Annonce
Danmark

Brinkmanns 10 bud til at klare krisen

- Det er godt, at vi ængstes, for ellers ændrer vi ikke adfærd, og så ender vi i samme katastrofe som italienerne. Men det er skidt, når ængstelsen kammer over i angst, siger Svend Brinkmann, der er forfatter og psykologiprofessor ved Aalborg Universitet. Arkivfoto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Det handler om at være bange nok til at ændre sine vaner, uden at det kammer over og bliver en ødelæggende angst, mener professor og forfatter, Svend Brinkmann.

Corona: Først isolerede vi os fra Kina, så fra Norditalien og så hele Europa - ja hele verden. Nu er vi nået dertil i livet med en corona-trussel, at vi er ved at isolere os hjemme i privaten.

Her kan vi så sidde og være bange, og for nogen kan angsten køre helt af sporet. Sagen er nemlig, at coronaepidemien skal gøre os bange nok men ikke for bange, siger Svend Brinkmann, der er forfatter og psykologiprofessor ved Aalborg Universitet:

- På den ene side har vi en fælles interesse i, at folk bliver ængstelige, da ængstelsen gør, at flere opsøger information og handler i overensstemmelse med myndighedernes udmeldinger. På den anden side kan ængstelsen hos den enkelte udvikle sig til decideret angst, hvor den psykiske trivsel er truet, siger Svend Brinkmann.

Det handler om at skabe nogle rammer, som man ikke ender med ikke at kunnne falde i søvn, fordi katastrofetankerne kører rundt i hovedet på en. Eller at man sidder hjemmei sin isolerede coronafrygt og læser skrækhistorier fra Italien, hvor sundhedsvæsenet er brudt sammen.

- Det er godt, at vi ængstes, for ellers ændrer vi ikke adfærd, og så ender vi i samme katastrofe som italienerne. Men det er skidt, når ængstelsen kammer over i angst. Epidemien aktiverer dybe reaktionsformer hos os, der bedst forklares evolutionært og handler om overlevelse, siger Svend Brinkmann.

Han har nu formuleret 10 bud på, hvordan man doserer sin ængstelse, så man ikke får en overdosis, og dem vil han gerne dele med avisen Danmarks læsere:

1 Husk på at det ikke er farligt at være bange.

Hvis man forstår, at frygten kan hjælpe en til at handle fornuftigt, kan man se den lidt udefra, så den ikke bliver irrationel.

2 Tal med andre om din frygt.

Det er verdens mest banale råd, men det virker. Hvis du bor alene, så brug telefonen og nettet. Ræk også gerne ud til dem, der lever alene og ikke har mange at tale med.

3 Skab struktur gennem ritualer og rutiner.

For os, der skal arbejde hjemme i de kommende uger, bliver det svært at koble fra den konstante nyhedsstrøm. Hvis ikke vi i forvejen har “FOMO” (Fear Of Missing Out - frygt for at gå glip af noget), så kan vi hurtigt få det af ængstelsen. Det kan hjælpe at opdele dagen mest muligt i arbejde og pauser. Prøv for eksempel pomodoro-metoden, hvor man arbejder 25 minutter og holder 5 minutters pause, hvor man går lidt rundt eller laver kaffe. Selv om det er svært, så prøv at begrænse nyhedsforbruget til efter arbejdsdagen.

4 Brug din krop og dine hænder.

Begynd på det hjemmetræningsprogram, du egentlig havde som nytårsforsæt. Brug tid på at tegne, sy eller strikke. Det er en god stress- og frygtafleder, og så kan dine fingre ikke klikke på telefonens gule breaking-bjælker imens.

5 Nyd kunsten.

Lyt til musik. Hvis du kan samle dig om at læse, så fordyb dig i gode bøger. Hvis det er for svært, så se film og tv-serier uden dårlig samvittighed. Det kan aflede tankerne, hvis de er kørt fast i bekymring og angst.

6 Få din søvn.

Manglende søvn kan gøre ængstelsen til angst. Undgå skærme og nyheder lige inden sengetid. Prøv at gå i seng og stå op på faste tidspunkter.

7 Vær lidt overbærende.

Ja, det var trist at se de mange, der hamstrede, men værre var det nok heller ikke. Folk gør ofte dumme ting – også når de er bange – så prøv at være et godt eksempel frem for at skælde ud på de sociale medier. Vreden risikerer at fremkalde endnu mere frygt.

8 Bevar din kritiske sans.

Nettet flyder over med konspirationsteorier og lignende i disse dage, der kan puste til angsten. Tjek om kilderne er troværdige, og orienter dig i de officielle kanaler - f.eks. hos Sundhedsstyrelsen og på fællesportalen coronasmitte.dk

9 Husk på at det går over.

Selv om det er slemt og kan blive meget værre, bliver det også sommer en dag. Og på et tidspunkt får vi en vaccine. Med corona er der pludselig noget, der er vigtigt for os alle, så tænk på det som en stor, kollektiv opgave, der skal løses – og som bliver løst.

10 Kys og kram.

Vi skal undgå kropskontakt med folk derude, men ens børn må gerne få en masse kram, og hvis man har en kæreste eller ægtefælle derhjemme, gælder det bare om at kysse løs. Det kan være beroligende med kropskontakt, og det er dejligt uanset.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

På rundtur til de fredede bygninger i Aarhus: - Alt er gennemtænkt

Annonce