x
Annonce
Udland

Brexit-forhandlinger kan begynde: EU-lande godkender mandat

François Lenoir/Reuters
EU-Kommissionen kan nu indlede forhandlingerne om det fremtidige forhold mellem Storbritannien og EU.

Det er nu muligt for EU-Kommissionen at indlede turboforhandlingerne for at lande en aftale om det fremtidige forhold mellem Storbritannien og EU.

Annonce

Tirsdag har EU-landene godkendt EU-Kommissionens forhandlingsmandat, som chefforhandler Michel Barnier står i spidsen for.

Aftalen skal være klar om ti måneder, og derfor er det vigtigt, at forhandlingerne kommer i gang, mener Barnier.

- Det kommer til at blive meget komplekse forhandlinger, som skal gennemføres inden for en meget kort tidsramme.

- Derfor er jeg glad for, at vi nu kan starte forhandlingerne allerede mandag, for vi har ingen tid at spilde, siger han.

Det har stor betydning for både EU og Storbritannien, at forhandlingerne ender med en aftale, mener den danske udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

- Storbritannien er en integreret del af den danske økonomi. Vi handler med dem, og det har betydning for både vores arbejdspladser, men også vores fiskeri. Og sådan er det også for mange andre lande.

- Hvis man kigger på briternes eksport til det indre marked, så har det helt afgørende betydning for deres økonomi og arbejdspladser. Derfor burde vi have en stor fælles interesse i at nå en aftale, siger han.

Storbritannien forlod EU 31. januar med en overgangsperiode til årets udgang. Det betyder, at briterne fortsat følger EU's regler og er en del af det indre marked frem til 2021.

Storbritannien går til forhandlingerne med et ønske om at forlade EU's toldunion og det indre marked fra 1. januar 2021.

EU ønsker en bred aftale og kræver blandt andet, at EU-lande får adgang til at fiske i britiske farvande. Det har Michel Barnier gjort klart. Til gengæld kan briterne få en ambitiøs handelsaftale uden tariffer og kvoter på varer.

Ifølge Jeppe Kofod er det et stærkt forhandlingsmandat, EU stiller med til forhandlinger med Storbritannien.

Kofod håber især, at der i forhandlingerne vil blive fokuseret på at skabe lige konkurrencevilkår mellem Storbritannien og EU-landene.

- Vores ambitioner er kæmpestore - og det vil være den mest vidtgående frihandelsaftale, som EU nogensinde har indgået med et tredjeland.

- Men det er også vigtigt for mig, at det er en retfærdig aftale for alle parter, der sikrer lige konkurrencevilkår for danske virksomheder og danske job - det er sund fornuft, siger han.

Den første forhandlingsrunde mellem Storbritannien og EU er planlagt til at begynde 2. marts i Bruxelles.

Herefter har parterne til årets udgang til at lande en aftale. EU-Kommissionen har dog understreget, at aftalen skal være klar i oktober, hvis der skal være tid til ratifikation og oversættelse.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Hjælp kulturlivet og vores OL-atleter - læg ekstra på lottokuponen

Forleden, da jeg købte en Eurojackpot-kupon i den lokale brugs, tænkte jeg, hvordan kan vi støtte op om vores OL-atleter, så de ikke kommer til at lide økonomisk, indtil legene afvikles engang til næste år. Og vores kulturinstitutioner lider også, dem må vi og skal vi også hjælpe. En by som Aarhus uden Moesgaard, Den Gamle By, Aros m.v. er ikke en dansk storby, selvfølgelig skal de have hjælp. Jeg undersøgte, hvor mange der spiller lotte hver uge, det drejer sig da om en hel del. En lottokupon indeholder 10 rækker og koster 150 kr. at spille. Når man så ved, hvordan vinderchancerne er, så er man risikovillig, når man satser 150 kr. - så det vil for den enkelte ikke betyde det mindste, hvis man oveni prisen for lottokuponen skulle erlægge 10 kroner til støtte for vores OL-atleter og kulturen i Danmark. Bliver 10 kroner pr. lottokupon til noget? Ja, det bliver faktisk til ret meget, for hver uge spiller 1.185.137 personer lotto, så hvis vi ganger med 10, så er vi godt på vej til at hjælpe alle i land og videre, så vi kan se og nyde vores OL-atleter på TV og besøge vores kulturinstitutioner. Hvis vi regner videre året ud, så har vi indsamlet 456.000.000 kroner - det lukker da de værste huller, mens ellers må det jo bare fortsætte ind i det nye år. Coronaen skal ikke smadre alt det, vi elsker.

Danmark

Live: FN-klimatopmøde udskudt på grund af coronavirus

Annonce