegigt og inflammatorisk tarmsygdom.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Aarhus får et nyt galleri

Læserbrev

Læserbrev: Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU) går i glemmebogen som kæmpe succes

Alt imens de nye, store FGU-institutioner (FGU = Forberedende Grund Uddannelse) kæmper for at finde fodfæste, viser det sig, at forløberen, Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU), har været en stor succes (https://www.uvm.dk/aktuelt/nyheder/uvm/2019/sep/190927-syv-ud-af-ti-unge-kommer-godt-videre-efter-kombineret-ungdomsuddannelse). FGU-institutionerne er opbygget som meget store institutioner (Aarhus ca. 700 elever) og skal løse opgaven med at hjælpe unge uden forudsætninger for at gennemføre en anden ungdomsuddannelse. KUU havde samme målsætning, men uddannelsen var baseret på institutionssamarbejder og dermed mindre pædagogiske miljøer med plads til individuelle forskelle. I Aarhus havde vi gennem pilotforsøg gjort positive erfaringer, med at forskellige mindre institutioner (bl.a. produktionsskoler og daghøjskoler) arbejdede sammen i respekt for indbyrdes forskelligheder og med plads til forskelligheden i målgruppen. Det førte naturligt frem til et forbilledligt samarbejde omkring den KUU, der nu viser sig at have været en stor succes, og hvor syv ud af ti unge er kommet godt videre. Lovgivningsprocessen bagved KUU var desværre præget af politisk uenighed, så opbakningen var ikke bred. Derfor blev KUU-lovgivningen tidsbestemt med udløb i 2021. Lovgiverne på Christiansborg købte sig tid til at blive enige om en løsning på den udfordring, man vidste var der. Resultatet blev FGU, en stor og samlende lovgivning med bred opbakning, hvilket naturligvis er positivt og helt nødvendigt. Desværre levner FGU-loven umiddelbart ikke plads til undervisningssamarbejder med mindre, selvstændige institutioner (f.eks. daghøjskoler), der dermed afskæres fra at bidrage med massiv erfaring og kompetencer, der nu ses dokumenteret gennem den succes, som KUU har været. Politiske ønsker om indflydelse og styrbarhed gik forud for hensynet til den sårbare målgruppe; systemkrav trumfer menneskehensyn og sund fornuft. Alt imens vi slikker sårene og kæmper for at holde os på benene, efter at have investeret massivt i at gøre det godt til gavn for målgruppen, ønsker vi FGU-institutionerne held og lykke med at løse opgaven. Men vi savner en forklaring på, hvorfor eksempelvis daghøjskolerne i Aarhus, der nu gennem fem år har bidraget massivt til en sjælden set succes på uddannelsesområdet, atter skal kæmpe for overlevelse efter at have spillet rollen som nyttige idioter. Når det så viser sig, hvor FGU oplever problemer, er vi naturligvis klar til at indgå i samarbejder, til glæde for de mange, der ikke lige er skabt til at trives på kæmpe institutioner.

Aarhus

Stor eftersøgning efter 4-årige der forsvandt fra børnehaven - men de skulle bare hjem at lege

Annonce