Annonce
Erhverv

Britisk arbejdsmarked tabte pusten henover sommeren

Oli Scarff/Ritzau Scanpix
Et ellers stærkt britisk arbejdsmarked viste små svaghedstegn over sommeren.

Det var ikke lige så nemt at finde et job i Storbritannien her til sommer, som det har været de senere år.

Efter flere måneders solid fremgang med flere i arbejde og færre arbejdsløse mistede det britiske arbejdsmarked pusten henover sommeren.

I august var der for anden måned i træk færre i arbejde, og arbejdsløsheden tog et nøk op til 3,9 procent.

Det viser den britiske pendant til Danmarks Statistik, Office for National Statistics.

Ifølge Danske Banks udregninger var 84.000 færre i arbejde i Storbritannien, da august sluttede sammenlignet med starten af måneden. Arbejdsløsheden voksede marginalt fra 3,8 procent til 3,9 procent.

Beskæftigelsen i Storbritannien er dog stadig historisk god. Bortset fra en kort periode i 70'erne har arbejdsløsheden aldrig været lavere.

Og man kan ikke finde noget tidspunkt før december 2018, hvor en større andel af befolkningen har været i arbejde.

Ifølge Danske Banks senioranalytiker Mikael Olai Milhøj har beskæftigelsen i landet været interessant at holde øje med i brexit-perspektiv.

Andre økonomer har ifølge Reuters haft den tese, at beskæftigelsen blandt andet har klaret sig så godt, fordi virksomhederne ikke har turde lave store investeringer. Derfor har de haft flere penge til at øge lønningslisterne, som de ved, at de hurtigt kan nedbringe.

Ifølge Mikael Olai Milhøj kan den udvikling meget vel være gået den almindelige brites næse forbi.

- Forbrugerne mærker ikke så meget til brexit endnu, da de kan købe de varer, de altid har gjort, skriver han i en analyse.

- Men for virksomhederne betyder usikkerheden, at man har holdt igen med investeringerne, fordi man ikke ved, om de er profitable på den lange bane eller ej, når man ikke kender det fremtidige økonomiske samarbejde mellem Storbritannien og EU.

- Indtil videre har det britiske arbejdsmarked været robust over for usikkerheden, og jobvæksten har i en lang periode været pæn.

Han peger i sin analyse på, at nogle indikatorer tyder på, at de britiske virksomheder er i gang med at reducere antallet af ansatte.

- Det kan starte en negativ spiral, skriver senioranalytikeren.

- Fyringer betyder lavere jobsikkerhed, hvilket betyder lavere forbrugertillid og mindre forbrug, hvilket så igen kan medføre endnu flere fyringer og dermed endnu mindre forbrug.

- Det er den typiske måde, en økonomisk nedtur bliver forværret på.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Tak for at alle magistrater og borgmesterens afdeling tager medansvar på det sociale område

Det sociale område i Aarhus Kommune skulle spare 90 millioner kroner i 2020. Det ville blandt andet gå ud over mennesker, som bor på bosteder, psykisk syge, unge hjemløse. 18. februar var der møde mellem budgetforligspartierne fra 2019, hvor partierne skulle indgå aftale om, hvorledes man skulle forholde sig til de 90 millioner kroners besparelser på det sociale område. Besparelserne blev i politisk sprog kaldt ”Balanceplan”. Inden da var der kommet ikke færre end 102 høringssvar fra privat personer, foreninger mv. Og 18. februar var der indkaldt til demonstration med sloganet ”En værdig balance ja tak! Balanceplan/besparelser nej tak”. Flere handicaporganisationer og fagforeninger var enten medarrangør eller støttede op om demonstrationen, og selvom det blæste og regnede, dukkede cirka 250 deltagere op. De 102 høringssvar og demonstrationen imod besparelserne må have gjort indtryk på forligspartierne, som dækker Enhedslisten, SF, Socialdemokratiet, Alternativet, Radikale Venstre, Konservative og Venstre, for i løbet af aftenen blev de enige om at lette på besparelserne på cirka 45 millioner kroner. Der skal altså ”kun” spares det halve af de 90 millioner kroner, som ellers var udgangspunktet. Det, som jeg er mest glad for, er, at alle Aarhus Kommunes magistrater samt borgmesterens afdeling hjælper til. Hvorfor skriver jeg det? Fordi der er tradition for, at magistraterne ikke hjælper hinanden, men har nok i deres egen magistrat. Nu har jeg boet i Aarhus Kommune siden 1993 og fulgt med i byrådsarbejdet siden 2000. For mig er det første gang, at alle magistrater og borgmesterens afdeling medfinansierer på et bestemt område – i dette tilfælde det sociale område. Desværre kan alle, som er under det sociale område, ikke friholdes for besparelser, og nogle vil nok også mene, at det kunne være gjort bedre. Men når jeg ser, at alle syv partier i forligskredsen har skrevet under, og der dermed ”kun” skal spares cirka 45 millioner kroner i stedet for de oprindelige 90, så gør det mig glad – også selvom jeg ikke har sat mig 100 procent ind i, hvor man på det sociale område skal spare de 45 millioner. Tusind tak, for at alle Aarhus Kommunes magistrater og borgmesterens afdeling tager medansvar og medfinansierer for at undgå for store huller på det sociale område.

Danmark

Podcast: Politik med Funding og Løvkvist - Mette F flygter fra venstreorienteret helvede i Fælledparken

Annonce