Annonce
Østjylland

Breivik spejler sig i sin værste fjende

Terrortiltalte Anders Behring Breivik er et eksempel på internetbaseret, hjemmelavet radikalisme og ligner på flere områder sin værste fjende, siger en dansk lektor.

Anders Behring Breivik, der har erkendt at slå 77 mennesker ihjel 22. juli i fjor, ligner på flere områder de personer, som han ser som kilden til alt ondt. Det mener Sune Lægaard, lektor i filosofi med nationalisme og multikulturalisme som forskningsområde ved Roskilde Universitet.

Annonce

- Han er ikke del af en større organisation. Han har selv støbt sit verdensbillede sammen med ting fra internettet og følt sig bekræftet i diverse debatfora. Breivik er et eksempel på en mekanisme, som man har set andre steder - især hos folk som han er i opposition til, nemlig radikaliserede muslimer, siger Sune Lægaard og uddyber:

- Problemet med islamisk terrorisme er ikke, at de etablerede former for islam lægger op til terror, men at unge mennesker, der er frustrerede af alle mulige grunde, støber deres egne varianter af islam sammen på internettet og ikke lader sig underlægge af traditionelle autoriteter. Breivik kan ses som et eksempel på internetbaseret, hjemmelavet radikalisme, og han spejler sig i dem, der er hans værste fjender - de radikaliserede muslimer, forklarer Sune Lægaard.

Og det er ikke det eneste lighedspunkt mellem Breivik og hans yndlingsaversion, tilføjer han.

- Han lyder også som de radikaliserede muslimer. Han kalder sig selv en martyr, og det er jo ikke noget, vi normalt kalder os i et demokratisk, vestligt samfund. Det er derimod noget, som islamiske fundamentalister taler om.

Breivik er tiltalt for at have begået terrorhandlinger og overlagte drab under særligt skærpende omstændigheder. Sagen varer i ti uger, og der ventes dom 20. juli.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Parkering på fiskerihavnen. Er vi blot en stime gubbier i akvariet?

Det forekommer mig ret bizart, at to rådmænd offentligt diskuterer, hvem der mon er skyldig i den ene fejl efter den anden, samtidig med at vi borgere blot ser på cirkusset. Det var i ingens interesse, at parkeringsforholdene blev ændret på Fiskerihavnen. Men af en eller anden finurlig bureaukratisk grund ændrede man det uden argumentatorisk grund. Vi så det også med projekt Aarhus Folkepark, hvor der heldigvis blev oprettet borgergrupper mod indgriben i vores grønne områder. Burde det overhovedet være nødvendigt at oprette protestgrupper? Burde borgerdemokrati/-inddragelse ikke være en ren selvfølge? Heldigvis landede Lind Invest og Salling Fondene lidt ro på bølgen i akvariet. Men også her går det stærkt, og før vi fik set os om, hed projektet pludselig Kongelunden. Jo, demokratiets vej i akvariet vil ingen ende tage. Gubbierne svømmer konstant rundt og følger bare strømmen af fodringen fra oven. Det er, som om byrådets aktører i akvariet helt har glemt, at de er medaktører og skal varetage miljøet i vandet til gavn for alle. Det kunne være ønskeligt, at man lyttede noget mere til borgerne og stillede dem overfor flere valg, så det ganske enkelt var flertallet, der havde en sidste stemme, i forhold til om det skal være den ene eller den andens byudviklers forslag, der bliver realiseret i de forskellige enormt store projekter, der skal udvikle byen. Vi skal alle være her, og vi skal alle behandles med respekt.

AGF

AGFs cheftræner efter 3-1-sejr i Midtjylland: - Jeg er sindssygt stolt

Annonce