x
Annonce
Udland

Briter tager nye blå og avancerede pas i brug næste måned

Daniel Leal-Olivas/Ritzau Scanpix
De britiske politikere har vidt forskellige holdninger til, om det er en god idé at skifte pasfarve til blå.

Storbritannien vinker i næste måned farvel til det rødbedefarvede pas og tager nye blå og særligt avancerede pas i brug.

Annonce

Det oplyser den britiske regering ifølge avisen The Guardian.

Briterne vender dermed tilbage til den blå farve, som deres pas havde for over 30 år siden. Storbritannien gik i 1988 over til den mørkerøde farve, som kendetegner pas tilhørende EU-borgere.

Indfasningen af de nye pas sker som følge af briternes farvel til EU - brexit.

- At forlade EU har givet os en unik mulighed for at genskabe vores nationale identitet og skabe en ny vej frem i verden.

- Ved at vende tilbage til det ikoniske design med blå og guld vil det britiske pas igen blive sammenflettet med vores nationale identitet, og jeg kan ikke vente med at rejse på et, siger indenrigsminister Priti Patel.

Ministeriet fremhæver det nye pas som yderst teknologisk avanceret.

En talsmand fra ministeriet siger, at der kommer "en række nye og opdaterede sikkerhedsfunktioner - herunder en hårdfør og ekstremt solid dataside bestående af polykarbonat". Det skriver The Guardian. Polykarbonat er en meget stærk plasttype.

Ligesom selve brexitspørgsmålet har også briternes nye pasfarve skabt debat i hjemlandet. Kritikere af farveskiftet mener, at den blå farve gør det mere omstændeligt at rejse rundt i EU.

Blandt kritikerne er Claire Hanna. Hun er medlem af det socialdemokratiske arbejderparti (SDLP) i Nordirland og tilhænger af EU.

- Farven skifter, men vores muligheder og potentiale bliver begrænset.

- I det her tilfælde vil blå repræsentere økonomisk skade og begrænsede muligheder for pasholderen. Og det er en rigtig stor skam, siger det britiske parlamentsmedlem til The Guardian.

Det franske selskab Thales har fået ansvaret for at lave de nye pas, skriver nyhedsbureauet AFP. Selve produktionen foregår i Polen.

/ritzau/

The Guardians artikel om nye blå pas i Storbritannien
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Hellere vrøvl end ingen medier

Sammen med resten af samfundet står danske medier i en dyb krise. Virksomhederne tjener færre penge, og derfor sparer de naturligt nok, hvor de kan. Annoncer, som man betaler for at få i medierne, er blandt de ting, som mange virksomheder skærer fra i corona-krisen, og det efterlader desværre medierne uden en meget vigtig indtægtskilde. Derfor glæder jeg mig over, at vi i Folketinget onsdag aften i sidste uge vedtog en hjælpepakke på 180 millioner kroner til netop medierne - store som små. Vi har fra konservativ side længe presset på for sådan en målrettet hjælpepakke, så det er rigtig godt, at den endelig er kommet i hus. Nu kan medierne se frem til at få dækket en betragtelig del af tabet fra manglende annoncering. Det er vigtigt, for medierne og den frie presse er en af grundstenene i vores demokrati. I tider, hvor falske nyheder spredes på sociale medier, og hastelovgivning gennemføres og griber ind i vores allesammens hverdag, er der virkelig behov for troværdig information og dybdeborende journalistik. Det leverer mange af vores medier, og det værdsætter jeg rigtig meget – selv når jeg synes, de skriver noget vrøvl. Jeg er vokset op med lokale aviser, og tanken om, at vi en dag kunne risikere ikke at have lokale holdepunkter her i det jyske, gør mig utrolig trist. Men hjælpepakken behøver ikke at stå alene. Vi kan alle sammen gøre en forskel for at hjælpe medierne. Uanset om man tegner et abonnement eller betaler for en annonce i avisen, så er det til betydelig gavn. Og ja, det er en opfordring. For den lokale avis er med til at definere os, og hvad er byen egentligt uden?

Danmark

Liveblog: Disse børn og ansatte skal ikke i skole eller børnehave efter påske

Annonce