Annonce
Erhverv

Brexit har kostet Pressalit millioner: Værre bliver det med en toldmur

Pressalit i Ry har Storbritannien som sit fjerdestørste eksportmarked. Arkivfoto: Mette Mørk/Scanpix

Briterne er på vej ud af EU. Det får konsekvenser for de østjyske virksomheder, der afsætter ydelser og varer på det britiske marked. Hos Pressalit i Ry, der har et stort eksportmarked til vores britiske naboer, er man usikker på, hvad forhandlingerne ender med, men uanset hvad det ender med, er direktør Kim Boyter fortrøstningsfuld.

RY: De ansatte på Pressalit pakker kasser med hjælpemidler til bad- og køkkenindustrien i stor stil. Med omkring 310 ansatte og en stor eksport til Storbritannien, er virksomheden en af dem, man kunne frygte vil blive berørt af det britiske EU-exit.

Men direktør Kim Boyter frygter ikke for virksomhedens fremtid. Heller ikke selvom det ender med en ufordelagtig aftale, hvor Pressalits produkter skulle blive ramt en toldmur medlem EU og Storbritannien.

- Jeg var meget overrasket over resultatet af afstemningen. At briterne valgte at stå uden for EU. Det påvirkede mig og ikke mindst min mor, som er englænder, men som har boet i Danmark i en menneskealder. Hun var ked af det, fortæller Kim Boyter.

Nu har direktøren for Pressalit, der har Storbritannien som det fjerdestørste eksportmarked, haft tid til at vænne sig til tanken. At briterne stemte sig ud af EU har dog allerede haft konsekvenser for firmaet.

- Pundet er faldet i værdi siden afstemningen. Det har gjort vores varer dyrere i Storbritannien, så jeg tror, at vi har mistet indtægter på omkring to millioner danske kroner. Det er mange penge, men det er ikke noget som ryster os. Værre bliver det, hvis der ikke kommer en gunstig aftale imellem Strobritannien og EU. Hvis vi får store toldafgifter på vores produkter, siger Kim Boyter, som stadig er optimist og forventer, at man får skabt en acceptabel aftale inden fristen udløber 1. marts 2019.

Annonce
Det ærger direktør i Pressalit, Kim Boyter, at briterne stemte sig ud af EU. Nu håber han på en gunstig handelsaftale, så produkterne fra Ry-virksomheden ikke stiger vildsomt i pris i Storbritannien. Foto: Flemming Krogh

Ingen katastrofe

Direktøren frygter dog ikke at skulle fyre ansatte i større stil, selvom der ikke bliver indgået en fordelagtig aftale.

- Storbritannien er vores fjerdestørste marked. Da vores nuværende marked i Storbritannien udgør omkring 10 procent, skal vi nok klare os, selvom vores produkter bliver dyrere i Storbritannien, og indtjeningen vil falde. Tyskland er klart nummer ét på listen over de steder vi eksporterer til, dét marked er svært at undvære.

Naturlig afgang hos medarbejderne hos Pressalit vil formentlig kunne afbøde direkte fyringer, hvis den værste situation med en 'hård landing' skulle opstå i det nye år.

Men for Kim Boyter handler Brexit ikke udelukkende om told, moms og eksportforringelser. Som halv englænder er han naturligvis også følelsesmæssigt påvirket af beslutningen.

- Beslutningen er især katastrofal for briterne selv. Det kan få uoverskuelige konsekvenser for dem på mange områder. Arbejdskraftens frie bevægelighed, som vi kender det i EU, bliver de også ramt af, forudser Kim Boyter, der ikke forventer at hans mor søger om dobbelt statsborgerskab.

- Det er ikke så enkelt at søge om dansk statsborgerskab. Men da min mor en pensionist, og ikke skal arbejde i Danmark med sit engelske pas, har det ikke så stor betydning i det daglige for hende.

- Men da min mor har en feriebolig i England, som hun jævnligt rejser over til, har jeg advaret hende om, at hvis hun rejser dertil i slutningen af marts og vil tilbage i april måned, risikerer hun at skulle søge visum for at komme hjem. Det vil være lidt underligt, funderer direktøren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Socialdemokraterne hader idræt

Indrømmet, overskriften er måske nok strammet en anelse, men når man ser på, hvordan borgmesterpartiet optræder i spørgsmålet om at sikre ordentlige og tilstrækkelige idrætsfaciliteter til de århusianske borgere, så kan man ikke helt undgå at sidde tilbage med fornemmelsen af, at partiet egentlig ikke tager den del særlig seriøst. Sammenligner man Aarhus med alle andre byer i Danmark, er det nemlig kun indbyggerne i hovedstaden, der er dårligere stillet end århusianerne. En rapport fastslog for nylig, at hvis udviklingen fortsætter, vil Aarhus i 2030 mangle hele 32 fodboldbaner og 22 idrætshaller, hvis byen bare skal opretholde den nuværende fordeling af borgere per facilitet - og det er endda uden at medregne, at byen vokser med over 5000 indbyggere om året. Det er naturligvis ikke alene Socialdemokratiets ansvar, men lige nu er det i hvert fald fair at fastslå, at det er byrådets største parti, der står i vejen for, at idrætsområdet kan få det tiltrængte løft. Både Venstre og Radikale har gentagne gange forsøgt at råbe de øvrige partier op, men specielt den røde del af byrådssalen virker til helt at have mistet hørelsen, når det handler om idrætsfaciliteter. Ufatteligt, når man ved, hvor meget et velfungerende forenings- og idrætsliv betyder for alt lige fra integration til sund livsstil og mindre kriminalitet.

Annonce