Annonce
Udland

Brexitaftale forsøger på ny at løse irsk grænseproblematik

Tolga Akmen/Ritzau Scanpix

Ny brexitaftale medfører kontrol mellem to dele af Storbritannien for at undgå hård grænse på den irske ø.

Fremtiden for grænseovergangen mellem Nordirland og Irland har været en sten i skoen i hele forhandlingsforløbet om brexit, der blev skudt i gang for over to år siden.

Og den aftale, som torsdag er landet mellem EU og Storbritannien, forsøger sig med en ny løsning for at undgå en hård grænse mellem Nordirland og Irland.

- Nordirland skal stadigvæk være med i EU's indre marked for varer, og den kontrol, der nødvendigvis skal ske af de regler, kommer til at foregå mellem Storbritannien og Nordirland.

- Så kontrollen kommer til at ske mellem to dele af Storbritannien, siger underdirektør i Dansk Industri Anders Ladefoged.

Nordirland forbliver samtidig en del af Storbritanniens toldsystem, men EU's toldsats vil stadig blive brugt over for varer, som kommer ind i Nordirland udefra.

- Storbritanniens toldmyndigheder vil anvende EU’s toldsats over for varer, som risikerer ellers at glide ind i EU under radaren, fordi der ikke er nogen grænsekontrol mellem Nordirland og Irland, siger Anders Ladefoged og tilføjer:

- Hvis den vare, der opkræves EU-told på, ender med at skulle bruges inden for Nordirland selv, kan køberen få refunderet forskellen.

Ønsket om at undgå en decideret grænse mellem Nordirland og Irland skyldes, at man vil beskytte en fredsaftale fra 1998, der stoppede 20 års blodig konflikt i Nordirland.

Det er endnu usikkert, om aftalen ender med at blive vedtaget. Den kræver parlamentarisk accept i Storbritannien og i Europa-Parlamentet.

Blandt modstanderne er den britiske regerings nordirske støtteparti, DUP, som fastholder en tidligere udmelding om at sige nej til aftalen.

Både Dansk Industri og Dansk Erhverv kalder det godt nyt for dansk erhvervsliv, at der er landet en aftale.

- For danske virksomheder er det en glædelig nyhed, da risikoen for et no-deal brexit kommer længere væk, men det er fortsat usikkert - særligt om aftalen kan gå igennem i det britiske underhus, udtaler direktør i Dansk Erhverv

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Stop fodboldbaners plastsvineri

Vidste du, at det måske smadrer havmiljøet, når dit barn går til fodbold? Hvis dit barn spiller på en gammel kunstgræsbane, er det desværre tilfældet. Kunstgræsbaner er ofte lavet af gamle bildæk, der bliver sprættet op og raspet. Det gør banen blød og rar at falde på. På den måde minder det om rigtige græsbaner. Men det raspede bildæk, bliver ikke på banerne, det hentes med hjem og alle mulige andre steder, hvor fodboldspillerne færdes. Derfor kommer det også i grundvandet, og det ryger i havene, derved ødelægges havmiljøet. Og vi risikerer selv at komme til at spise mikroplasten, når de fisk, vi spiser, har indtaget plasten enten som direkte føde, eller fordi de spiser andre dyr, der har det i sig. Nåh, ja de fisk spises også af andre dyr, der spises af større dyr, og så har vi det overalt i naturen. Enhedslisten kræver derfor et stop for anlæg af kunstgræsbaner med det forurenende granulat i, og at vi får de gamle baner skiftet ud med nyt, miljøvenligt kunstgræs. Der findes i dag alternativer lavet af f.eks. kokosfibre, sukkerroer eller olivenkerner – så der er ingen undskyldning for ikke at komme i gang! Sverige overvejer et forbud, og EU-Kommissionen skal til foråret diskutere, hvilke tiltag der skal til. Lad den grønne bølge gå på vores boldbaner – så vi og vores børn kan spille fodbold med god samvittighed!

Aarhus For abonnenter

Bevaringsværdigt byggeri til salg: Prisen starter ved 14 millioner

Aarhus

Bruno har uddannet 400 til at spille jagthorn: - Jeg bliver ved med at spille, så længe jeg kan tygge smør

Danmark

Fund af væsentligt bevismateriale: Ledende nynazist og 27-årig varetægtsfængslet for hærværk på jødisk gravplads

Annonce