Annonce
Debat

Brian Mikkelsen slår fast: Coronapasset er et åg for kulturen

"Dansk Erhverv foreslår, at det skal være danskernes eget ansvar at have styr på coronapasset og ikke virksomhedernes. Ligesom vi ikke skal kontrolleres for kørekort, hver gang vi sætter os ind i bilen", skriver Brian Mikkelsen. Arkivfoto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

DEBAT: Danskerne tog for nylig hul på en ny fase af genåbningen og dermed et nyt skridt mod normaliserede tilstande. Der var især fokus på genåbning af kultur- og oplevelsesmuligheder i aftalen, og det er godt, for det har mange, hvis ikke alle, danskere ventet på med længsel.

Forleden kunne spillesteder, teatre og biografer så genåbne med krav om coronapas og op til 2000 tilskuere. Konferencer og møder med erhvervsmæssige og faglige formål kan også finde sted igen.

I to uger forinden havde museerne haft åbne, og det er helt tydeligt, at kontrollen af coronapasset er meget byrdefuld. Samtidig matcher kontrolmodellen helt grundlæggende ikke med vores tillidsbaserede kultur. Efter fem måneder i dvale gør paskontrollen det derfor unødigt vanskeligt at indhente det efterslæb, der er blevet bygget op blandt kultur- og oplevelsesvirksomhederne.

Annonce

I Aarhus kan man bryste sig af at have nogle af landets med velbesøgte museer. Aros, Den Gamle By og Moesgaard Museum ligger ifølge Danmarks Statistik henholdsvis nr. to, tre og fire på listen over de mest besøgte museer, kun overgået af Louisiana. Men museerne har lidt under coronakrisen. Det viser tallene fra Danmarks Statistik også.


Dansk Erhverv oplever et stort behov for at kickstarte både kulturen, turismeerhvervene og oplevelsesindustrien. Derfor kan en klog sommerpakke med målrettet stimuli være en god løsning.


Antallet af besøgende til museernes udstillinger er faldet med mere end en tredjedel, og der var således 5,3 millioner færre besøgende i 2020 sammenlignet med 2019.

Muligheden for genåbning er også præget af usikkerhed ikke mindst hos Den Gamle By, der er landets bedst besøgte kulturhistoriske museum. Her er der normalt over en halv million besøgende, men med restriktioner og det indførte coronapas er ambitionen nedjusteret til 350.000 gæster for 2021.

Tilsvarende forventer Aros en betydelig nedgang. De har ikke bare tabt en tredjedel i de første uger af genåbningen, men kan faktisk kun lige fastholde en tredjedel af de besøgende, sammenlignet med samme periode i tidligere år.

For dem og de øvrige museer gælder det, at coronapasset er blevet et åg, der måske er vejen til genåbning, men som tynger så meget på forretningsmodellen, at vejen synes uendelig. Vi skal derfor begynde at tale mere om udfasningen af coronapasset, både i kultur- og erhvervslivet.

Som et første skridt forslår Dansk Erhverv, at det skal være danskernes eget ansvar at have styr på coronapasset og ikke virksomhedernes. Ligesom vi ikke skal kontrolleres for kørekort, hver gang vi sætter os ind i bilen.

Regeringen præsenterede for nylig sit forslag til en sommerpakke, og der skal forhandles med de øvrige partier.

Dansk Erhverv oplever et stort behov for at kickstarte både kulturen, turismeerhvervene og oplevelsesindustrien. Derfor kan en klog sommerpakke med målrettet stimuli være en god løsning. Dansk Erhverv foreslår, at vægten lægges på sensommeren, hvor man kan forvente, at hele befolkningen er ved at være vaccineret. På den måde kan pakken understøtte aktiviteter godt ind i efteråret, så de kultur- og oplevelsesvirksomheder, der måtte være ramt af restriktioner både nu og ind i sommeren kan få mest mulig gavn af tiltagene. På samme måde, som det er vigtigt, at også de kommercielle attraktioner tænkes med.

Det bedste ville være, at besøg også blev til genbesøg. Rabatordninger eller oplevelsesfradrag bør derfor også gælde et årskort eller lignende. Det vil i sagens natur kunne fungere som en støtte det meste af 2022 og dermed give kultur- og oplevelsesvirksomhederne en mere langsigtet konsolidering.

Endelig må vi ikke glemme, at sommerpakken også kommer børn og unge til gavn. Vores ungdom har trukket det seje læs, og de unge har brug for at opleve virkeligheden væk fra en computer. Derfor bør pakken også yde støtte til undervisning i forbindelse med skolebesøg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Byudvikling

Trinbræt blev lukket, fordi det var FOR populært: Nyt forslag  vil genetablere letbanestop ved Den Permanente

Annonce