Annonce
Livsstil

Brevkassen: Dine og mine juletraditioner

Illustration: Mikkel Damsgård Petersen

Spørgsmål

? Kære Amalie. Vi er et par midt i 50'erne, som har boet sammen i fire år.

Vi har tilsammen tre børn, hvoraf et er fælles. Vores hverdag går fint, og vi er glade sammen, men vi kommer snart til en tid, hvor vores traditioner er forskellige. Det har altid været et problem mellem os.

Julen betyder noget forskelligt for os. Min kæreste elsker julen, og i hans familie har de faste traditioner, hvor de spiser and og flæskesteg, risalamande og danser rundt i hele huset. Sikkert ligesom så mange andre danskere.

Han ønsker at holde fast i denne tradition. Glem ej, at de også går i kirke sammen klokken 16 og derefter ser Disneys juleshow. Hans familie holder af at samles, og de er mange mennesker, hvilket jeg slet ikke kan overskue.

I øvrigt vil min kæreste gerne holde jul hjemme og invitere begge vores familier.

Jeg kommer fra et hjem, hvor vi har rejst meget i julen og ikke har de samme traditioner. Vi behøver ikke at rejse, men jeg gider ikke alt det ræs juleaften. Det stresser mig, og jeg føler ingen glæde ved det. Jeg ved faktisk ikke, hvad jeg ønsker, men alt stritter i mig, når jeg hører om min kærestes juleønsker.

Har du nogen foreslag til, hvordan vi skal holde jul sammen?

Annonce

Svar

! Tak for dit spørgsmål.

Jeg tror, at julen fylder meget hos danskerne - på godt og ondt. Julen er en stor højtid med mange traditioner, og de fleste ønsker, at intet ændrer sig. Men julen kan godt påvirke forholdet, og jeg forstår det faktisk godt.

Vi siger ja til alt! Og vi har alt for travlt. Vi skal pynte op, lave juledekorationer, besøge julemarkeder og bage julekranse. Derudover skal vi deltage i forskellige arrangementer, familiebesøg, julefrokoster, juleindkøb og meget mere. Samtidig med at året skal afsluttes på arbejdspladserne, hvilket giver øget arbejdspres.

Det er klart, at man kommer i klemme, bliver følelesesmæssigt påvirket og føler sig stresset. Konflikterne bliver optrappet, og kommunikationen forringes.

I forhold til jeres situation, så er I uenige om, hvordan jeres fælles jul skal holdes. I er uenige, fordi I har meget forskellige traditioner, men fakta er, at julen også handler om kompromiser.

Jeg tænker, I skal lære om kompromisets kunst og løse jeres konflikt demokratisk. I har faktisk muligheden for at skabe jeres helt egen udgave af julen. Jeg vil råde jer til, at I beslutter, at jeres familie skal skabe jeres jul sammen.

I skal derfor hver især skrive to ting ned, som er vigtige for jer, og som kan være med til at give jer en god følelse af hele julemåneden.

Jeg fornemmer, at du ikke aner, hvilke elementer der er vigtige for dig i modsætning til din kæreste. Men julen kommer, og du skal have det bedste ud af det. Derfor skal du mærke efter, hvad der er vigtigt for dig.

Jeg synes, det er vigtigt at inddrage børnene, selv om jeg ikke er klar over, hvor gamle de er. De kan hjælpe med at fokusere på nærværet og hyggen i julemåneden.

Jeg fornemmer, at du allerede er stresset, så i stedet for at føle et kæmpe ansvar kunne I undgå stress og uddelegere opgaverne.

Gør julen til et fælles projekt i familien. Inddrag jeres børn i madlavningen og giv eventuelt gæster ansvaret for frokosten eller opvasken. Der er ingen grund til, at du og din partner skal fungere som servicecentral, ligesom det at holde jul for familien ikke skal forveksles med et hotelophold.

Når alle hjælper til, får du og din partner også tid til at slappe af og nyde de lange dage sammen.

Julen drejer sig om kærlighed og er hjerternes tid, så jeg vil anbefale jer at vælge noget, der giver jer en god fælles familiefølelse. I skal lære at prioritere det, som I synes er vigtigt for at få en god fælles jul.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Blog

Blog: Husk nu 2020

Det er blevet nytårsaften. En aften, som af mange ses som “årets aften”. En aften, hvor vi kollektivt gør status og giver en ny chance. Festen nytårsaften skal være vildere og større end den plejer at være. Og vi skal spise endnu mere mad og være endnu smukkere klædt end nogensinde før. Og så skal vi huske at gøre os nogle nytårsforsætter. Nytårsforsætter er lidt en sjov størrelse. De er blevet vores årlige “touch-base” på den personlige udvikling, som vi egentligt gerne vil tage, men ifølge statistikkerne har svært ved at indfri. Så mange af os gør som kartoffelavler Oluf Sand gør det, med sine julegaver, nemlig ønsker os det samme i år, som vi plejer at ønske os, for det nye år. Og det er jo egentligt lidt skørt, at vi bruger nytåret til at ville forbedre noget i vores liv. For dagen i dag, er jo ikke mere særlig end dagen i går. Det øjeblik, du oplever lige NU, er altid det samme. Begreber som “sidste år”, “næste år”, “2019” og “2020” - er begreber der KUN findes i den kollektive fantasi. Det eneste sted, du nogensinde kommer til at møde “morgendagen”, det er i dit hoved. Der er kun lige NU! I det lys burde det eneste ønske, vi mennesker har, være ønsket om at være tilstede i nuet. Det må, alt andet lige, være det vigtigste sted at være - hele livet. Og mon egentligt ikke, at mange af de andre ønsker vi går og har for os selv, ville “gives os i tilgift” - når vi er til stede i nuet? For i det at være tilstede i nuet byder os at være nærværende og mere mindfull. Og dermed også mindre fyldt af vores ego-styrede tanker om hvad vi; burde, kunne, skulle og må gøre. Sådan oplever jeg det i hvert fald, i min model af verden. Nytårsaften 2019 havde jeg mange overvejelser omkring. Skulle jeg rejse væk og opleve noget nyt? Eller skulle jeg blive hjemme i DK og takke ja til den ene eller den anden festlige sammenkomst? I stedet for nogle af mulighederne, valgte jeg i år noget helt andet. Nemlig at tilbringe min aften, med det menneske der kender mig allerbedst - mig selv. Jeg skal ikke noget - og jeg var kun mig selv.

Aarhus For abonnenter

Dyreforsøg: Salamanderen skal lære os at gendanne rygsøjlen

Aarhus For abonnenter

Protester og vedtægt fra 1959 lammer kommunalt trafik-projekt: Halvfærdig busholdeplads i Skåde har en uvis fremtid

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];